Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

ΠΝΟΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΑ

Στα πλαίσια μιας ματιάς στα δημοτικά δρώμενα της ευρύτερης Αττικής "γειτονιάς" μας, παραθέτω συνέντευξη  του Υποψήφιου Δημάρχου Παλλήνης, Κώστα Μπάκα, στην εφημερίδα "Ανατολική Ακτή", που μου εστάλη για δημοσίευση. 



ΠΝΟΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΑ

Ο Κώστας Μπάκας είναι ένας νέος άνθρωπος που αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου Παλλήνης, στα 42 του, έχοντας ήδη καταξιωθεί επαγγελματικά ως πολιτικός μηχανικός και έχοντας λάβει το «βάπτισμα πυρός» στην αυτοδιοίκηση στις εκλογές του 2010 όταν και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος. Με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Παλλήνης την περίοδο 2011 – 2012, θα λέγαμε ότι «έπεσε κατ’ ευθείαν στα βαθιά» αναλαμβάνοντας και φέρνοντας σε πέρας τη δύσκολη αποστολή της ένταξης πληθώρας περιοχών του Δήμου στο σχέδιο πόλης, ένα έργο - αίτημα ετών που μονίμως για διάφορους λόγους παραπέμπονταν στο μέλλον και ποτέ δεν προχωρούσε. Η κίνηση παραίτησης από τη θέση του δημοτικού συμβούλου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι δεν τον ενδιαφέρει πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση. Η απόφαση του όμως να τεθεί επικεφαλής ανεξάρτητης κίνησης, της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συμμαχίας «Όλοι Μαζί - Σκεφτόμαστε Διαφορετικά, Χτίζουμε το Μέλλον», διεκδικώντας με πολλές πιθανότητες το δημαρχιακό θώκο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, εξέπληξε, θορύβησε και μάλλον ανησύχησε τους υπόλοιπους υποψηφίους αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις τους για τον κ. Μπάκα στις διάφορες επίσημες ή ανεπίσημες προεκλογικές και κοινωνικές συγκεντρώσεις που παρευρίσκονται.
Για τους λόγους αυτούς και με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα έναν υποψήφιο Δήμαρχο που σκέπτεται και κινείται διαφορετικά από ότι έχουμε συνηθίσει αποφασίσαμε να τον συναντήσουμε και να του θέσουμε τα ερωτήματά μας έστω και αν βρίσκεται υπό την πίεση ενός δύσκολου προεκλογικού αγώνα… 

  1. Κε Μπάκα, πως είναι για ένα νέο άνθρωπο, να κατεβαίνει στις εκλογές ως ο νεότερος υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο του
Οι άνθρωποι που συμμετέχουμε και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια πιστεύουμε πραγματικά ότι ο Γέρακας, η Παλλήνη και η Ανθούσα πρέπει να πάψουν να συμπεριφέρονται ως προάστιο των Αθηνών, να αποκτήσουν ιδιαίτερη ταυτότητα και να εξελιχθεί συνολικά ο Δήμος Παλλήνης σε μια πόλη κόσμημα, σε μια κοινωνία πρότυπο, σε έναν τόπο που θα αξίζουν τα παιδιά μας! Πρόκειται για μια πραγματική ανάγκη για την γενιά μας και όχι μόνο. Η έκταση του Δήμου, η σύσταση του πληθυσμού, το γεγονός ότι κυριαρχείται από οικογένειες με μικρά παιδιά, είναι πολύτιμα χαρακτηριστικά και για τις τρεις πόλεις, τα οποία πρέπει να διατηρηθούν και σε αυτή τη βάση να «χτιστεί» το μέλλον του Δήμου μας. Ξέρετε η ηλικιακή κατανομή στο Δήμο μας αποτελεί την υπ’ αριθμό ένα προϋπόθεση κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ή αν θέλετε καλύτερα της επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης. Δεδομένου λοιπόν ότι είμαστε πολλοί αυτοί που θέλουμε νέες προοπτικές, πιο φιλικό και πιο σύγχρονο Δήμο, που να υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων αυτών των πόλεων, μαζευτήκαμε και αποφασίσαμε ότι πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα φέρουν νέα δεδομένα για την περιοχή μας. Το ότι αυτή η μεγάλη ομάδα ενεργών και ανήσυχων πολιτών με επέλεξε ως επικεφαλής της ανεξάρτητης κίνησης με τιμά ιδιαίτερα, αλλά δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Το ότι κατάφερα, αξιοποιώντας βέβαια την επαγγελματική μου εμπειρία, να ολοκληρώσω χρονίζουσες υποθέσεις εντάξεων περιοχών στο σχέδιο πόλης, αποδεικνύει κατά την άποψη των μελών της κίνησής μας ότι μπορώ να ξεπεράσω δυσκολίες, να βελτιώσω τη διαχειριστική διαδικασία και βέβαια να βοηθήσω τους υπαλλήλους του Δήμου να κάνουν πιο γρήγορα τη δουλειά τους και μέσω αυτών να εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα οι πολίτες. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δήμο εμφανώς και καθημερινά στο πλευρό του πολίτη, χωρίς να τον ταλαιπωρεί. Ένα Δήμο που θα λύνει προβλήματα, θα προβλέπει, θα ακολουθεί ένα συγκεκριμένο, σαφές και συνεκτικό σχέδιο, χτίζοντας το μέλλον. 

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για την ενασχόλησή σας με τα κοινά, και το έργο που έχετε επιτύχει.
Ασχολήθηκα με τα δημοτικά το 2010 όπου έβαλα για πρώτη φορά υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος. Οι πολίτες με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και εν συνεχεία ανέλαβα καθήκοντα Αντιδημάρχου τη διετία 2011-2012, με αρμοδιότητα το Σχέδιο Πόλης της Δημοτικής Ενότητας της Παλλήνης. Με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως πολιτικός μηχανικός και συναισθανόμενος πλήρως την ανάγκη των συμπολιτών μου στη Παλλήνη, για να ολοκληρωθούν επιτέλους οι σχετικές διαδικασίες και να ενταχθούν όλες οι περιοχές της Παλλήνης στο σχέδιο πόλης, έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα να φέρω σε πέρας αυτό το έργο στο μικρότερο δυνατό χρόνο, με το μικρότερο δυνατό κόστος και με το αρτιότερο δυνατό τρόπο. Το αποτέλεσμα κατά κοινή παραδοχή με δικαιώνει αφού στη διετία 2011-2012 τρεις περιοχές μπήκαν στο σχέδιο, εκδικάστηκαν οι τελικές ενστάσεις σε τρεις άλλες περιοχές και οι φάκελοι έφυγαν από το Δήμο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι πολεοδομικές μελέτες των περιοχών βορείως της Λ. Μαραθώνος (από το Σεπτέμβριο του 2012) οι οποίες παρεμπιπτόντως τελείωσαν και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ πριν λίγες μέρες, οριοθετήθηκαν τα ρέματα νοτίως της Λ. Μαραθώνος, οριοθετήσαμε το ρέμα του Αγ. Αθανασίου επιλύοντας ένα πρόβλημα ετών εκδικάζοντας παράλληλα τις ενστάσεις της περιοχής και υποβάλλοντας το φάκελο στην Περιφέρεια, μειώσαμε την τιμή ζώνης των αυθαιρέτων της δημοτικής ενότητας της Παλλήνης στο μισό και  επιλύσαμε πλήθος άλλων πολεοδομικών εκκρεμοτήτων.
Πολλά ακόμα μένουν να γίνουν στο Γέρακα, στην Παλλήνη και στην Ανθούσα στον τομέα του σχεδίου πόλης και έχουμε σκοπό να τα υλοποιήσουμε άμεσα. Βέβαια είναι και τόσοι άλλοι τομείς που πρέπει να βελτιώσουμε ως Δήμος την αποτελεσματικότητά μας και την ταχύτητα να ξεπερνούμε τα εμπόδια που συνήθως, θέτουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Η σύνδεση με την Ψυτάλλεια του αποχετευτικού μας δικτύου, η κοινωνική και πολεοδομική ταυτότητα της πόλης μας, οι παρεμβάσεις στη λεωφόρο Μαραθώνος ώστε να γίνει πιο ασφαλής για όλους μας και κυρίως για τα παιδιά μας, οι ανοικτοί χώροι, οι χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα σχολεία, οι σωστές δημοτικές υπηρεσίες, είναι τομείς που πρέπει η παρέμβαση του Δήμου να είναι δυναμική, αποτελεσματική, εμφανής. Η ενδυνάμωση επίσης των κοινωνικών δομών του Δήμου, ιδίως των υπηρεσιών της πρόνοιας (που καλύπτουν μάλιστα το σύνολο της Ανατολικής Αττικής) αποτελεί για εμάς προτεραιότητα λόγω και των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια.
  
  1. Κε Μπάκα μπορείτε να μας πείτε γιατί ανεξαρτητοποιηθήκατε από το συνδυασμό του νυν Δημάρχου Παλλήνης και γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο χρόνο να το κάνετε
Κατ΄ αρχήν θέλω να τονίσω ότι τιμώ και σέβομαι τον νυν Δήμαρχο για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην τοπική κοινωνία. Ξέρετε δεν έλκομαι από τον μηδενισμό ούτε καν για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, που πολλές φορές παρασύρει και σε αθέμιτες πολιτικά τοποθετήσεις. Δεν θα ακούσετε από εμένα ότι τίποτα δεν έγινε, ότι όλα ήταν στραβά και διάφορα άλλα που συνηθίζονται στους προεκλογικούς διαγκωνισμούς των υποψηφίων κατά των εν ενεργεία δημάρχων. Έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα. Εκτίμησα όμως και ως φαίνεται είχα δίκιο ότι μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων μας το 2010, ως συνδυασμός έμεινε πίσω, δεν προχώρησε, παρέμεινε υπόσχεση και βλέπουμε σήμερα ότι επανέρχονται στα διάφορα προεκλογικά προγράμματα και πάλι ως δεσμεύσεις. Έχω μάθει στη δουλειά μου στη ζωή μου να ολοκληρώνω το σύνολο των δεσμεύσεων που αναλαμβάνω χωρίς εκκρεμότητες και απαιτώ και από εμένα και από τους συνεργάτες μου να είμαστε 100% συνεπείς. Το ίδιο απαιτώ και ως πολίτης από τους εκπροσώπους μου στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν θα μπορούσα να απαιτώ λιγότερα όταν οι συμπολίτες μου με εμπιστεύτηκαν να τους εκπροσωπήσω. Ανατρέχοντας σήμερα δύο χρόνια μετά την δική μου αποχώρηση στο τότε έντυπο πρόγραμμα της προηγούμενης διοίκησης, εύκολα αποδεικνύεται ότι έχει πραγματοποιηθεί λιγότερο από το 30% από όσα ο νυν Δήμαρχος υποσχέθηκε και είχαμε δεσμευτεί ως συνδυασμός να κάνουμε. Ταυτόχρονα, το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης και η λανθάνουσα αντίληψη της μίας αρχής έναντι όλων  που απέχει χιλιόμετρα από την προσωπική μου φιλοσοφία συνετέλεσαν στην απόφασή μου να αποχωρήσω. Τα έργα, λίγους μήνες πριν τις εκλογές, νομίζω ότι δεν μπορούν πια να κοροϊδέψουν τους δημότες. Η μυωπική και ενίοτε ρουσφετολογική πρακτική, η έλλειψη στρατηγικής, η απουσία ταυτότητας των πόλεών μας, με στεναχωρούν και με υποχρεώνουν, από τη στιγμή που έχω άλλη πρόταση για την πόλη μου να την καταθέσω μαζί με όλους όσους συμφωνούν και να την θέσουμε στη κρίση των συμπολιτών μας. Όσον αφορά στην επιλογή του χρόνου αποχώρησης, θα σας πω ότι δε διαφέρει σε τίποτε από τις ανθρώπινες σχέσεις, δεν υπάρχει μια αυτόματη διαδικασία, απλά με τον καιρό συνειδητοποιείς ότι  ψυχικά και λογικά βρίσκεσαι μακριά από τη φιλοσοφία που διοικεί και τότε το πιο έντιμο είναι να φύγεις. Τότε αισθάνθηκα ότι πρέπει να φύγω και τότε το έπραξα. Μάλιστα παραιτήθηκα και από δημοτικός σύμβουλος θεωρώντας ότι την έδρα την είχα κερδίσει με τον προηγούμενο συνδυασμό, συνεπώς αφού διαφωνούσα έπρεπε να την επιστρέψω. 
  1. Τι απαντάτε στα δημοσιεύματα που σας «χτυπούν» για την υποψηφιότητά σας
Δέχομαι οποιαδήποτε καλοπροαίρετη και εποικοδομητική κριτική. Η κριτική και η λογοδοσία άλλωστε ανήκουν επίσης στα ιδιαίτερα και ουσιώδη χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας. Είμαι πρόθυμος να δώσω απαντήσεις σε οποιαδήποτε ερώτηση. Δεν θα μπω όμως στη διαδικασία να απαντήσω σε έντυπα που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία και ξεφεύγουν από κάθε πλαίσιο δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και πολιτικής πρακτικής. Οι πολίτες έχουν και ένστικτο και κρίση. Εμείς επιθυμούμε να δείξουμε το δικό μας θετικό, αγωνιζόμαστε να κάνουμε γνωστή τη δική μας πρόταση για το Δήμο, για το Γέρακα, την Παλλήνη την Ανθούσα. Δεν ψάχνουμε τα μειονεκτήματα ούτε προσπαθούμε να εντοπίσουμε τα ενδεχόμενα λάθη του αντιπάλου. Πιστεύουμε ότι την επαύριο των εκλογών Όλοι Μαζί πρέπει να εργαστούμε για τον τόπο μας, ανεξαρτήτως προέλευσης, συνδυασμών και προσωπικών αντιλήψεων. Μία πρόταση θα επιλέξουν οι πολίτες. Εάν μείνουμε προσηλωμένοι όλοι οι υποψήφιοι προεκλογικά στην παρουσίαση της πρότασής μας, παρουσιάσουμε τις διαφωνίες μας με τις προτάσεις των αντιπάλων μας και επιχειρηματολογήσουμε με ήθος, άμιλλα, πολιτισμό και σεβασμό, θα μπορέσουμε πιο εύκολα την επόμενη μέρα να συνδυάσουμε καλές προτάσεις και ιδέες, να ενώσουμε δυνάμεις και να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας και για τους πολίτες που θα μας έχουν επιλέξει. Μπορούμε να περάσουμε Όλοι Μαζί σε μια νέα αντίληψη για τα κοινά που δεν θα εξαντλούμαστε στις διαφωνίες αλλά θα εξαντλούμαστε για να φέρουμε αποτέλεσμα σε αυτά που θέλουν και χρειάζονται οι πολίτες, πάντα σύμφωνα με τη δική τους απόφαση.       Οραματιζόμαστε μια νέα σχέση μεταξύ των Δημοτών και του Δήμου. Θέλουμε να αναβαθμίσουμε όχι μόνο την πόλη μας και την λειτουργία του Δήμου, αλλά και τον ίδιο τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για αυτό τον λόγο σκεφτόμαστε διαφορετικά και μένουμε μακριά από την λογική της φτηνής πολιτικής προπαγάνδας, της προσωπικής αντιπαράθεσης, της λασπολογίας, των συμφερόντων και της μιζέριας.
5. Μπορείτε να μας πείτε πολύ σύντομα γιατί οι πολίτες να επιλέξουν εσάς και όχι τους αντιπάλους σας.
Διότι είμαστε διαφορετικοί, είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε άφθαρτοι και έχουμε όραμα για το μέλλον.  
Γιατί εμείς μπορούμε να διοικήσουμε διαφορετικά. Δε υποσχόμαστε τα πάντα, αλλά μόνο όσα είμαστε βέβαιοι ότι είναι εφικτά και γνωρίζουμε  απόλυτα ότι μπορούμε να τα υλοποιήσουμε ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια.  
Γιατί εμείς οραματιζόμαστε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, με νέους τρόπους εξεύρεσης οικονομικών πόρων, με κριτήρια σύγχρονου management, ηλεκτρονικές υπηρεσίες αλλά πολύ περισσότερο σωστές υπηρεσίες, χωρίς ταλαιπωρία και παράπονα από τους πολίτες.  
Γιατί κάθε μας παρέμβαση θα είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την πόλη μας από τώρα και για είκοσι χρόνια μετά.
Γιατί εμείς οραματιζόμαστε έναν ανθρώπινο Δήμο, φιλικό και εξυπηρετικό στον πολίτη, μια γειτονιά με αλληλεγγύη και ανθρωπιά όπως ήταν κάποτε, ένα χαμόγελο, μια καλημέρα.
Γιατί εμείς ακούμε, και πιστεύουμε στη συμμετοχή όλων, αφού Όλοι Μαζί είμαστε δυνατότεροι.
Για αυτούς αλλά και για πολλούς λόγους πιστεύουμε ότι εκπροσωπούμε το αύριο της πόλης μας και διεκδικούμε το μέλλον της.
  1. Σε προσωπικό επίπεδο ποιές είναι οι δικές σας φιλοδοξίες για το μέλλον
Σε ότι με αφορά προσωπικά φιλοδοξώ να είμαι χρήσιμος και από τη στιγμή που αποφάσισα να εκτεθώ ως υποψήφιος Δήμαρχος η φιλοδοξία μου είναι να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου με όλες μου τις δυνάμεις. Φυσικά, επιθυμώ υγεία για την οικογένειά μου, όπως και για όλον τον κόσμο και αν μου επιτρέπετε ένα προσωπικό τόνο, επιθυμώ όπως όλοι οι γονείς, να βλέπω το πρόσωπο του γιού μου χαμογελαστό, γιατί στα μάτια ενός παιδιού καθρεφτίζεται ολόκληρος ο κόσμος μας.  Όσο δριμεία κι αν είναι η κρίση και η οικονομική κατάσταση στη χώρα, έχουμε υποχρέωση να κληροδοτήσουμε σ’ αυτά τα παιδιά ένα καλύτερο αύριο.     

Δεν υπάρχουν σχόλια: