Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Σήμα κατατεθέν: Ασωπός.

Η παρακάτω δημιουργία της cartoonist Σοφίας Μαμαλίγκα  κυκλοφόρησε ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες μέρες, ίσως και με αφορμή την έκδοση της απόφασης της 9ης Ιουλίου από το πλημμελειοδικείο Θηβών κατά συγκεκριμένων βιομηχανιών για την ρύπανση του ποταμού.

"Ρομαντικό δείπνο στη φύση"



Ο τόπος μας προβάλλεται, αποκτά ταυτότητα, αποκτά brand name μέσω του Ασωπού. 
Αλήθεια πού βασίζεται η τοπική μας οικονομία?
 Στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή. 
Η υπόθεση του Ασωπού εκτός από την ζωή και την υγεία πλήττει καίρια και τους δύο άξονες της οικονομίας την στιγμή που διεθνώς η σύγχρονη Πόλη μπορεί να μετατραπεί σε φορέα αυτοοργάνωσης και προόδου των τοπικών κοινωνιών. Σήμερα δίνονται δυνατότητες ακόμα και μέσα από τεχνικές marketing σε κάθε οργανωμένη τοπική κοινωνία να αποκτά ταυτότητα και να προωθείται. Ποιά είναι η ιδιαίτερη ταυτότητα, το σήμα κατατεθέν του Ωρωπού? Για τί τον γνωρίζει ο κόσμος? Για την αρχαία ιστορία και τα μνημεία του? Το φυσικό Περιβάλλον του? Την οργανωμένη και πετυχημένη αγροτική του παραγωγή? Για τις παραλίες και τις τουριστικές του υποδομές ή μήπως για τον Ασωπό και την ρύπανση? 
Πάντως, ομολογουμένως, η περιοχή μας από την εποχή των Κοινοτήτων και του "Καποδίστρια" δεν υπήρξε ποτέ "σύγχρονη" Πόλη. Δεν "βρέθηκε" ποτέ μονοπάτι από τους εκάστοτε αιρετούς και διορισμένους αρμόδιους για να απορρυπάνουμε, να αναπτύξουμε, να πλασάρουμε τον τόπο μας. Πώς θα τον ταυτίσουμε με ιδιαίτερα -θετικά- χαρακτηριστικά? Με ποιούς τρόπους θα χτίσουμε τις υποδομές, τις βάσεις για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί?
Το  brand name της πόλης μας έγινε ο ρυπαρός Ασωπός και η περιβαλλοντική κατάντια γενικότερα.
Την περασμένη Τετάρτη στις 9 Ιουλίου βγήκε η απόφαση του πλημμελειοδικείου Θήβας κατά επιχειρήσεων για την ρύπανση του ποταμού. http://www.skai.gr
Η εξέλιξη της υπόθεσης Ασωπός θα μας απασχολήσει έντονα και στο μέλλον.
 Όσο για τους θετικούς συνειρμούς που θα συνδέονται στο μέλλον με τον τόπο μας...όνειρο θερινής νυκτός...    

Δεν υπάρχουν σχόλια: