Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Μηνύματα της κεντρικής εξουσίας στην γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

20/1/2012

Σημεία από την ομιλία της Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών
Φώφης Γεννηματά στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ)



Για το προσωπικό των ΟΤΑ

 Το επόμενο που προσπαθήσαμε να κάνουμε αυτό το δίμηνο ήταν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στα ζητήματα του προσωπικού.
Μέχρι την τελευταία στιγμή την παραμονή της πρωτοχρονιάς, τρέχαμε για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε περίπου 1300 θέσεις σε υπηρεσίες  ανταποδοτικού χαρακτήρα και σε προγράμματα  του ΕΣΠΑ.
Γνωρίζετε όλοι ότι ήδη έχει δοθεί εξαίρεση από τον περιορισμό του 50% για τις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα κυρίως την καθαριότητα, έτσι ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που έχετε με τις ελλείψεις προσωπικού.

Για το επιχειρησιακό πρόγραμμα

Προωθούμε τη συζήτηση με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για το επιχειρησιακό του Καλλικράτη, τη δεύτερη φάση και πιστεύουμε ότι από εκεί θα μπορέσουμε και να απλοποιήσουμε διαδικασίες και να αναδιοργανώσουμε υπηρεσίες, αλλά και να αναβαθμίσουμε το ανθρώπινο δυναμικό. Έχουν γίνει πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο επιχειρησιακό, στη μεθοδολογία του, αλλά κυρίως στη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών.
Πιστεύω ότι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί μετά από εξαντλητικό διάλογο καταλήξαμε ότι θα συμμετέχουν δυο εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ και δυο της ΕΝΠΕ στην ομάδα διοίκησης έργου που θα παρακολουθεί από εδώ και πέρα το έργο του επιχειρησιακού προγράμματος Καλλικράτης. Θα προχωρήσουμε και σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης και ήδη έχουμε διαμορφώσει μνημόνιο συνεργασίας που καθορίζει τα επόμενα βήματα. Δεν θα γίνουν προγράμματα και μελέτες για εσάς χωρίς εσάς. Δεν θα πετάξουμε τα χρήματα πάλι σε μελέτες χωρίς κανένα αντίκρισμα.

Για το Βοήθεια  Στο Σπίτι

 Μίλησαν όλοι οι προηγούμενοι ομιλητές για το ανθρώπινο πρόσωπο της αυτοδιοίκησης και πραγματικά πιστεύω ότι μέσα σε αυτή την κρίση είναι εξαιρετικά σημαντικό οι δήμοι και οι περιφέρειες, αλλά κυρίως οι δήμοι που είναι πιο κοντά στον πολίτη να μπορούν να προσφέρουν στήριξη στοχευμένα, πέρα από τη λογική της φιλανθρωπίας και των συσσιτίων.
 Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να μπορέσουμε να δώσουμε μια ανάσα, μια παράταση στο πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ξεκινήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας να χτίζουμε ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, να διευρύνουμε τον αριθμό των ωφελούμενων έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ, ακόμη και αν είναι ανασφάλιστοι.

Για την αυτεπιστασία

Η Υπουργική απόφαση για την αυτεπιστασία είναι σχεδόν έτοιμη και πιστεύω ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εργασίας, να ανακοινώσουμε όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος που θα αφορά περίπου 35.000 ωφελούμενους.
Έχω εισηγηθεί στο Υπουργείο Εργασίας μετά το τέλος Ιανουαρίου με την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να μελετήσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει ξανά χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα μερικής απασχόλησης στους δήμους.

πηγή: otanews.gr

1 σχόλιο:

ευρυνόμη είπε...

Λίγο Ευγενής Πολύ Ρουφιάνος;

evrinomi.blogspot.com