Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Βιολογικός καθαρισμός στον Ωρωπό?


Έχετε ποτέ αναρωτηθεί που καταλήγουν τα οικιακά αλλά και κάθε είδους λύματα στην περιοχή μας? Μήπως στη θάλασσα? Σε μια τουριστική περιοχή με πόλο έλξης τις παραλίες της?
Η δε εναπόθεση λυμάτων σε χωματερές, σε χωράφια, σε βουνά ή ρέματα μολύνει
1) τον υδροφόρο ορίζοντα
2) το περιβάλλον γενικότερα.
Ας μην ξεχνάμε ότι στα βοθρολύματα εμπεριέχονται διάφορα επικίνδυνα χημικά όπως απορρυπαντικά.
Σύγχρονη απάντηση στο πρόβλημα είναι τα συστήματα 'βιολογικού καθαρισμού'. Μια οικολογική λύση επεξεργασίας που μετατρέπει με δυο λόγια τα λύματα σε νερό κατάλληλο να διοχετευτεί στο περιβάλλον και σε λίπασμα. Η διαδικασία της επεξεργασίας δεν απαιτεί απαραίτητα την χρήση χημικών ουσιών αλλά ακόμα κι αν χρειαστεί γίνεται σε ειδικές δεξαμενές χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα το βιολογικού καθαρισμού είναι ότι μπορεί να επεκταθεί και στα βιομηχανικά λύματα.
Για να δημιουργήσει ένας Δήμος μια τέτοια μονάδα μπορεί να απευθυνθεί στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) http://www.epper.gr/Home.aspx , ένα πρόγραμμα της Ε.Ε που υποστηρίζει έργα προστασίας του περιβάλλοντος τα οποία χρηματοδοτούνται κατά βάση με την Κοινοτική Συμμετοχή του Ταμείου Συνοχής δηλαδή απο την ίδια την Ε.Ε.
Η διάρκεια του προγράμματος ξεκίνησε το 2007 και θα λήξει μαζί με το ΕΣΠΑ το 2013.
Σε πολιτικά 'πηγαδάκια' του 'παλιού' Δήμου Ωρωπού συζητείται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε αναθέσει σε εταιρία την εκπόνηση μελέτης για να την υποβάλει, προκειμένου να υπαχθεί σε πρόγραμμα του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. και είχε οριοθετήσει μάλιστα και χώρο για την εγκατάσταση του συστήματος.
Υπήρξε πράγματι μελέτη? Ο προηγούμενος Δήμος κατέβαλε αντίτιμο γι αυτήν?
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι προθεσμίες λήξης του προγράμματος πλησιάζουν.
 Είναι σφάλμα να χαθεί μια ευκαιρία προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της περιοχής μας. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αννούλα,
πράγματι υπάρχει προμελέτη και έχει κατατεθεί στο ΕΠΕΡΑΑ από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Το κόστος της δεν γνωρίζω προς το παρόν.
Από το 2006 έως το 2010, 4 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρώσουν μια προμελέτη, να κάνουν οριοθέτηση του χώρου εγκατάστασης και να την καταθέσουν στο ΕΠΠΕΡΑΑ.
Αυτός που σου απαντά, είναι γνώστης πολλών πραγμάτων και γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι όλα αυτά τα χρόνια, υπήρχε σοβαρό ενδιαφέρον και συνεχόμενες επαφές και επισκέψεις στελεχών στον τόπο μας , ομίλου που είχε όλα τα εχέγγυα διεκπεραίωσης ολόκληρου του έργου (και όχι μόνο) με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.
Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή δεν «εκμεταλλεύτηκε» α) το KNOW-HOW του ομίλου, β) τις ιδιαίτερα ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες (ΕΣΠΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ κλπ) που θα χρηματοδοτούσε το εν λόγω έργο (και όχι μόνο) χωρίς προβληματισμούς και με διαφανείς διαδικασίες, με αποτέλεσμα να χάσει μια ευκαιρία ο τόπος να δει επιτέλους ένα μεγάλο έργο να πραγματοποιείται.
Τελικά η κατατεθείσα προμελέτη ( η οποία δεν συντάχθηκε από τον αναφερόμενο όμιλο αλλά από άλλη εταιρία ) από πληροφορίες μέσα από το ΕΠΠΕΡΑΑ, έχει πληθώρα λαθών και ατελειών με αποτέλεσμα ίσως να χρειαστεί να κατατεθεί νέα από την νυν Δημοτική Αρχή.
Προτείνω στη νυν Δημοτική Αρχή, να μην πράξει το ίδιο λάθος και χαθεί ξανά μια ευκαιρία για το εν λόγω έργο που όχι μόνο το έχει ανάγκη ο τόπος , αλλά αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών που θα δώσουν την ώθηση στον Ωρωπό να αναβαθμίσει την κακή εικόνα του (βλέπε ΑΣΩΠΟΣ …..).
Γνωρίζω επίσης ότι το ενδιαφέρον του ομίλου συνεχίζει να υφίσταται και γι΄αυτό λοιπόν γνωστοποιώ στη νέα Δημοτική Αρχή, όποιες επαφές και αν έχει ήδη κάνει, ότι η εμπειρία μου αυτό το χρονικό διάστημα που έχω εμπλακεί – είδαν πολλά τα μάτια μου – είναι τέτοια που μου επιτρέπει και έχω τις δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται , να βοηθήσω να προχωρήσει άμεσα το έργο του Βιολογικού Καθαρισμού.
Μ’ακούτε κύριοι Υπεύθυνοι ;

Αυτά για αρχή
Θα επανέλθω.

Βασίλης Μπισμπίκης

Ανώνυμος είπε...

o πρώην δήμαρχος τι λέει?