Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Για την αξιοποίηση των Παλιών Φυλακών...

Την Κυριακή στις 27 Ιουλίου, στις Παλιές Φυλακές Ωρωπού πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την αξιοποίηση του Ιστορικού χώρου των Φυλακών. Τρείς νέες αρχιτέκτονες (Γαρυφαλλίδου Ευαγγελία,  Ζαφειράκη Αικατερίνη,  Μέξη Αννέζα) παρουσίασαν την πτυχιακή τους εργασία πάνω σε μια πρόταση ανάπλασης και αξιοποίησης των Παλιών Φυλακών ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Νέων.
 
Η εκδήλωση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για 2 σημαντικούς λόγους.
  •  "Σκούντηξε" την τοπική κοινωνία ως προς την -επιτέλους- αξιοποίηση του Ιστορικού μνημείου
  •  Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Ρούσσης  που έλαβε τον λόγο και είπε δημόσια "θα το προχωρήσουμε" δίνοντας μια άτυπη δέσμευση για την αξιοποίηση του χώρου.
Οι Παλιές Φυλακές Ωρωπού αποτελούν τοπικό μνημείο που αποτυπώνει την νεότερη Ιστορία της περιοχής αλλά και της Ελλάδας γενικότερα και η προώθησή του σαν χώρου πολιτισμού, εκπαίδευσης, συνεδρίων, εκδηλώσεων, κλπ μπορεί να το καταστήσει σημείο αναφοράς, ένα σημαντικό για την τοπική οικονομία "τοπόσημο" όπως το χαρακτήρισε η επιβλέπουσα της μελέτης καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Έλενα Κωνσταντινίδου.
Τα σημαντικότερα προβλήματα και τα ζητήματα  που σχετίζονται με την αξιοποίηση του χώρου είναι τα εξής:
  • Το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ο χώρος ανήκει στο Υπ. Δικαιοσύνης? Με τί πράξη έχει παραχωρηθεί η χρήση του στον Δήμο και ποιές αρμοδιότητες έχει η εκάστοτε δημοτική Αρχή ως προς την συντήρηση και την χρήση του ακινήτου?
  • Η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής και της κρατικής διοίκησης. Γενικά η αξιοποίηση του χώρου των παλιών Φυλακών δεν θα είναι απλή υπόθεση και απαιτεί τα πρόσωπα που θα κάνουν την προσπάθεια να έχουν πολιτικό κύρος και ολοκληρωμένο πλάνο.
  • Οι πολιτικές αναφορές στο παρελθόν και η τοπική κοινωνία. Πολλοί συμπολίτες μας βλέπουν αρνητικά την ταύτιση του χώρου με τις πολιτικές φυλακές επί δικτατορίας. Η "στρατιωτική επανάσταση" του 1967 για κάποιο κόσμο ήταν σημαντικά "θετική" άρα κατ' αυτούς δεν μιλάμε για έναν χώρο μνήμης υπέρ της Δημοκρατίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά για το Αμαλίειο Ορφανοτροφείο και τις Αγροτικές Φυλακές, σκέτα.
  

 Ως προς τις προσπάθειες αξιοποίησης, επειδή δικαιολογίες μπορεί να υπάρξουν πολλές, το ζητούμενο φυσικά δεν είναι η πλήρης υλοποίηση της πτυχιακής των νέων επιστημόνων αλλά η αξιοποίηση, με οποιονδήποτε τρόπο είναι δυνατόν και εφικτό, του Ιστορικού χώρου.  
Τέλος, μέσα από την μελέτη αποδεικνύεται ξεκάθαρα πως δεν μιλάμε πια για Αμαλίειο Ορφανοτροφείο αλλά για παλιές Φυλακές μιας και το Ορφανοτροφείο καταστράφηκε στον σεισμό του 1938 και τα σημερινά κτίρια σχεδιάστηκαν, και λειτούργησαν αποκλειστικά ως φυλακές, από τον αρχιτέκτονα Διονύση Γαζή το 1950.

Ολόκληρη την πρόταση των πρώην φοιτητριών μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://dspace.lib.ntua.gr/handle/123456789/7154 

Δεν υπάρχουν σχόλια: