Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Όταν ο Υπασπιστής του βασιλιά ήθελε να κυβερνήσει την μικρή μας πόλη.

Όσοι αγαπούμε την Ιστορία ως επιστήμη, διαπιστώνουμε πως η Τέχνη της Πολιτικής μένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου όπως... και ο αριθμός όσων εκπροσώπων της αδημονούν να αναδειχθούν με κάθε μέσο. 
Τα τερτίπια της Εξουσίας στην ουσία μένουν ίδια. Μόνο η τεχνολογία αλλάζει...
Μια φορά κι έναν καιρό, λοιπόν, στην μακρινή Σκωτία όταν ένας μαχητής -για τα δικαιώματα του λαού- κατά του χρεωκοπημένου και ξεπεσμένου πια βασιλιά Ιάκωβου που διοικούσε σχεδόν 23 και πρωταγωνιστούσε στην πολιτική 39 χρόνια είδε την φατρία του να μεγαλώνει απότομα, βρέθηκε μπροστά σε μια εξαιρετική ευκαιρία να αυξήσει την επιρροή του και, γιατί όχι, μια μέρα να εκλεγεί εκπρόσωπός της στο συμβούλιο των αντιπροσώπων του νέου επερχόμενου βασιλιά. Στην  προσπάθειά του αυτή είχε συμμαχήσει με ένα Υπασπιστή του χρεωκοπημένου-ξεπεσμένου βασιλιά που επιθυμούσε να γίνει διοικητής σε μια όμορφη μικρή πόλη με βουνό και θάλασσα. Ο Υπασπιστής βλέποντας τον βασιλιά του να χάνει την εξουσία έψαχνε νέες συμμαχίες με ισχυρές ανερχόμενες φατρίες. Ο Υπασπιστής που χρόνια στηριζόταν λίγο πολύ στα ευεργετήματα του βασιλιά είχε φτιάξει μια μικρή, για τα δεδομένα της πόλης, "Αυλή". Είχε επίσης την υποστήριξη κάποιων γαιοκτημόνων φεουδαρχών που επιθυμούσαν να επηρεάζουν τον εκάστοτε βασιλιά ώστε να μην φορολογεί τα φέουδά τους και να γίνουν οι προμηθευτές του Παλατιού με δικά τους αγαθά. Πολλοί δε από τους τελευταίους είχαν συμμαχήσει στο παρελθόν χωρίς ενδοιασμούς-για το καλό της Πατρίδας κατ' αυτούς- με τους κατακτητές Άγγλους που πάντα έψαχναν τρόπο να κυριαρχήσουν στην Σκωτία. Μισούσαν μάλιστα όσους δεν ήταν Προτεστάντες -η επίσημη Θρησκεία της Σκωτίας- αλλά και τις γυναίκες που δεν αφοσιώνονταν στην Οικογένεια και ασχολούνταν με τα δημόσια θέματα όπως έγραφε ο πάστορας Τζον Νοξ.
Κι όμως... αυτή η άκρως ετερόκλητη "παρέα" του αγωνιστή-υπερασπιστή του λαού κατά του χρεωκοπημένου-ξεπεσμένου βασιλιά,  και του πρώην Υπασπιστή του ηγεμόνα μαζί με τους παντός καιρού γαιοκτήμονες, γίνονται ένα μείγμα για την σύνθεση ενός ακόμα αρώματος της εξουσίας. 
Ξεχνούσαν όμως, πως Η Εξουσία, ως γνήσιο θηλυκό, είναι φιλάρεσκη και άστατη και συνηθίζει να αλλάζει συχνά αρώματα...
Καλή συνέχεια καλοκαιριού, αγαπητοί μου φίλοι. 

3 σχόλια:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ είπε...

ΑΚΟΥΩ ΟΤΙ Η ΔΗΣΩ ΚΕΤΕΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ. ΜΗΠΩΣ-ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΕΔΡΙΟ; ΛΕΩ ΕΓΩ....;

Ανώνυμος είπε...

apofasizomen kai diatassomen

Unknown είπε...

http://amartolos999.blogspot.gr/Ακούει κανείς?