Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Νεκτάριος Καλαντζής: ΄΄Η επόμενη ημέρα για την Παλλήνη΄΄. Μια συνέντευξη για όλους και για όλα.



“Ονειρεύομαι ένα Δήμο Παλλήνης με τρεις πόλεις σύγχρονες, αναδεικνύοντας τις ομορφιές και τον πολιτισμό τους”

Ο Νεκτάριος Καλαντζής, είναι δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Παλλήνης, στην μείζονα μειοψηφία. Ασχολείται χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη γνωρίζει καλά, παρά το ότι είναι ο νεότερος δημοτικός σύμβουλος.

Έχει όνειρα για την πόλη που κατοικεί και θέλει να τη δει αναβαθμισμένη.

Ενεργός και ανήσυχος πολίτης, παραχώρησε συνέντευξη για την επόμενη ημέρα στο Δήμο Παλλήνης σημειώνοντας τα “στραβά” και βαλτωμένα προβλήματα που παραμένουν άλυτα.

Ερ: Κύριε Καλαντζή, πέρασε ένας χρόνος από τις δημοτικές εκλογές του 2014 και είναι η δεύτερη θητεία για εσάς, στον καλλικρατικό πλέον δήμο Παλλήνης. Μάλιστα κρατάτε και δυο σημαντικές πρωτιές. Στις τελευταίες εκλογές βγήκατε πρώτος σε σταυρούς, όχι μόνο από τον συνδυασμό σας, αλλά από όλους τους συνυποψηφίους σας σε όλους τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης.

Είστε Οικονομολόγος και Κοινωνιολόγος και έχετε επιλέξει να εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με την ενασχόλησή σας με τα κοινά. Πώς αισθάνεστε που έχετε πετύχει αυτά, αν και μόλις 31 ετών;

Νεκτάριος Καλαντζής: Αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και να σας πω ότι η νεαρή μου ηλικία, μέχρι στιγμής ίσως αποτέλεσε και εμπόδιο για μένα σε πολλά, καθώς αν και η χώρα σήμερα έχει πρωθυπουργό της γενιάς των 30ρηδων, στην περιοχή μου, πολλοί συνάδελφοί μου που ασχολούνται με τα κοινά, με έβλεπαν ότι είμαι “μικρός” για κάποια πράγματα. Στην εποχή μας υπάρχει ακόμη o ηλικιακός ρατσισμός στην πολιτική, αλλά πιστέψτε με, ούτε πιστεύω, ούτε περιμένω με τη λογική της επετηρίδας, να πάω στο αύριο. Και ευτυχώς δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα και λυπούμαι πολύ που κάποιοι στο δήμο μας εδώ και πολλά χρόνια το έχουν ως αποκλειστικό τους επάγγελμα και μοναδικό δρόμο για κοινωνική καταξίωση.

Ερ.: κ. Καλαντζή, είχατε δημιουργήσει το δικό σας συνδυασμό, με νέους κυρίως και μορφωμένους ανθρώπους και από τις 3 πόλεις, συνεργαστήκατε τελικά, με τον συνδυασμό του κ. Μερτύρη; Γιατί επιλέξατε να μην είστε υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης το 2014;

Ν.Κ.: Πράγματι, είχαμε δημιουργήσει έναν εξαιρετικό, από στελέχωση συνδυασμό νέων, που θέλουμε ν’ αλλάξουμε την πόλη μας. Θέλουμε ν αλλάξουμε μια κατάσταση που διαιωνίζεται στο Γέρακα τα τελευταία 35 χρόνια, με την τελευταία δεκαετία του κ. Ζούτσου να μην έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό· απλά διαχειρίζεται την προίκα των έργων του κ. Παπαδογεωργάκη!

Θέλουμε να δούμε την Παλλήνη δυνατή και ουσιαστική πρωτεύουσα του νομού μας. Την Ανθούσα και την Κάντζα να πρωτοπορούν όπως παλιά και να μη νιώθει κανένας κάτοικος ξεχασμένος, είτε ζει στη Νέα Παλλήνη και τη Μάριζα, είτε στον Αγ. Νικόλαο και τη Δέση Γαργηττού.

Όλα αυτά τα ερωτήματα τα θέσαμε πρώτα στους εαυτούς μας και δημιουργήσαμε μια ομάδα, με ανοιχτά μυαλά, που θα κρατήσουμε τα καλά και θα διορθώσουμε τα άσχημα, για να πάμε την πόλη μας ένα βήμα πιο μπροστά, με νέες ιδέες, που θα διευκολύνουν τον κάτοικο στην καθημερινότητά του.

Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη για ενότητα και το καλό της πόλης, επέβαλε να βάλουμε τα “εγώ” μας πίσω και να περάσουμε μπροστά το “εμείς”. Και κάναμε, ως ‘’νεότεροι’’ σε εισαγωγικά, ένα βήμα πίσω και επιλέξαμε να συνεργαστούμε με τον συνδυασμό του κ. Μερτύρη, στελεχώνοντάς τον με πολλά νέα πρόσωπα, που, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα στις κάλπες, και εκλέχθηκαν και κατέλαβαν πρώτες θέσεις και στις τρεις δημοτικές ενότητες.

Δυστυχώς, δεν πείσαμε τον κόσμο ότι φέρνουμε κάτι νέο και διαφορετικό και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες. Επίσης αποφασιστικό ρόλο έπαιξε και η μη στήριξη του πρώην δημάρχου Παλλήνης κ. Κωνσταντά στον συνδυασμό του κ. Μερτύρη.

Ερ: Ποια είναι η σχέση σας σήμερα με τον κ. Μερτύρη;

Ν.Κ.: Τον κ. Μερτύρη τον έχω στηρίξει όσες φορές μου το έχει ζητήσει στο παρελθόν, τόσο στην υποψηφιότητά του για αρχηγός παράταξης την προηγούμενη τετραετία, όσο και σε αυτές τις εκλογές, που έκανα πίσω. Από κει και πέρα, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ούτε χρήσιμο είναι να αγκιστρωνόμαστε από καρέκλες και δεν πρέπει να τις παντρευόμαστε. Θα πρέπει να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη μέρα στην πόλη μας και αν όντως και ειλικρινώς υπάρχει η διάθεση να περάσει μπροστά η επόμενη γενιά.

Αν δεν αλλάξουμε, μετά από και αυτή την ήττα, θα καταλήξουμε μια παράταξη συνταξιούχων που δεν θα μπορεί να αντιπαραβάλει τη διαφορετική πρόταση και να πείσει για κάτι νέο. Δεν μπορεί να βλέπουμε το δέντρο και όχι το δάσος και να στρουθοκαμηλίζουμε ότι όλα είναι καλά, χωρίς σχεδιασμό για το αύριο.

Σκεφτείτε δε ότι ο κ. Ζούτσος ως δήμαρχος Γέρακα από το 2006 και Παλλήνης από το 2010, δεν έχει καταφέρει να βάλει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο σχέδιο πόλης στο Γέρακα και στη Δέση. Δεν μπόρεσε να ανοίξει την βόρεια είσοδο της πόλης από την Αττική Οδό και δεν επιθυμεί σταθμό Μετρό την πόλη. Δεν είναι οπισθοδρόμηση αυτό;







Οικονομικά σκάνδαλα εις βάρος του Δήμου



Ερ.: Αυτά που ακούγονται για την Επιτροπή Παιδείας και τον Ταμία του Δήμου, αληθεύουν κύριε Καλαντζή;

Ν.Κ.: Και βέβαια αληθεύουν. Είναι δύο οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν το δήμο Παλλήνης από τις πρώτες ημέρες δημιουργίας του, το 2011.

Το έλλειμμα των 190.000 ευρώ περίπου, που διαχειρίστηκε μη σύννομα η τότε Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Παλλήνης, με μη γνήσια παραστατικά και διαχείριση εκτός τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο βρίσκεται στον εισαγγελέα Εφετών.

Και το σκάνδαλο με την ταμία του δήμου Παλλήνης, που ενώ οι πολίτες πλήρωναν τους λογαριασμούς τους σε νερό κ.λπ, τα χρήματα δεν κατέληγαν στα ταμεία του δήμου.

Και ξέρετε ότι το ποσό που “χανόταν” για μεγάλο διάστημα, παραμένει ως και σήμερα άγνωστο; Δεν ευθύνεται ο δήμαρχος Παλλήνης για όλα αυτά; Ειδικά όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα;








Οι απαιτήσεις της Reds

Ερ: Τι εξέλιξη έχει η περίπτωση της Reds στο κτήμα Καμπά;

Ν.Κ.: Το θέμα της REDS στο τρίγωνο Καμπά στην Κάντζα, θεωρώ ότι η αργοπορημένη ύποπτα αντίδραση του κ. Ζούτσου, χωρίς κάτι ουσιαστικό, αλλά με τοποθέτηση μαύρων σημαιών και πανό, για χάριν λαϊκισμού, δεν θα αποτρέψει όπως δείχνουν τα πράγματα, να πληρώσει ο δήμος αποζημίωση 5.000.000 ευρώ στην εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα και το ταμείο να γίνει ελλειμματικό.



Η Παλλήνη “αποχαιρετά” την Ψυττάλεια



Ερ: Ποια είναι η γνώμη σας, για τυ σύνδεση της Παλλήνης με την Ψυττάλεια;

Ν.Κ.: Κοιτάξετε, στην τρέχουσα θητεία, ούτε ένα χρόνο μετά τις εκλογές, ενέκυψε τόσο το θέμα της αδυναμίας σύνδεσης αποχέτευσης σχεδόν όλου του δήμου Παλλήνης (πλην Γαργηττού1,2) με την Ψυττάλεια, ενώ ο κ. Ζούτσος υποσχόταν επανειλημμένως, με το ίδιο ψέμα εδώ και δέκα χρόνια, ότι η αποχέτευση ολοκληρώνεται και λείπει μόνο μια υπογραφή!

Καταληκτικά θα σας έλεγα ότι κανένα μεγάλο έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί επί δημαρχίας του κ. Ζούτσου. Ούτε το πάρκο στο νεκροταφείο του Γέρακα, ούτε η κεντρική πλατεία έχει πλέον ζωή και καμμία ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της Παλλήνης.

Το να μαζεύουμε τα σκουπίδια από τους κάδους –και αυτά με το ζόρι- και να αλλάζουμε τις λάμπες, είναι αυτό που θέλουμε για το αύριο της πόλης μας; Ούτε δημοτική συγκοινωνία δεν έχουμε που να ενώνει τις τρεις δημοτικές ενότητες με τα ιατρεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τον σταθμό μετρό και προαστιακού. Ούτε καν δημοτική βιβλιοθήκη δεν κατάφερε ποτέ να φτιάξει ο σημερινός δήμαρχος Παλλήνης.

Νομίζω και μόνο αυτά αρκούν, για να πω ότι όσο μένει ακόμη δήμαρχος της πόλης ο κ. Ζούτσος, τόσο μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί σε αυτή, παρά τους όποιους μηχανισμούς, προπαγάνδας και πελατειακού συστήματος διαθέτει στην περιοχή. Δυστυχώς, ο δήμαρχος Παλλήνης ουσιαστικά ασκεί μόνος του διοίκηση, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο, λόγω αδυναμίας μέρους της αντιπολίτευσης εδώ και κάποια χρόνια να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα θέματα που έχουν προκύψει και φέρει αποκλειστικά ευθύνη ο δήμαρχος Παλλήνης, πηγαίνοντας πίσω την πόλη, τόσο οικονομικά, όσο και αναπτυξιακά.

Ερ.:Τι σκέφτεστε για το αύριο για το δήμο σας και ποιό είναι το όραμά σας για την Ανθούσα, το Γέρακα και την Παλλήνη;

Ν.Κ.: Όραμά μου είναι να δω το δήμο μου απαλλαγμένο από νοοτροπίες του χθες που μας πάνε πίσω και να μην κάνουμε τα αυτονόητα ως χάρες. Θέλω η πόλη μου να αναπτυχθεί σε κάθε της γωνιά, χωρίς διακρίσεις, με πεζοδρόμια που να πηγαίνουν οι γονείς με τα καροτσάκια τα παιδιά τους βόλτα και όχι πάνω στο δρόμο, με σχολεία χωρίς αίθουσες προκάτ, βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλους, προκειμένου όλοι οι νέοι γονείς να μην επιβαρύνονται με κόστος σε ιδιωτικούς, με χώρους πρασίνου σε κάθε γειτονιά, αντίστοιχους με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, φιλικοί χώροι για τα κατοικίδια ζώα, με σωστούς και προσεκτικά σχεδιασμένους ποδηλατοδρόμους, με σεβασμό, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και της ιστορίας μας, στοιχεία που διαθέτει σε μεγάλο ποσοστό ο Δήμος μας όπως: ο Ναός Παλληνίδος Αθηνάς, ο Σιδηροδρομικός σταθμός Γέρακα, οι βυζαντινές εκκλησίες, το λιοντάρι Κάντζας, ο αρχαίος δήμος Γαργηττού, το κτήμα και η βίλα Καμπά και η παράδοση για τα αμπέλια. Δυστυχώς βρίσκονται όλα σε πλήρη απαξίωση και εγκατάλειψη από τη σημερινή διοίκηση του δήμου.

Με δουλειές και κίνητρα για νεανική επιχειρηματικότητα μέσα την πόλη, με κοινωνική πολιτική που δεν θα μένει στα λόγια, αλλά θα περνά σε πράξεις αθόρυβα προς τους αδύναμους πολίτες, με υγεία για τον κάθε κάτοικο, μακριά από λύματα σε κάθε δρόμο λόγω έλλειψης αποχετευτικού δικτύου και με σύγχρονα πολυιατρεία πρωτοβάθμιας φροντίδας, δωρεάν και δημόσια, με επιτυχημένους αθλητικούς συλλόγους που θα παράγουν ακαδημίες με παιδιά και θα κάνουν πρωταθλητισμό, με δημιουργία πολιτισμού από τα σχολεία και σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους, με εξωστρέφεια και ευρωπαϊκή νοοτροπία.

Να βγούμε από τα στενά όρια του δήμου μας και να παραδειγματιστούμε από άλλες πετυχημένες αναπτυξιακά πόλεις. Αυτό είναι το όραμά μου για το αύριο και πιστεύω σύντομα όλοι μαζί, οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, κόντρα στα κατεστημένα ετών και στα οικονομικά συμφέροντα, θα γυρίσουμε σελίδα για να πάμε το δήμο μας ένα βήμα μπροστά, ενωμένοι, και οι τρεις δημοτικές ενότητες για κάθε κάτοικο, ισάξια, χωρίς διακρίσεις, βάζοντας το συμφέρον του δήμου μας πάνω και πρώτα απ΄ όλα!



Δεν υπάρχουν σχόλια: