Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Τα Διόδια Αφιδνών...μια Ερώτηση και μια δικαίωση.

Με ενδιαφέρον διάβασα πριν από λίγες εβδομάδες την Ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ κύριοι Νάσος Αθανασίου και Στάθης Παναγούλης  για την αδικία που συντελείται κατά των κατοίκων του Δήμου μας λόγω του ύψους του ποσού των διοδίων που πρέπει να πληρώνουν.
 Η ερώτηση με γύρισε έναν χρόνο πίσω όταν, σαν εκπρόσωπος συμπολιτών μου απ΄την περιοχή του Κάμπου Ωρωπού, επισκέφτηκα τον τότε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών για το συγκεκριμένο θέμα. Τότε, μέλη Συλλογικοτήτων κατά των Διοδίων- μέσα από συζητήσεις σε πηγαδάκια- θεώρησαν πως σαμποτάραμε τον αγώνα για την πλήρη κατάργηση των Διοδίων με το να συζητάμε για κάρτες απεριορίστων διαδρομών και χαμηλές χρεώσεις μόνο για τους κατοίκους του Δήμου μας ενώ ο αγώνας θα έπρεπε- κατ' αυτούς- να είναι Πανελλαδικός, και μόνο για την ΠΛΗΡΗ κατάργηση των Διοδίων. 
Φυλλάδιο μάλιστα, με σχετική κριτική για την συγκεκριμένη συνάντηση που είχαμε εμείς πραγματοποιήσει με τον κ. Λαμπρόπουλο, είχε κυκλοφορήσει σε κοπή πίτας Συλλόγου ( πέρυσι τέτοιον καιρό) από μέλος συντονιστικής επιτροπής  κατά των Διοδίων και τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεγάλη , λοιπόν, και θετική ήταν η έκπληξή μου όταν διάβασα τα θέματα της σχετικής ερώτησης των δύο βουλευτών που επικέντρωσαν το θέμα στον Δήμο μας, και έθιξαν τα ίδια ζητήματα που είχαμε θίξει κι εμείς τότε..
  Παραθέτω τα επίμαχα αποσπάσματα: 

 "Πρέπει ακόμη να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία ότι οι δημότες του Ωρωπού επωμίζονται το κόστος διέλευσης τους από τα διόδια, όταν επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και κινούνται εντός των δημοτικών διαμερισμών του Καλλικρατικού Δήμου ή για άλλους ιδιωτικούς λόγους.
 Αδικαιολογήτως, απουσιάζει η στοιχειώδης κοινωνική μέριμνα για τους μόνιμα διαμένοντες, όπως είναι η έκδοση ειδικής κάρτας απεριορίστων διελεύσεων."


" ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ, ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:

1. Προτίθεται ο αρμόδιος Υπουργός να ζητήσει από την παραχωρησιούχο εταιρεία να παραιτηθεί από τις αδικαιολόγητα υψηλές τιμολογήσεις, να λάβει υπόψη της τη μικρή χιλιομετρική απόσταση από την Αθήνα και να εκδώσει ειδική κάρτα διελεύσεων για τους κατοίκους των Δήμων Ωρωπού και Μαραθώνος;"

 Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών ΕΔΩ
 
Αλήθεια, όμως, ποια ήταν τα αποτελέσματα του-συγκεκριμένης μορφής- ανένδοτου αγώνα για την κατάργηση των διοδίων ως προς την τσέπη του δημότη Ωρωπού και όχι μόνο?
Τα Διόδια αυξήθηκαν, ήρθε ο νόμος Ρέππα που μετέτρεψε την μη πληρωμή διοδίων σε παράβαση του ΚΟΚ με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να βρεθούν χρεωμένοι με πολλές χιλιάδες ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν επίσης και η δημιουργία του πολιτικού..κόμματος 'Δεν Πληρώνω', ενός κόμματος που διεκδικούσε την είσοδό του στο αστικό κοινοβούλιο ενώ ευαγγελιζόταν αμεσοδημακρατικές αρχές ενός αυθόρμητου λαϊκού κινήματος. Τέλος..είδαμε και τον νόμο Βορίδη που ποινικοποίησε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον χώρο των Διοδίων.
Πριν αφορισθεί λοιπόν η... άλλη προσέγγιση, της διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να κάνουμε τον δικό μας απολογισμό και να μην ξεχνάμε πως τα κινήματα και τα κόμματα ασκούν πολιτική και η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια: