Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Σε εξέλιξη το Συνέδριο CITY CONNECT – FORUM & EXHIBITION

Στο "Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη", συμμετέχει και ο Ωρωπός.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε εξέλιξη το Συνέδριο CITY CONNECTFORUM & EXHIBITION
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2016. Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα το Συνέδριο CITY CONNECTFORUM & EXHIBITION, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ στο Μαρούσι από τη Δ.Ε.Π.ΑΝ. (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη) και την PALLADIAN CONFERENCES, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και του Συνδέσμου Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (Σ.Ε.Κ.Ε.Ε.).

Ο κ. Βασίλης Κουτσιώρης, Γενικός Διευθυντής του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (Δ.Ε.Π.ΑΝ.), τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των Δήμων σε μία εποχή κατά την οποία η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αναλάβει κι άλλες ευθύνες και  οι Δήμοι να βρουν τρόπους, ούτως ώστε να αναπτυχθούν οι πόλεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Αναφερόμενος στη σημερινή δράση της ΔΕΠΑΝ, συμπλήρωσε πως τέτοιες δράσεις είναι αναγκαίο να πραγματοποιούνται, διότι αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α.), Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ.), υπογράμμισε πως όλες σχεδόν οι δράσεις των πολιτών υλοποιούνται σε επίπεδο δήμων. Το κράτος παραιτείται έναντι της κοινωνίας και καλείται η αυτοδιοίκηση να βρει λύσεις, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως λόγω της χρηματοδότησης. Ο κ. Πατούλης συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει κάποιος εθνικός σχεδιασμός αναφορικά με το προσφυγικό και καλούνται οι Δήμαρχοι να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, χωρίς όμως να έχουν τα κατάλληλα μέσα για να ανταπεξέλθουν. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως οι Δήμαρχοι είναι ώριμοι να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους από τις θέσεις που κατέχουν με την προϋπόθεση να υπάρχουν οι κατάλληλοι πόροι, ενώ υπογράμμισε πως το κράτος δεν πρέπει να είναι κηδεμόνας της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Απευθύνοντας τον χαιρετισμό του, ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ), σημείωσε πως η κρίση μαστίζει τους Δήμους κυρίως εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα σύμφωνο για την κοινωνική ανασυγκρότηση με στόχο την έξοδο από την κρίση. Αναφερόμενος στη ΔΕΠΑΝ, υπογράμμισε ότι πρωταρχικοί στόχοι της είναι να πραγματοποιεί νέες δράσεις και να συμμετέχει σε πρωτοβουλίες και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη των πόλεων. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, τόνισε πως το Δίκτυο στοχεύει να αποτελέσει πλατφόρμα γνώσης, ούτως ώστε να γίνει ένα ισχυρό Δίκτυο που θα δίνει ισχυρές λύσεις αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις που μπορούν να εμφανιστούν.
Σύμφωνα με την κ. Ελίνα Νικάκη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Τραπεζικής Φορέων Δημοσίου & Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών της Τράπεζας Eurobank, η τοπική αυτοδιοίκηση δοκιμάστηκε από την παρατεταμένη κρίση, ενώ τόνισε ότι η τράπεζα έχει σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες πολλών φορέων. Σχετικά με την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας σημείωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε περήφανοι για την ΑΜΚ η οποία καλύφθηκε αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές. Η Eurobank κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και στο πλαίσιο αυτό χαιρόμαστε να βλέπουμε δράσεις όπως αυτή της ΔΕΠΑΝ".
Από την μεριά του, ο κ. Άγγελος Χ. Κότιος, Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης, σημείωσε πως οι Δήμοι μπορούν να ασκήσουν πολιτική σε αναπτυξιακό επίπεδο μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει σωστή συνεργασία μεταξύ τους. Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλουν οι Δήμοι, οι οποίοι προσπαθούν να ενισχύσουν τον αναπτυξιακό προγραμματισμό, υπογράμμισε την ύπαρξη περιορισμού των πόρων για τα αναπτυξιακά προγράμματα. Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η επιθετική πολιτική από την τοπική αυτοδιοίκηση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και για την ανάπτυξη του τουρισμού. Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη αναβάθμισης του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και την προώθηση της τοπικής, κοινωνικής οικονομίας.
Το συνέδριο συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι.