Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Γ. Πάντζας : «Από την ευφορία της Τέχνης και του Θεάτρου, στην εφορία του κ. Στουρνάρα»



Αθήνα, 19/12/2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψηφίστηκε χθες 18/12 από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τους χώρους παραστάσεων, το οποίο στηρίχθηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο Βουλευτής Αττικής Γιώργος Πάντζας, εισηγητής του νομοσχεδίου από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν,  στην ιστορία του Θεάτρου. Από το Διθύραμβο, στην καθιέρωση της Τραγωδίας σαν ύψιστη πνευματική δημιουργία και στην Κωμωδία.
«Τα έργα που παρουσιάζονται έχουν κέντρο τους τον ίδιο τον άνθρωπο. Θεϊκός φόβος, πεπρωμένο, δράση, ιδανικά, ανθρώπινα πάθη και συγκρούσεις προβάλλουν μέσα από το μυθικό κόσμο. Αλλά και καθημερινά πρόσωπα, θεοί εξανθρωπισμένοι, ο καθημερινός άνθρωπος με το χαρακτήρα του, τις αδυναμίες του και τα συναισθήματά του. Το θέατρο ξεπηδά μέσα από την ίδια τη ζωή εκφράζοντας και σχηματοποιώντας όχι μονάχα αυτό που είναι ο άνθρωπος, αλλά αυτό που θα ήθελε να είναι ή δεν μπορεί να είναι. Αυτό είναι το θέατρο στην πορεία των αιώνων μέχρι και σήμερα. Γι’ αυτό δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι το θέατρο είναι ένα πανεπιστήμιο που δίνει στον άνθρωπο αξίες, ιδέες, όραμα, πολιτισμό, τέχνη, δημοκρατία.
Αφιέρωσα πενήντα χρόνια από τη ζωή μου στο Θέατρο. Εκεί που μεγαλούργησε ο Μινωτής, η Παξινού, ο Χορν και τόσοι άλλοι, που είχα τη μεγάλη τιμή να τους έχω δασκάλους.»

Ο Βουλευτής συνέχισε, αναφέροντας την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να σφραγίσει την περασμένη Άνοιξη 35 θέατρα, με κριτήρια ενός νόμου της δικτατορίας του Μεταξά. Κριτήρια μιας άλλης εποχής, που οι διεθνείς τάσεις στο θέατρο απαιτούσαν μεγάλες αίθουσες ιταλικής σκηνής ή κυκλικού θεάτρου, με βασιλικά θεωρεία, με πολλούς εξώστες, και βελούδινες αυλαίες.

«Μόνο που από τότε πέρασαν σχεδόν ογδόντα χρόνια και το θέατρο άλλαξε μορφή. Έγινε προσαρμοζόμενο ή πειραματικό, στρατευμένο στην εξυπηρέτηση των πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων της εποχής. Βγήκε από τον παραδοσιακό του χώρο, πήγε σε δρόμους, σε πλατείες, σε γειτονιές, πήγε σε χώρους συγκέντρωσης μικρούς ή μεγάλους, για να βρει το κοινό του.»

Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ο Γιώργος Πάντζας είπε:
«Η εκτίμησή μας είναι ότι το νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη νέα πολιτιστική πραγματικότητα. Αναγνωρίζει τις εξελίξεις στο θεατρικό χώρο και προσαρμόζει το νομοθετικό πλαίσιο σε νέες βάσεις και στα δεδομένα του σήμερα. Επιχειρεί να βοηθήσει τους χώρους των παραστασιακών τεχνών μειώνοντας τη γραφειοκρατία και δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια του κοινού αλλά και των εργαζομένων. Ελαχιστοποιεί το πλαίσιο αδειοδότησης όχι μόνο των θεάτρων αλλά και όλων των χώρων στους οποίους υπάρχει κοινό για να παρακολουθήσει οπτικοακουστικές παραστάσεις. Θεσμοθετεί τη μόνιμη άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας χώρων παραστάσεων, η οποία δεν χρειάζεται πλέον να αλλάζει όταν δίνονται παραστάσεις από διαφορετικούς θιάσους. Καθιερώνει για πρώτη φορά την άδεια παράστασης δίνοντας τη δυνατότητα να γίνονται παραστάσεις σε χώρους που έχουν διαφορετική χρήση. Επίσης, δίνει τη δυνατότητα να γίνονται ελεύθερα παραστάσεις σε αδειοδοτημένους χώρους συνάθροισης κοινού με λιγότερες από πενήντα θέσεις.»

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τη δευτερολογία του Βουλευτή, ο οποίος έκλεισε λέγοντας: «Αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε το λαό μας, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, αν θέλετε πράγματι να βοηθήσετε το θέατρο, όπως ισχυρίζεστε, που έχει τεράστια ανεργία που φτάνει το 95%, υπάρχει ένας τρόπος: Να επαναφέρετε τα εργατικά εισιτήρια για τα θέατρα. Αυτή είναι η μοναδική προοπτική, ώστε και ο κόσμος να πάει να δει θέατρο γιατί δεν έχει φράγκο στην τσέπη του, αλλά και τα θέατρα να «σηκώσουν» λίγο κεφάλι.

Είναι γεγονός ότι η Τέχνη και το Θέατρο δημιουργούν Ευφορία στην ψυχή. Από την Ευφορία της Τέχνης και του Θεάτρου, σε λίγες ώρες θα βρεθούμε στην Εφορία του κ. Στουρνάρα.»

Τα video και τα πλήρη κείμενα της εισήγησης και της δευτερολογίας του Γιώργου Πάντζα έχουν αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://wp.me/p2VOlQ-8c

Δεν υπάρχουν σχόλια: