Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Κυριακή του καλοκαιριού δίπλα σ' έναν Αγωνιστή.


Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου είχα την τύχη να βρεθώ στο σπίτι του παλιού αγωνιστή της Αντίστασης και προσφάτως τιμώμενο μέλος του Προεδρείου στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Συριζα Ε.Κ.Μ, Βαρδή Βαρδινογιάννη* στην όμορφη Ραφήνα.
Ο κ. Βαρδινογιάννης πέρα και πάνω από κόμματα ως Πρόεδρος της "Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974" και του Σωματείου "Μακρόνησος Κατά των Βασανιστηρίων" έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια για την αξιοποίηση της σημερινής Μακρονήσου σαν διεθνές κέντρο Αμνηστείας.
Στην συνάντησή μας αυτή, μεταξύ άλλων,ζήτησα και έλαβα τα φώτα του για το θέμα της αξιοποίησης των Παλιών Φυλακών Ωρωπού ως κέντρο πολιτισμού και Δημοκρατίας. Δεν παρέλειψα να τον ενημερώσω τόσο για τις προσπάθειες κάποιων -συνεπικουρούμενες από την ιστοσελίδα του Δήμου- να περάσουν στην συνείδηση του κόσμου τις Παλιές Φυλακές ως Αμαλίειο Ορφανοτροφείο, για την εκδήλωση αλά νυχτερινό κέντρο με φιάλες και ξηροκάρπια που πραγματοποιήθηκε το 2011 όσο και για την παραχώρηση του χώρου για διεξαγωγή συσσιτίων στο κόμμα της Χρυσής Αυγής.
Ως αποστάγματα των σκέψεών μου μετά την κουβέντα μας, έμειναν δύο σημαντικά συμπεράσματα:

  • Αν ένας άνθρωπος που έχει φυλακισθεί και έχει περάσει δεινά για τον αγώνα και τις πολιτικές του θέσεις προτείνει να βάζουμε στην άκρη τους διχασμούς του παρελθόντος, να μην αναζωπυρώνουμε τα παλιά και να αγωνιστούμε ενωμένοι για το σήμερα και το αύριο, τότε πόσες γέφυρες μπορούμε και οφείλουμε να χτίσουμε εμείς τα παιδιά των παιδιών της μεταπολίτευσης;
  • Σήμερα όσο ποτέ είναι απαραίτητη η ίδρυση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ενός σύγχρονου ιδεολογικού, δημοκρατικού, σοσιαλιστικού, αριστερού κινήματος βασισμένου στα δεδομένα της εποχής. Μια ανεξάντλητα μεγάλη συζήτηση που μόλις αρχίζει...  

*Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Κρήτη, στην οργάνωση και διεύθυνση της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), ενώ σημαντική ήταν η συμβολή του στον αντιδικτατορικό αγώνα την περίοδο 1967-1974.Υπήρξε σημαίνον στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και διώχθηκε για τις ιδέες του. Εζησε 10 χρόνια στη φυλακή, 2 χρόνια στην εξορία και συνολικά 13 χρόνια στην παρανομία.
Δικηγόρος στο επάγγελμα έχει γράψει αρκετά βιβλία για την Αντίσταση ενώ είναι πρόεδρος της εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 που σαν σκοπό έχει τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού υλικού της περιόδου 1940-1974.


Πηγή: iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/114091#ixzz2df79J0Y9

Δεν υπάρχουν σχόλια: