Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ο Ασωπός στο επίκεντρο συνάντησης με τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος.

  Την περασμένη Δευτέρα, μαζί με εκπροσώπους φορέων και συμπολίτες μου, παραβρέθηκα σε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με βασικό θέμα τον Ασωπό. Παρακάτω παραθέτω θέματα που συζητήσαμε, και τα συμπεράσματά μου. 
Ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται πως προωθεί την οριστική επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης του Ασωπού
Συγκεκριμένα, συζητήθηκε πως το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την δημιουργία του Επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα στα σχέδια του οποίου θα περιλαμβάνεται βιολογικός καθαρισμός και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Επίσης, έχει δρομολογηθεί η σύνδεση μέσω ΕΥΔΑΠ του όμορου Δήμου Τανάγρας με την Υλίκη για ύδρευση και άρδευση ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για την σύνδεση του Δήμου Ωρωπού με το δίκτυο. Ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής με νερό από την Υλίκη σε συνδυασμό με την λειτουργία του ΧΥΤΕΑ θα μειώσει δραστικά και εν τέλει, σε βάθος χρόνου, θα εξαλείψει εντελώς την ρύπανση. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η άρδευση των αγρών μέσω ΕΥΔΑΠ θα έχει και οικονομικά οφέλη για τους καλλιεργητές, ζήτημα που θα τεθεί κι αυτό την κατάλληλη στιγμή.
 Στην συζήτηση τέθηκαν και άλλα θέματα όπως αυτό των δασικών χαρτών που πρέπει να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα τριών ετών, των αυθαιρέτων και της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Στα θέματα αυτά θα αναφερθούμε σε επόμενη ανάρτηση. 
Εν κατακλείδι, η διαφαινόμενη αποφασιστικότητα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να λυθεί το πρόβλημα του Ασωπού και η κινητοποίηση του Αναπληρωτή Υπουργού προκειμένου να συμβάλει από πλευράς κεντρικής εξουσίας, μας κάνει να ελπίζουμε πως ένα θέμα που δεν χωρά κομματικές αντιπαραθέσεις θα βρει επιτέλους την λύση του.