Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Το τότε.
1944 στρατηγός Σκόμπι: απόλυτος άρχων της αντιεαμικής παράταξης, υπήρξε ο κυριότερος εκτελεστής των σχεδίων του Γουίνστον Τσόρτσιλ για την υπαγωγή της Ελλάδας στην αγγλική σφαίρα επιρροής.
Ο πρωθυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, Γεώργιος Παπανδρέου.

Το τωρα. 

2011 Χωρίς Λόγια.


Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Παρατράγουδα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στον Ωρωπό.

Παρακάτω παραθέτω ένα κείμενο που καθρεφτίζει συναισθήματα  μαθητών και γονιών του δημοτικού σχολείου Τοπικής κοινότητας Ωρωπού αλλά και άλλων περιοχών του πρώην Δήμου Ωρωπίων και μου ζητήθηκε να το δημοσιεύσω:

[Για πρώτη φορά δεν παρέλασαν δεκάδες παιδιά από τον τέως Δήμο Ωρωπίων συμπεριλαμβανομένου όλου του δημοτικού σχολείου Ωρωπού. Του Χωριού Ωρωπού της περιοχής απ όπου πήρε το όνομα του ολόκληρος ο Δήμος. 
Γιατί; Για τρείς βασικούς λόγους απ' ότι είπε και η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονεων και Κηδεμόνων:
  • Δεν τηρήθηκε η ώρα έναρξης της παρέλασης που αναφέρόταν στο επίσημο πρόγραμμα. {Αποτέλεσμα αυτού ήταν και το ότι όσοι γονείς από διάφορες περιοχές του πρώην Δήμου Ωρωπίων δεν έστειλαν τα παιδιά τους με τα λεωφορεία που τα παραλάμβαναν από τον χώρο του σχολείου και θέλησαν να τα πάνε μόνοι τους έφθασαν στην λήξη της διαδικασίας με  τα παιδιά τους να μην καταφερουν να παρελάσουν!!}
  • Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση άφιξης των σχολικών λεωφορείων που θα παραλάμβαναν τους μαθητές.
  • Δεν υπήρχε (η τουλάχιστον κανείς δεν ήρθε σε επικοινωνία μαζί του) υπεύθυνος-συντονιστής για την διεξαγωγή της σχολικής παρέλασης.
Δημιουργούνται λοιπόν τα εξής ερωτήματα: 
  • Ποιός συνέταξε το πρόγραμμα;
  • Ποιός ήταν τελικά ο υπεύθυνος της διόργάνωσης και της συνεννόησης με τα σχολεία;
  • Μήπως τελικά κολλάμε στους τύπους όπως οι σημαιοστολίσεις και χάνουμε την ουσία που έιναι το εμψυχο δυναμικό;
Μπράβο στους εκπαιδευτικούς που πήραν την ευθύνη να πάρελασουν τα παιδιά του δημοτικού Ωρωπού μόνα τους και στην εξεδρα των επισήμων μόνο τους τοπικους αρχοντες του Χωριού μας...
Τελευταία σημείωση:
Ο δρόμος δεν πρόλαβε να εκκενωθεί από μαθητές και γονείς και ξεκίνησε αμέσως η κυκλοφορία των οχημάτων κατι που θα μπορούσε να αποβεί επικίνδυνο.]

Η δημοτική αρχή διαθέτει ικανούς ανθρώπους που μπορεί να τους ενεργοποιεί σε ανάλογες περιπτώσεις.
Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε προφορικά οτι θα αποδωθούν ευθύνες ενω πρωτοβουλία θα αναλάβει και ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (παρότι δεν είχε καμια ευθύνη για την διοργάνωση της περέλασης).

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Χορστ Ράιχενμπαχ, ο γερμανός "πρωθυπουργός" παρά τω πρωθυπουργώ.

Ένας Γερμανός και ένας Έλληνας, ο Χορστ Ράιχενμπαχ και ο Γιώργος Γλυνός, αναλαμβάνουν καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου τα... κλειδιά της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από την πρόταση του Ζ.Μ. Μπαρόζο που υιοθέτησαν οι «15», μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η έλευση Ράιχενμπαχ στην Αθήνα αλλάζει εκ βάθρων τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης και δεν αποτελεί μόνο μία διαδικαστική αλλαγή, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου. Εγκαθίσταται σε ρόλο τοποτηρητή του συνόλου της ελληνικής κυβέρνησης μία ομάδα Ευρωπαίων τεχνοκρατών που θα ελέγχουν σημείο προς σημείο το Μεσοπρόθεσμο. Το μείζον είναι ότι δεν θα έχει στη δικαιοδοσία της μόνο την επιτάχυνση εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων όπως (για ευνόητους λόγους) έλεγε η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και θα αναφέρεται αποκλειστικά στους Μπαρόζο και Ρεν έχοντας τη δυνατότητα ακόμα και να διακόπτουν την πορεία δανεισμού της Ελλάδας, εφόσον θεωρήσουν ότι συντρέχει λόγος. Είναι ενδεικτικό ότι υπουργοί με τους οποίους συνομίλησε ο Τύπος της Κυριακής δεν γνωρίζουν ακόμη το ρόλο αυτής της ειδικής ομάδας υπό τον κ. Μπαρόζο, γνωρίζουν όμως -όπως χαρακτηριστικά έλεγαν- ότι από εδώ και στο εξής θα αναφέρονται στον κ. Ράιχενμπαχ και τον κ. Γλυνό που θα έχουν και το δικαίωμα του τελικού Ο.Κ. για κάθε κυβερνητική απόφαση που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο. Από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, μέχρι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και την κοινωνική πολιτική στην Υγεία, στην απασχόληση και την παιδεία.
Ο κ. Ράιχενμπαχ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Ε. ως επικεφαλής της ειδικής ομάδας (task force) που σύστησε ο Ζ.Μ. Μπαρόζο, και ο κ. Γλυνός -σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, γνωρίζει, λένε, όσο λίγοι στην Ελλάδα την Ε.Ε. και τον τρόπο που λειτουργεί η περίφημη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών»- ως επικεφαλής της αντίστοιχης ελληνικής ομάδας θα είναι οι άνθρωποι που από εδώ και στο εξής θα έχουν τον τελευταίο λόγο και αυτό απέχει παρασάγγας από τα περί «τεχνογνωσίας για την επιτάχυνση της εκταμίευσης του ΕΣΠΑ», που λέει δημοσίως η κυβέρνηση, με προφανή στόχο να αποφευχθούν αντιδράσεις εκτός αλλά και εντός της κυβέρνησης για τα πραγματικά όρια δικαιοδοσίας αυτής της ομάδας. Μόνιμα μέλη της ομάδας Ράιχενμπαχ θα είναι στελέχη που θα υποδείξουν από το δικό τους στελεχιακό δυναμικό επίτροποι όπως οι Ολι Ρεν, Τσάρλι Μακ Κρίβι κ.ά., ενώ τη σύνθεση της ελληνικής task force που θα είναι ο άμεσος συνομιλητής των Ευρωπαίων τοποτηρητών θα επιλέξει ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Γ. Γλυνός, από τις ήδη υπάρχουσες ομάδες των υπουργείων. Το όλο σχήμα θα λειτουργεί υπό τη στενή παρακολούθηση του ιδίου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ομάδα του κ. Ράιχενμπαχ, του Γερμανού συνταξιούχου που ξεκίνησε από υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έφτασε μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια των Βρυξελλών και περιγράφεται ως ένας πολύ σκληρός τεχνοκράτης, θα έχει μόνιμο γραφείο στην Αθήνα και είναι ενδεικτικό ότι στο γραφείο του θα γίνονται πλέον και οι συναντήσεις των υπαλλήλων της Τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κατά τους τρίμηνους ελέγχους.

Πρόσθετες πληροφορίες


  • Πηγή: εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Ήρθε η ώρα της Αναθέσμισης της Ελληνικής Πολιτείας (Συνέντευξη Βασίλη Οικονόμου στην Αυριανή 23-10-2011)

«Ήρθε η ώρα της Αναθέσμισης της Ελληνικής Πολιτείας»
(Συνέντευξη του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου  στην εφημερίδα Κυριακάτικη Αυριανή 23-10-2011)


  1. Ποια είναι η εκτίμησή σας κ Οικονόμου για το ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα το λεγόμενο haircut;

Η μείωση του δημοσίου εξωτερικού χρέους έπρεπε εξ’ αρχής να είναι η επιδίωξη της χώρας και της κυβέρνησης! Το έχω πει από την πρώτη στιγμή, το Μάιο του 2010, ότι το Μνημόνιο και όλα όσα ακολούθησαν και ακολουθούν δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα της χώρας που είναι το τεράστιο εξωτερικό χρέος το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί όσους συμπατριώτες μας και αν θυσιάσει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία χωρίς να γίνει το λεγόμενο haircut! Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και πλέον η κυβέρνηση δεν έχει ούτε ρόλο ούτε θέση στις διαπραγματεύσεις και στις παρασκηνιακές συνεννοήσεις. Η όποια απόφαση λοιπόν δεν θα λάβει καθόλου υπόψη τις ανάγκες του ελληνικού λαού! Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι τελικά όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα καταλήξουμε σε ημίμετρα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση ως λύση, θα εξυπηρετούν όμως τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Γερμανίας και θα επεκτείνουν στο διηνεκές την άδικη και βάρβαρη αφαίμαξη του ελληνικού λαού. Όπως δείχνουν τα πράγματα οι ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να παραδειγματίσουν τους ευρωπαϊκούς λαούς τιμωρώντας τους Έλληνες, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως συστημικό αλλά επιμένουν ότι το πρόβλημα είναι ενδογενές της χώρας μας. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παθογένειες στην Ελλάδα και στη μορφή ανάπτυξής της. Αλλαγές πρέπει να γίνουν σίγουρα και άμεσα! Όμως οι πραγματικές στρεβλώσεις δεν αντιμετωπίζονται με την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης. Τελικά το μόνο που επιτυγχάνει αυτή η πολιτική είναι η «επένδυση» στην φτώχεια και την ανέχεια για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γεγονός που με βεβαιότητα θα οδηγήσει σε νέο ακόμα πιο επικίνδυνο αδιέξοδο! Πλέον εδώ που φτάσαμε πρέπει να αντιμετωπίσουμε συνολικά το πρόβλημα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι αποσπασματικά θυσιάζοντας τον λαό για να διασωθεί  ένα χρεοκοπημένο τραπεζικό και χρηματιστηριακό σύστημα!

  1. Ποια είναι η δική σας πρόταση σε αυτό το οικονομικό αδιέξοδο;

Είναι σαφές ότι πρέπει να γίνει δραστική μείωση του εξωτερικού χρέους με τη μέθοδο haircut σε ύψος που να το καθιστούν βιώσιμο. Η εκτίμησή μου με βάση τα δεδομένα που μας αποκαλύπτουν οι διεθνείς εκθέσεις είναι ότι πρέπει να γίνει ένα κούρεμα της τάξης του 50 – 60%. Αυτό βέβαια από μόνο του δεν είναι λύση. Είναι όμως προϋπόθεση. Ταυτόχρονα οφείλουμε να προστατέψουμε το εισόδημα των πολιτών, να περιφρουρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις, ώστε να είναι δυνατή η κατανάλωση στην χώρα και να υπάρχουν κατά συνέπεια πηγές εσόδων για το κράτος. Να αποφασίσουμε άμεσα τον τρόπο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να δημιουργήσουμε με θεσμικές παρεμβάσεις τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Κατά τη γνώμη μου 5 είναι οι κύριοι τομείς ανάπτυξης όπου μπορούμε να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε βιώσιμη οικονομία:
Α) Πολιτισμός – Τουρισμός, ο συνδυασμός των δύο αυτών τομέων μπορεί να φέρνει εισοδήματα 12 μήνες το χρόνο και να αξιοποιηθεί το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας (πολιτισμικός, χειμερινός, συνεδριακός, αθλητικός, ιατρικός, θρησκευτικός)
Β) Εμπόριο – Ναυτιλία, να αξιοποιήσουμε την θέση της χώρας μας ως πύλη εισόδου εμπορευμάτων και διαμετακομιστικού εμπορίου, να βρούμε τον τρόπο επιστροφής των ελληνόκτητων πλοίων σε ελληνική σημαία και να φορολογούνται δίκαια τα  εισοδήματα που προκύπτουν από την ναυτιλία, να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσουμε σταθερό φορολογικό πλαίσιο δίκαιο και ανταγωνιστικό
Γ) Μεσογειακή Διατροφή – Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα – Ονομασία Προέλευσης, οι δυνατότητες αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας λόγω και του κλίματος είναι τεράστιες και αν συνδυαστούν με την συνιστώμενη παγκοσμίως μεσογειακή διατροφή μπορούν να αναδείξουν τα ελληνικά προϊόντα και να προσελκύσουν νέες αγορές, διαδικασία που απαιτεί και την επένδυση σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
Δ) Νέες τεχνολογίες και ενέργεια, κλάδος που μπορεί να αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην χώρα μας καθώς οι νέες τεχνολογίες δεν απαιτούν μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις ούτε δυσπρόσιτες πρώτες ύλες ενώ η εκμετάλλευση των φυσικών πλεονεκτημάτων της χώρας μπορούν να παρέχουν τεράστια ενέργεια (ήλιος αέρας)
Ε) Παιδεία, η επένδυση στην παιδεία είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.
   
  1. Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις άμεσα;

Έχω την αίσθηση ότι οι διεργασίες στην ελληνική κοινωνία σηματοδοτούν και την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων της χώρας μας. Αν η ερώτηση αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας εκλογών νομίζω ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές τους επόμενους μήνες. Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση για την πολιτική που ακολουθεί και πρέπει επιτέλους να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός και να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε ως χώρα και ως κοινωνία. Οι μονόδρομοι και οι αναγκαστικές λύσεις δεν μπορούν να συνυπάρχουν με την δημοκρατία.

  1. Τελικά τι συμβαίνει στο Άρμα Πολιτών; Ακούμε περί αποχώρησης στελεχών και διαφωνίες κορυφής!

Το «Άρμα Πολιτών» προσπάθησε να παίξει ενοποιητικό ρόλο για τα στελέχη που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τον κόσμο που αποδεσμεύεται από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μπόρεσε να συσπειρώσει σημαντικό τμήμα τους. Για μένα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Πρέπει να πάμε σε κάτι πιο μεγάλο, όχι μέσα από αρχηγισμούς και ηγεμονισμούς. Σε αυτό το επίπεδο έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις αν και συμφωνούμε στο ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε μια ενωμένη και μεγάλη κεντροαριστερά που θα μπορέσει να καταθέσει την θετική διέξοδο διακυβέρνησης έξω από τα πλαίσια των δύο παλαιών κομμάτων εξουσίας που συμφωνούν σε μια (νέο)φιλελεύθερη πολιτική και διαφωνούν σε λεπτομέρειες και στα πρόσωπα που θα διαχειριστούν την φτώχεια του ελληνικού λαού!

4α. Δημιουργείτε νέο πολιτικό φορέα;

Οι «Ελεύθεροι Πολίτες», είναι μια νέα πανελλήνια Πολιτική Κίνηση πολλών στελεχών που στοχεύουν στην Ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και στην Συνάντηση με τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Πιστεύουμε στην Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και θα εργαστούμε γι αυτό τον σκοπό. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι το ζητούμενο μιας νέας προσπάθειας της Ενωμένης Κεντροαριστεράς. Οι «Ελεύθεροι Πολίτες» θέλουν να συνεισφέρουν  σε αυτή τη νέα Συνάντηση των Προοδευτικών Δυνάμεων.

4β. Προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ τα στελέχη που σας συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια;

Συμμετέχω σε μια προσπάθεια μαζί με πολλά ακόμη στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, από την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη και από άλλους πολιτικούς χώρους. Άνθρωποι που μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, τον ίδιο προβληματισμό και είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να ακολουθήσουμε μια προοδευτική πολιτική, να σώσουμε την χώρα χωρίς να θυσιαστούν οι πολίτες. Μπορούμε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειαζόμαστε αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και επενδύοντας σε μια καλύτερη και αποτελεσματικότερη δημοκρατία. Η πολιτική και οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν τα συμφέροντα της χώρας και κάθε ενός πολίτη. Τα κλειστά γραφεία και οι αυθεντίες των διαφόρων ζητημάτων είναι που δημιουργούν και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Σε αυτή λοιπόν τη λογική πιστεύω ότι θα συμπορευτούμε με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ήρθε η ώρα της Αναθέσμισης της ελληνικής πολιτείας.


4γ. Οι σχέσεις σας με τον κ Δημαρά;

Οι σχέσεις μου με τον Γιάννη δεν έχουν διαταραχθεί. Έχουμε αυτή την στιγμή διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι αγωνίες μας είναι κοινές και συμφωνούμε στα περισσότερα θέματα για το πώς πρέπει να πορευθεί η κοινωνία και η χώρα. Πιστεύω ότι είμαστε σύμμαχοι και συναγωνιστές και ίσως οι εξελίξεις να επιτρέψουν την κοινή μας δράση. Το συμφέρον του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας δεν είναι ζήτημα προσωπικό αλλά ευθύνη όλων μας χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς αποκλεισμούς.

  1. Μιλάτε για ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφείς;

Χρειαζόμαστε την Ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Δυστυχώς σήμερα έχουμε μια κατακερματισμένη αριστερά που φαίνεται να αρκείται στην διατύπωση ενστάσεων και στη διεκδίκηση της ψήφου διαμαρτυρίας. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει. Αυτό που ξέραμε τα τελευταία χρόνια ως Κεντροαριστερά στην Ελλάδα διαλύεται σήμερα. Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ο δεξιός πόλος και απέναντί του το … ΚΚΕ ως σύγχρονη απάντηση. Το κενό που δημιουργείται δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν. Ο λαός ψάχνει μια Θετική Διέξοδο από το σημερινό τέλμα. Περιμένει την Ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και την Συνάντησή της με την Δημοκρατική Αριστερά σε ένα Πόλο μιας Ανασυγκροτημένης Ενωμένης Κεντροαριστεράς. Αυτός ο Πόλος θα πρέπει να δώσει την Προοδευτική Πρόταση Διακυβέρνησης που αναζητά ο λαός. Να σταθεί σταθερά απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και να θέσει τον προγραμματικό του λόγο για το ξεπέρασμα της κρίσης. Πρέπει να δώσουμε την Θετική Διέξοδο που έχει ανάγκη ο τόπος.




  1. Δηλαδή τι το καινούριο θα έφερνε στην πολιτική ζωή αυτή η νέα κίνηση;

Στόχος μας είναι η ανασύνθεση της Δημοκρατικής Παράταξης και η Συνάντησή της με την Δημοκρατική Αριστερά και την Οικολογία για την δημιουργία του Ενωμένου ισχυρού Κεντροαριστερού Πόλου Προοδευτικής Διακυβέρνησης. Αυτή η πορεία είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την υπέρβαση της κρίσης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, εθνικής ανεξαρτησίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι αναγκαία, μετά την οριστική τοποθέτηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στην συντηρητική φιλελεύθερη ιδεολογική πτέρυγα του πολιτικού μας συστήματος. Ανάμεσα στην παραδοσιακή λαϊκή δεξιά και την νεοφιλελεύθερη ομάδα που μας κυβερνά, εμείς επιλέγουμε τη σύγχρονη, επίκαιρη και προοδευτική Κεντροαριστερά, που δίνει λύσεις από τον λαό για τον λαό και όχι από τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα για τις τράπεζες και τα μεγάλα συμφέροντα. Είναι αναγκαία, για να μετατραπεί η άρνηση και η ρήξη της κοινωνίας με το πολιτικό σύστημα σε δύναμη ουσιαστικής μεταρρύθμισης και αλλαγής, σε δύναμη αναθέσμισης, σε δύναμη προόδου, σε δύναμη κοινωνικής δικαιοσύνης.

  1. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε κυβέρνηση οικουμενική με πρόσωπα κοινής αποδοχής, πλην του κ Παπανδρέου. Χωρίς όμως εκλογές. Ποια είναι η δική σας θέση; Εκλογές και κατόπιν συνεργασίες; Και ποιες; Ή μήπως συμφωνείτε με τον κ Καρατζαφέρη;

Ο κ Καρατζαφέρης διακατέχεται από την αγωνία να μπει στο κάδρο της εξουσίας με οποιοδήποτε τρόπο. Αποτελεί άλλωστε μια από τις εναλλακτικές ενός χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος. Η συντηρητική όμως συμμαχία όσα τεχνάσματα και αν χρησιμοποιήσει, όσες ασύμμετρες απειλές και αν επικαλεστεί δεν μπορεί να υποκαταστήσει ούτε να εξοστρακίσει τις δημοκρατικές πεποιθήσεις του ελληνικού λαού. Είναι σαφές σε όλους ότι η κυβέρνηση του Μνημονίου και όλοι όσοι ψήφισαν το Μνημόνιο δεν είχαν καμία εντολή από τον ελληνικό λαό να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική. Αυτοί που φοβούνται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού σε κάθε ευκαιρία τονίζουν την αναγκαιότητα περαιτέρω απόκλισης από την λαϊκή βούληση. Διαφωνώ με κάθε κομψή ή άκομψη εκτροπή. Να γίνουν εκλογές να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και να αποφασίσει ποιος με ποιους όρους και σε ποιο πλαίσιο θα αναλάβει να βγάλει την χώρα από την κρίση. Τις δυνατότητες τελικά και των συνεργασιών, κουλτούρα που θεωρώ ότι λείπει από την χώρα μας, θα την επιλέξει ο ελληνικός λαός και όχι οι μυστικές συνεννοήσεις μεταξύ αρχηγών κομμάτων.


Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Δημοτικές πρωτοβουλίες και....πρωτοτυπίες.

Της Θεοδότας.

Θετική η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού, της επιτροπής αγώνα και της δημοτικής αρχής να κλείσουν έστω και συμβολικά τις "μπούκες του θανάτου" των βιομηχανιών που μολύνουν τον Ασωπό. Το ότι τα προβλήματα παλιώνουν δεν σημαίνει ότι παύουν να υφίστανται....
Θετική και η κίνηση της δημόσιας διαβούλευσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος αν και με το "κούρεμα" που περιμένουμε στο χρέος της χώρας και το άγνωστο μέλλον που μας επιφυλάσσουν οι άνωθεν, τα απανταχού Επιχειρησιακά Προγράμματα των Δήμων βλέπω να μένουν φιλολογικές συζητήσεις και αποτύπωση ονείρων. 
Πάντως ο Δήμος Ωρωπού πρωτοτύπησε δημιουργώντας "Διεπιστημονική Ομάδα Έργου" (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ασωπός") που θα χειριστεί το Επιχειρησιακό- και αν τα Ελληνικά μου δεν είναι καλά παρακαλώ διορθώστε με-:
Διεπιστημονική λέγεται μια επιτροπή που αποτελείται μόνο από επιστήμονες και μάλιστα διαφορετικών ειδικοτήτων (εξού και το -δι-  που προέρχεται από το -δια-  Δια-επιστημονική)  που ανταλλάσσουν τα φώτα τους για να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα με αποκλειστική βάση την επιστημονική τους κατάρτιση.
Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση της συγκεκριμένης επιτροπής!! που θα μπορούσε να ονομαστεί αλλιώς.
Τέλος, πάλι καλά που έχουμε την τρομολαγνεία με τις εικόνες του θανάτου του Καντάφι για να βλέπουμε τα χειρότερα και να ξεχνάμε τα δικά μας.  

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

ΕΜΕΙΣ ΚΙ "ΑΥΤΟΙ"

Μνήμες από το παρελθόν μου έφερε η υπόθεση των βιομηχανικών αποβλήτων που βρέθηκαν σε χωματερή στον Δήμο Ωρωπού.
Μνήμες από την εποχή που έγινε "αντιληπτή" από τον πολύ κόσμο η σημαντική ρύπανση του Ασωπού από βιομηχανικά λύματα. Ένα από τα τιμήματα του να ζούμε δίπλα σε βιομηχανική ζώνη, την βιομηχανική ζώνη που  προσφέρει δουλειές εδώ και χρόνια στους κατοίκους των γύρω περιοχών του νέου Δήμου.
Την ίδια στιγμή οι αποφάσεις για τον "βιολογικό καθαρισμό" είναι έτοιμες να ληφθούν ώστε να σταματήσει  κάποια στιγμή η επιβάρυνση της θάλασσας από τα αστικά λύματα.
Και όλα αυτά σε μια εποχή που οι οικονομικές ανάγκες ξεπερνούν τα περιβαλλοντικά θέματα που με την σειρά τους έχουν επιπτώσεις στην ζωή και την υγεία μας και μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.
Αγαπητοί συμπολίτες μου για όλα τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τις συνέπειες της προβληματικής διαχείρισης πάσης φύσεως αποβλήτων και λυμάτων είναι εύκολο να επιρρίπτουμε όλες τις ευθύνες στο σύστημα: το οικονομικό (π.χ βιομηχανίες), το πολιτικό (αιρετοί), το δικαστικό. Πάντα ευθύνονται μόνο οι μηχανισμοί ποτέ εμείς οι πολίτες που στο κάτω-κάτω της γραφής δημιουργούμε και στηρίζουμε τους μηχανισμούς. Συχνά πιστεύουμε πως είμαστε τα μόνιμα θύματα ανώτερων δυνάμεων που θίγουν πρωτίστως τα "οικονομικά" μας και δευτερευόντως την ζωή και την υγεία μας.
Εμείς αγαπητοί μου συμπολίτες είμαστε η βάση της πυραμίδας κι εμείς μπορούμε να ελέγξουμε και να καθορίσουμε (έκτος από την λειτουργία του "συστήματος") το τι γίνεται στον τόπο μας άμεσα:

Σαν υπάλληλοι των βιομηχανιών που βλέπουμε τα λύματα να χύνονται στο ποτάμι.

Σαν ιδιοκτήτες κατοικιών που βγάζουμε τα δικά μας αστικά λύματα με σωλήνες στους δρόμους η στην θάλασσα.

Σαν κάτοικοι μιας γειτονιάς που οφείλουμε να ξέρουμε τι γίνεται στο οικόπεδο του γείτονα....    

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Με διάθεση για χιούμορ.

Η σοβαρότητα του θέματος του βιολογικού καθαρισμού έχει σχολιαστεί και αναλυθεί από εμένα, αλλά και από άλλους καθ΄ύλιν αρμόδιους, αρκετές φορές και θα συνεχίσει να αναλύεται μέχρι την υλοποιήση του. 
Με την κρίση στην οικονομία να μας προκαλεί φόρτιση αποφάσισα να δημοσιεύσω το κείμενο φίλης αναγνώστριας γραμμένο με δόση χιούμορ και αντικείμενο τον βιολογικό:

Της Θεοδότας. 
"Αγαπητοί μου συμπολίτες σας παρουσιάζω μια πρόταση που σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί. Μια πρόταση που θα ομορφύνει την περιοχή μας και θα φέρει λεφτά στον Δήμο!!

Οι βιολογικοί καθαρισμοί, λοιπόν, ανεξάρτητα απ΄ το πού θα γίνουν οι χωροθετήσεις μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου!!
Δείτε τους παρακάτω τρόπους:
  • Οι εγκαταστάσεις θα παράγουν νερό το οποίο θα εμφιαλώνεται και θα διατίθεται στην αγορά ως επιτραπέζιο.
  • Οι εγκαταστάσεις θα δέχονται επισκέπτες με εισιτήριο και ειδικός τεχνικός θα τους ξεναγεί στις διάφορες φάσεις επεξεργασίας των λυμάτων.
  • Θα παράγεται βιοαέριο το οποίο θα πωλείται στις βιομηχανίες σαν οικολογικό καύσιμο.
  • Πάνω από τον βιολογικό θα λειτουργεί αναψυκτήριο με φυσικούς χυμούς εμπλουτισμένους με νερό βιολογικού!!
  • Το νερό μπορεί να πωλείται σε χαμηλή τιμή σε ιδιοκτήτες πισίνων αλλά και να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδότηση δημοτικού κολυμβητηρίου Ολυμπιακών διαστάσεων.
  • Τέλος αν η παραγωγή νερού είναι σε επαρκείς ποσότητες, κάτι στο οποίο μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μας, θα γεμίσει τον Ασωπό που δεν θα αποτελεί πια ξεροπόταμο . Έτσι, ειδικά ποταμόπλοΐα θα μπορούν να κάνουν μίνι κρουαζιέρες από τις όχθες του Αυλώνα μέχρι την παραλία της Σκάλας και φυσικά θα γίνουν δεκάδες river bar και θα διεξάγονται river parties με πολιτιστικά δρώμενα (όπως στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Καστοριά). 
Συμπολίτες μου ενεργοποιηθείτε!!!"