Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Από την αρχή ο 'βιολογικός' του Ωρωπού.

Νέα σελίδα στο θέμα της επεξεργασίας των λυμάτων του παλιού Δήμου Ωρωπίων, το οποίο, θα εξεταστεί από την αρχή με την δημιουργία επιτροπής αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων και συμμετοχή τεχνικών επιστημόνων.
Το βασικό θέμα είναι η χωροθέτηση του 'βιολογικού καθαρισμού' και οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Σαραντάρι που ζούν κι έχουν ιδιοκτησίες (μέσα σ'αυτούς και αρκετοί τοπικοί παράγοντες) σε κοντινή απόσταση από τον συγκεκριμένο χώρο που ανήκει σε περιοχή της παλιάς κοινότητας του χωριού Ωρωπού.
Αυτό που κάνει αίσθηση είναι ότι το χωριό Ωρωπός, στο οποίο θα γίνονταν οι εγκαταστάσεις, η Σκάλα και το Χαλκούτσι δεν θα μπορούν να ενταχθούν στον 'βιολογικό καθαρισμό' γιατί δεν πληρούν την προυπόθεση ένταξης στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΠΕΡΑΑ που απαιτούν πληθυσμό άνω των 2000 κατοίκων ανα οικισμό.
Οι περιοχές αυτές, όπως και το Συκάμινο, θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επεξεργασίας λυμάτων με έξοδα του Δήμου.
Το θέμα είναι ότι όπου και να οριστεί η χωροθέτηση, θα υπάρχουν αντιδράσεις και το βασικό πρόβλημα που θα προκαλέσει την υποβάθμιση της όποιας περιοχής επιλεγεί τελικά, είναι η εύλογη καχυποψία για την Ελληνική ''τσαπατσουλιά'' στην εφαρμογή και λειτουργία του έργου.
Δεν υπάρχει λόγος υποβάθμισης μιας περιοχής αν:
  1. Τηρηθούν οι νόμιμες προδιαγραφές στην επιλογή του χώρου.
  2. Υπάρχει η ενδεδειγμένη, απαλλαγμένη από οποιαδήποτε συμφέροντα επιλογή τρόπου επεξεργασίας λυμάτων (τεχνικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανάλογα την περίπτωση).
  3. Υπάρξει υποδειγματική εγκατάσταση και εφαρμογή του συστήματος επεξεργασίας με Ευρωπαϊκά πρότυπα.  
Η ενημέρωση λοιπόν των πολιτών δεν αρκεί . Πρέπει η δημοτική αρχή να πείσει τους πολίτες ότι δεν θα θιγούν ουσιαστικά και δεν θα υπάρξει γενικότερο σχέδιο υποβάθμισης της περιοχής που θα γίνει η  μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Σημασία λοιπόν δεν έχει τόσο ο τόπος αλλά ο τρόπος και φυσικά ο χρόνος... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: