Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Μήνυμα συμπολίτη μας για νερό και Ασωπό.

Πριν από λίγες μέρες λάβαμε ένα e-mail αναγνώστη μας με ένα μήνυμα προφανώς προς τον Δήμο Ωρωπού. Η αφορμή, δημοσίευμα του περασμένου Σαββάτου στην "Καθημερινή" στο οποίο αναφέρεται πως έχει δρομολογηθεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον όμορο Δήμο Τανάγρας σχέδιου ύδρευσης αλλά και άρδευσης των πληττόμενων από την ρύπανση του Ασωπού περιοχών. Το σχέδιο περιλαμβάνει την σύνδεση με την λίμνη Υλίκη. 

Συγκεκριμένα ο φίλος μας γράφει:

   "Το Χαλκούτσι και ο Ωρωπός ? Μπήκε ήδη το Δήλεσι ! άρα απέχει μόνο 5 χιλιόμετρα το νερό από την ΕΥΔΑΠ. Πρέπει να κάνετε ενέργειες για να μπει το γρηγορότερο το Χαλκούτσι και ο Ωρωπός όπως και να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ οι αλλαγές των σωληνώσεων του δικτύου ύδρευσης. 

Ευχαριστώ"

Το δικό μας σχόλιο...


Ο απλός δρόμος είναι ένα πρόβλημα να αντιμετωπίζεται στην αιτία του: Καθαρίζει ο Ασωπός και σταματά η ρύπανση. 

Οι δύο διαστάσεις του ζητήματος είναι οι εξής: Το πόσιμο νερό και η άρδευση.

Ως προς το πρώτο, το πρόβλημα είναι η μη θέσπιση ανώτατου ορίου εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό, ένα πρόβλημα που έχει επισημάνει επανειλημμένως και ο Συνήγορος του Πολίτη ήδη από το 2011.Σημαντική είναι η επιστημονική άποψη (ιδιαίτερα μετά την υπόθεση Έριν Μπρόκοβιτς στις ΗΠΑ) πως το εξασθενές χρώμιο έστω και σε απειροελάχιστες ποσότητες είναι επιβλαβές για τον οργανισμό. Σε μέτρηση πάντως που είχε πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Περιοχών Δήμου Ωρωπού πριν μερικά χρόνια η περιεκτικότητα του εξασθενούς χρωμίου στο νερό -αν θυμάμαι καλά- ήταν αρκετά χαμηλότερη από το όριο που ισχύει στην Ιταλία αλλά και το όριο που όρισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας με αφορμή την περίπτωση της Μεσσαπίας. Ο κ. Κώστας Γιαννακάκης ιδρυτής του Συλλόγου μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες. 

Ως προς το δεύτερο, μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μια ολοκληρωμένη έρευνα με αποτέλεσμα να δυσφημούνται - πιθανότατα άδικα - τα προϊόντα που παράγονται, τουλάχιστον στα όρια του Δήμου μας. Από δημόσιες δηλώσεις επιστημόνων όπως ο Χημικός Νίκος Κατσαρός (ΕΔΩ)  και η Γεωπόνος Ευαγγελία Κωτσοβίνου (ΕΔΩ) προκύπτει πως δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από την κατανάλωση των προϊόντων γης μιας και η τοξική ουσία δεν περνά από τα φυτά στην τροφική αλυσίδα. Αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεται, είναι να πλένουμε σχολαστικά τα κηπευτικά και τα φρούτα που καταναλώνουμε. 

Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν προβλήματα χωρίς λύση που δεν θα ζημιώνει κανέναν (ούτε τους βιομηχάνους).

Αυτό που υπάρχει είναι έλλειψη πολιτικής βούλησης και πιθανότατα ικανότητας...   


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ; ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ κ. ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΟΒΑΡΟΣ. ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Mits είπε...

Ανώνυμε η αναξιοπιστία σου χταπάει κόκκινο. Που είναι ερευνα ζαμπετάκη για το εξασθενές χρώμιο?????? για γραψε το λινκ να την διαβάσουμε κι εμείς που δουλευουμε την γη

Ανώνυμος είπε...

Η ερευνα ζαμπετακη του πανεπιστημιου αθηνων είχε δείγματα από Ωρωπό? η μόνο απο βοιωτια?

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΡΕΥΝΑ;;;;;
ΓΙΑ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ ΛΙΓΑΚΙ...ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΑ ΚΡΟΥΑΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΝ. ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΜΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝΕ ΛΕΣ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΙΔΕΑΤΟ ΚΟΣΜΟ....ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ, ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Σ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΧΡΗΣΗ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΩΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΧΑΝ ΓΡΑΨΕΙ "Πεντέμισι χιλιάδες τόνοι τοξικών αποβλήτων απειλούν τις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο! Ο λόγος για καυστικά υγρά που θα προκύψουν από την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας," ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΓΚΡΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΣΕΙΣ ΟΙ "ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ"

Ανώνυμος είπε...

Επειδή αυτές τις μέρες ασχολούμαι με το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με τον ''ανώνυμο,''θα ασχοληθώ όμως σύντομα. Λυπάμαι που ο ''ανώνυμος''βάζει τα χρήματα πάνω από την υγεία!
Θα πω κάτι ευχάριστο. Χθες σε συζήτηση που είχα με τον συναγωνιστή Γιάννη Τσιρώνη Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος μου είπε ότι η λύση του προβλήματος της Ρύπανσης από Βιομηχανίες του Ασωπού,του Υδροφόρου Ορίζοντα και της Θάλασσας του Ευβοϊκού είναι πολύ κοντά.
Γιαννακάκης Κώστας
Ιδρυτής του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ωρωπού
Οικολόγος