Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Άρθρο του Γιώργου Γιαμαρέλου με αφορμη τα τεκταινόμενα στην "Αυτοδιοικητική Συνεργασία"



TA  TEKTΑΙNOMENA ΣTHN  AYTOΔIOIKHTIKH  ΣYNEΡΓAΣIA  ΑΣ ΔΩΣΟΥΝ  ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟ ΕΝΑΥΣΜΑ ΝΑ  ΔΕΧΘΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ  ΑΡΚΕΤΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Αγαπητοί  φίλοι/ες ,
 Ανήκουμε  σ΄αυτούς  που χαιρέτισαν τις σχεδιαζόμενες αλλαγές για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και ζητήσαμε να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Εσωτερικών στην υλοποίησή τους. Ζητήσαμε δηλαδή να συγκεκριμενοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών τις σκέψεις του , να τις θέσει σε Δημόσια διαβούλευση και ακολούθως να συντάξει σχέδιο νόμου που να φέρει στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση του τελικού νομοσχεδίου.
Σήμερα τα τεκταινόμενα στην Αυτοδιοικητική Συνεργασία θέτουν επί τάπητος το ζήτημα του αριθμού των υποψηφίων Δημάρχων που μπορεί να έχει μία παράταξη. Από τα μέχρι σήμερα δημοσιευθέντα, έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι κάθε Συνδυασμός μπορεί να έχει ένα μόνο υποψήφιο Δήμαρχο. Για να μπορέσει δηλαδή να θέσει υποψηφιότητα για Δήμαρχος κάποιος πολίτης πρέπει να έχει σχηματίσει τον δικό του Συνδυασμό. Οι  υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορεί να ανήκουν σε κάποιο Συνδυασμό ή να είναι Ανεξάρτητοι.  Θα υπάρχουν δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια ένα για τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους όπου θα αναγράφονται κατ΄αλφαβητική σειρά  χωρίς να αναφέρεται αν ανήκουν σε κάποιο Συνδυασμό ή είναι Ανεξάρτητοι και ένα για τους υποψήφιους Δημάρχους ( κατ΄αλφαβητική σειρά).
 Κατά την αποψή μας ο κάθε πολίτης πρέπει να έχει το δικαίωμα να διεκδικεί οποιοδήποτε πολιτικό αξίωμα. Σε ότι αφορά τις υποψηφιότητες για την εκλογή Δημοτικών Συμβούλων  τα σχεδιαζόμενα από το  Υπουργείο  Εσωτερικών είναι σύμφωνα με τις απόψεις μας και ως εκ τούτου απολύτως  αποδεκτά.
Εκεί που διαφοροποιούμαστε είναι στο θέμα της εκλογής Δημάρχου διότι δεν παρέχεται στον κάθε πολίτη η δυνατότητα  να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου,  αφού όπως προαναφέραμε  πρέπει να έχει σχηματίσει δικό του Συνδυασμό πράγμα καθόλου εύκολο ( για τον Δήμο μας απαιτούνται  120 υποψήφιοι Σύμβουλοι!). Επιπρόσθετα όλοι οι υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι του κάθε Συνδυασμού  ή οι Ανεξάρτητοι στερούνται της δυνατότητας  να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι.
 H  ζωηρή επιθυμία να είναι κανείς υποψήφιος Δήμαρχος είναι απολύτως θεμιτή και εάν δεν δοθεί η δυνατότητα , αν όχι στον κάθε πολίτη μεμονωμένα, αλλά τουλάχιστον σε αρκετούς από κάθε Συνδυασμό να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι , τότε θα παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλές παρατάξεις να αποδυναμώνονται αφού εκείνοι που φιλοδοξούν να είναι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα αναγκαστούν να στραφούν στον σχηματισμό άλλου Συνδυασμού και εάν δεν το επιτύχουν , έχουν να επιλέξουν ή να ιδιωτεύσουν ή να ενταχθούν σε άλλο Συνδυασμό πολεμώντας έτσι με την θέλησή τους τον Συνδυασμό από τον οποίο προέρχονταν.
Κατά την δική μας εκτίμηση η δυνατότητα να είναι πολλοί υποψήφιοι Δήμαρχοι από κάθε Συνδυασμό ενισχύει τις παρατάξεις διότι επιτρέπει την συσπείρωση δυνάμεων, δεν στερεί από κανένα την δυνατότητα να ικανοποιήσει την φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος και  εκείνος  που εκλέγεται Δήμαρχος από μια τέτοια διαδικασία, διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ, έχει περισσότερη ελευθερία να κάνει τις επιλογές του ,διότι είναι απαλλαγμένος από τον γνωστό εκβιασμό του καθενός «Εγώ σε έβγαλα Δήμαρχο»  και χαίρει μεγαλύτερου σεβασμού και αποδοχής,  αφού είναι ο εκλεκτός του λαού, εκλεγμένος ανάμεσα από πολλούς άλλους  συνυποψηφίους του.  
Στους μεγάλους Δήμους (άνω των 80-100 χιλιάδων κατοίκων) ενδεχομένως να είχε κάποιο νόημα να έχουν τα πολιτικά κόμματα την δυνατότητα να μετρούν τις δυνάμεις τους δίνοντας το κομματικό τους «χρίσμα» σε κάποια προσωπικότητα από την παράταξή τους να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου. Ωστόσο εάν θέλουμε και στους μεγάλους Δήμους Συσπείρωση Δυνάμεων και επιλογή του προτιμότερου από τον Λαό για Δήμαρχο, η δυνατότητα να είναι πολλοί οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε κάθε Συνδυασμό, ανοίγει, πρωτίστως, τον δρόμο για μια πιο ελεύθερη και περισσότερο αξιοκρατική επιλογή Δημάρχου.
Η Ελεύθερη Κοινωνική Πρωτοβουλία για τον Ωρωπό της Ελπίδας της Δικαιοσύνης και της Δημιουργίας  , χαιρετίζει την αναγγελθείσα αυριανή συνάντηση των μελών της Αυτοδιοικητικής  Συνεργασίας και εύχεται από αυτή την συνάντηση να βγούν όλοι κερδισμένοι, αφού αν γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών η πρότασή μας, που μπορεί να είναι και δική τους πρόταση( της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας),να είναι πολλοί οι υποψήφιοι Δήμαρχοι σε κάθε Συνδυασμό , ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες Συνεργασίες, ανοίγει ο δρόμος για περισσότερο αξιοκρατική επιλογή Δημάρχου, ανοίγει ο δρόμος να ενεργοποιηθούν οι απέχοντες από τα κοινά νουνεχείς πολίτες, ανοίγει ο δρόμος να φανεί το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας , μιας Νέας Ελλάδας που θέλουμε και μπορούμε και μας αξίζει.
Με τιμή ,
Γεώργιος Χ. Γιαμαρέλος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: