Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Nα πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η "Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης" του Δήμου!

Την ερχόμενη Παρασκευή, στις 14 Ιουνίου, κλείνουν τα σχολεία και αρχίζει  επίσημα η τουριστική περίοδος για τον Ωρωπό. Σχεδόν δύο μήνες πέρασαν από την μέρα που κατατέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο οι προτάσεις της "Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης" του Δήμου. Οι προτάσεις περιελάμβαναν διοργάνωση φεστιβάλ γευσιγνωσίας, ποδηλατοδρομίες, θαλάσσια σπορ, καθιέρωση καρναβαλιού και άλλες παρόμοιες δράσεις. Μέχρι στιγμής, ως πολίτες, δεν έχουμε ενημέρωση για την τύχη που θα έχουν οι ενδιαφέρουσες προτάσεις της Επιτροπής, δηλαδή αν θα υλοποιηθούν και πότε. Ορισμένοι δε πολίτες που έλαβαν γνώση των προτάσεων -οι οποίες δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί- έκαναν κριτική για την έλλειψη διεκδικήσεων ως προς την δημιουργία υποδομών.
Οι προτάσεις δράσεων, άσχετα με το αν περιλαμβάνουν υποδομές ή όχι, για να είναι ολοκληρωμένες θα έπρεπε-μεταξύ άλλων- να έχουν ως προϋπόθεση και τα εξής:
  • Καθορισμό, από την πλευρά του Δήμου,  του χρηματικού  ποσού που μπορεί να διατεθεί για την υλοποίηση των όποιων προτάσεων θα παρουσιάσει η Επιτροπή. Στην περίπτωση που στις προτάσεις θα συμπεριληφθούν και έργα υποδομής, θα πρέπει να διερευνηθεί από τον Δήμο η δυνατότητα να συμπεριληφθούν τα έργα στον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα αλλά και η δυνατότητα ένταξής τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
  • Από την μεριά της η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει ένα υποτυπώδες πρόγραμμα υλοποίησης των προτάσεων με χρονοδιαγράμματα και τεχνικό σχεδιασμό, όπως και έναν υποτυπώδη προϋπολογισμό για κάθε δράση.
  • Να κάνει αποτύπωση των προς τουριστική αξιοποίηση δυνατοτήτων της κάθε Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου μας. (Φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα πολιτιστικά-αρχαιολογικά στοιχεία κ.ά)
  • Να αποτυπώσει και να αξιολογήσει ποιοί τουρίστες προτιμούν τον Ωρωπό και ποιές είναι οι δραστηριότητες που τους προσελκύουν, σε συνεργασία πάντα με τους επαγγελματίες και τους φορείς της κάθε περιοχής. 
  • Να καταρτίσει τεχνικό πλάνο και προϋπολογισμό για την προβολή των δράσεων, μιας και στον τουρισμό η προβολή είναι το ήμισυ του παντός! Οι δράσεις αλλά και τα αξιοθέατα της περιοχής να προβληθούν από τον έντυπο τύπο, το διαδίκτυο,με εκτύπωση φυλλαδίων κ.λ.π
  • Να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνεργασία με όμορους Δήμους σε θέματα τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρω την διοργάνωση αμοιβαίων επισκέψεων και περιηγήσεων σε αξιοθέατα, φορέων που διαχειρίζονται οι Δήμοι όπως τα ΚΑΠΗ αλλά και τα σχολεία. 
  •  Να θέσει τις προτάσεις της σε Δημόσια Διαβούλευση ώστε ο κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται, να ενημερωθεί και να καταθέσει προτάσεις και ιδέες που μπορούν να φανούν πολύτιμες στο έργο της Επιτροπής.
  • Να εντάξει συγκεκριμένες δράσεις σε γενικότερες κατηγορίες τουρισμού με βάση τα παραπάνω.
Ως παράδειγμα για το τελευταίο αναφέρω: κάνοντας μια υπόθεση εργασίας, αν λάβουμε σαν δεδομένο πως ο Ωρωπός έχει εσωτερικό τουρισμό που προέρχεται κατά βάσιν από τα αστικά κέντρα της Αττικής και με δεδομένη την οικονομική αδυναμία για έργα υποδομής αλλά και την έλλειψη σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων στον Ωρωπό, μπορούν να υλοποιηθούν ήπιες μορφές τουρισμού όπως ο "Οικοτουρισμός" και ο "Πολιτιστικός Τουρισμός". 
Στο κομμάτι του Οικοτουρισμού που θα περιλαμβάνει την προβολή και την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου του Δήμου, αναφέρω ενδεικτικά την χωροθέτηση του υδροβιότοπου, την δημιουργία Περιβαλλοντικού πάρκου και την καθιέρωση του υδροβιότοπου ως παρατηρητηρίου πουλιών αλλά και την διοργάνωση, στον χώρο, περιβαλλοντικών εκδηλώσεων. Η τουριστική αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που ανήκει στον Δήμο μας, το ορεινό κομμάτι των Αφιδνών (πεζοπορείες, εκπαιδευτικές εκδρομές κλπ.) ενώ στον Πολιτιστικό Τουρισμό προσφέρονται για αξιοποίηση οι αρχαιολογικοί χώροι, οι βυζαντινές μας εκκλησίες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι που πρεσβεύουν παραδόσεις και χτίζουν το μωσαϊκό των πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στον τόπο μας όπως Μικρασιάτες, Πόντιοι, Αρβανίτες..
Όσο για την προσέλκυση σημαντικών επενδυτών στον τοπικό τουρισμό, νομίζω πως θα αδικήσω την Επιτροπή αν την θεωρήσω αρμόδια μιας και ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να διαχειριστεί σε επίπεδο "κορυφής" η ηγεσία του Δήμου σε συνεργασία με Υπουργεία και κυβερνητικούς παράγοντες.
Τέλος, ένα ολοκληρωμένο και τεχνικά τεκμηριωμένο σχέδιο-πρόταση δράσης που θα δοθεί στην δημοσιότητα από την Επιτροπή θα θέσει προ των ευθυνών της την κεντρική Δημοτική Αρχή που θα πρέπει να ανταποκριθεί με κάποιο τρόπο στα προτεινόμενα και θα αναδείξει την καλή προσπάθεια για την στήριξη του τοπικού τουρισμού που έχει πάρει πάνω του ο επικεφαλής της Επιτροπής, Παναγιώτης Βασιλάκος.

2 σχόλια:

Γιώτης Βασιλάκος είπε...

Xαίρομαι για τις προτάσεις αλλά και τις παρατηρήσεις σας Κ. Τσαρουχά αλλά το ενδιαφέρον του Δ.Σ του Δήμου μας -με ελάχιστες εξαιρέσεις- δεν έδειξε το αντίστοιχο για ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Αλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σαν Ε.Τ.Α.Ω είναι και η άρνηση αλλάγης κουλτούρας σχετικά με το τί σημαίνει προβολή για ένα Δήμο, πράγμα που μας φέρνει σε ακόμη δυσκολότερη θέση άν και πιστεύω ότι στο τέλος θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αφού οι περισσότερες προτάσεις μας έχουν δρομολογηθεί.
Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για την αρχική ιδέα του γαστρονομικού φεστιβάλ που ανήκει αποκλειστικά σε εσάς, όπως άλλωστε και οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του Δήμου Ωρωπού ανήκει αποκλειστικά στην Ε.Τ.Α.Ω αφού τέτοια εντολή έλαβε από το Δ.Σ Ωρωπού και αποτελεί τον βασικό λόγο ύπαρξής της.
Στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση που θα κάνουμε θα λυθούν οι όποιες απορίες σας και καλεσμένοι εκτός των Συλλόγων, Φορέων, ΜΜΕ, θα είναι κάθε Δημότης που ενδιαφέρεται για την καλύτερη ανάπτυξη μέσω του τουρισμού στο Δήμο μας.

Παναγιώτης Βασιλάκος

Unknown είπε...

Πότε θα ξανά γίνει Ποδηλατοδρομία;