Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ.



Ένεκα επαγγελματικού δαιμονίου και με αφορμή τα θέματα της Επιχείρησης του Δήμου Ωρωπού που πέρασαν-κατά πλειοψηφία- στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο για τις κοινωνικές υπηρεσίες,όπως τα Δημοτικά Ιατρεία, ένα πράγμα μου έρχεται στο μυαλό: ότι για να είναι κάποιος αποτελεσματικός δεν χρειάζεται να είναι πρωτότυπος αλλά οργανωτικός.
Από τί θα μπορούσαν να αποτελούνται οι κοινωνικές υπηρεσίες ενός Δήμου; Μια ματιά στις υπηρεσίες αρκετών Δήμων όπως της Πάτρας, των Αγίων Αναργύρων κ.ά δίνει ιδέες για το πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί (σε πρώτη φάση) και να οργανωθεί (σε δεύτερη) μια συγκροτημένη και αποτελεσματική δημοτική κοινωνική υπηρεσία.
Μερικές προτάσεις είναι η δημιουργία Σχολής Γονέων , Κέντρου συμβουλευτικής οικογένειας και ατόμου, γραφείο κοινωνικών ερευνών, δωρεάν φροντιστήρια σε οικονομικά αδύναμους μαθητές ,μέριμνα για θέματα ισότητας, φροντίδα για τους ηλικιωμένους και ιατρικές παροχές. Υπηρεσίες, φυσικά , στελεχωμένες με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και γιατρούς.
Πολύ σημαντική είναι και η δημιουργία του “γραφείου για θέματα απασχόλησης” που θα φέρνει σε επαφή πιθανούς εργοδότες με άνεργους δημότες, θα κρατά στοιχεία για την ανεργία στον δήμο, όπως: ποιές ομάδες πλήττονται περισσότερο (ηλιακές ,επαγγελματικές κλπ.)
Όλα τα παραπάνω θα είναι, φυσικά ,δωρεάν για τους δημότες.
Θα αναρωτηθεί κανείς πού θα βρεθούν οι πόροι και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς. Πρωτίστως στα παραπάνω μπορεί να δοθεί μια ιεράρχηση ως πρός το πιο είναι το πιο σημαντικό να “στηθεί” πρώτο σε συνάρτηση με το ύψος του κόστους. Για παράδειγμα τί είναι πιο σημαντικό και απαιτεί τα λιγότερα χρήματα το γραφείο απασχόλησης ή η σχολή γονέων; Υστερα μπορεί να ερευνηθεί η δυνατότητα να περικοπούν χρήματα από αλλους τομείς και ,φυσικά ,να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από ευρωπαικά προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ. Σημαντική είναι η δυνατότητα οργάνωσης και λειτουργίας όπως και η στελέχωση των παραπάνω υπηρεσιών. Είναι γεγονός πως ,πρίν ακόμα την εποχή του Καποδίστρια, οι “μικροί” Δήμοι είχαν δυσκολία να παρέχουν αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες πέραν των ΚΑΠΗ και του προγράμματος “βοήθεια στο σπίτι”. Ένας λόγος είναι το ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν προσφέρουν άμεσα κέρδη στους Δήμους και δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη κυρίως την οικονομική της κάθε περιοχής.
Τα οφέλη όμως γίνονται ορατά μακροπρόθεσμα. Σοβαρα προβλήματα εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται, οι κοινωνικές εντάσεις μειώνονται και δημιουργείται δεξαμενή υγειούς ανθρώπινου δυναμικού που μπορεί να δράσει με αποτέλεσμα την επίτευξη της ανάπτυξης. Πιο πολύ προσφορά λοιπόν παρά άμεσο όφελος παρέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες.
Κάθε ώριμη όμως τοπική κοινωνία που βλέπει το αύριο, φροντίζει από σήμερα για να έχει στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: