Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Τρόπο...λογία στον Δήμο Ωρωπού!!


Το παρακάτω άρθρο μου απέχει από το γνωστό μου ύφος και αυτό συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά μετά την δημιουργία του Καλλικράτειου Δήμου παρακολούθησα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μία συνεδρίαση με φωνές και οχλαγωγία.
Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο είχε σκοπό να βγάλει ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επικείμενη τροπολογία της βουλής που θέλει να μετατρέψει την μη πληρωμή διοδίων σε παράβαση του Κ.Ο.Κ με σοβαρές κυρώσεις για τους πολίτες.
Ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο υπήρχε συγκεκριμένο  κείμενο το οποίο προέκυψε μετά από συνεννόηση με τους αρχηγούς των άλλων παρατάξεων, εκείνοι έθεσαν επιπλέον θέματα σχετικά μεν με τα διόδια (και σημαντικά) αλλά άσχετα με την συγκεκριμένη τροπολογία.
Για τον κύριο Χασιώτη και την κυρία Στεργίου δεν θα μιλήσω γιατί λαμβάνω ως δεδομένο ότι εκπροσωπούν τις θέσεις των κομμάτων τους που είναι συγκεκριμένες.
Ο κύριος Λίτσας επέμεινε να ψηφιστεί αίτημα του Δήμου για κατάργηση των διοδίων και των συμβάσεων και ο κύριος Γιασημάκης να συμπεριληφθεί απόφαση του Δήμου ότι δεν θα πηγαίνουν τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους πολίτες, από τον δήμο στα δημόσια ταμεία. Ο κύριος Οικονομάκος πρότεινε τις προσεχείς μέρες να γίνει 2η συνεδρίαση με αντικείμενο τα εν λόγω θέματα και να υπάρξει 2ο ψήφισμα. Άφησε δε να εννοηθεί πως συμφωνεί με τις προτάσεις, κυρίως αυτή του Γ. Γιασημάκη.
Εάν δεν υπήρξε πρότερη συζήτηση και συμφωνία για το κατεπείγον θέμα της ψήφισης της τροπολογίας από την βουλή -ως προς το περιεχόμενο του ψηφίσματος του δήμου-τότε η αντιπολίτευση  είχε δίκιο να διαμαρτύρεται.
Σαν πολίτης λοιπόν εγώ ρωτώ:
Μήπως ένα δεύτερο ψήφισμα που θα αφορούσε γενικότερα το θέμα των διοδίων ανεξάρτητα από την θλιβερή τροπολογία θα τύγχανε μεγαλύτερης προσοχής από το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση? Ίσως έτσι αντιμετωπιζόταν το θέμα σαν συνολικό και μείζον πρόβλημα του Δήμου.
Η εικόνα των αντιπαραθέσεων σαν κι αυτή στον Δήμο μας δεν είναι βούτυρο στο ψωμί όσων προωθούν τροπολογίες?
Το άλλο θέμα που θέλω να θίξω είναι η έλλειψη δημοκρατίας όχι από την δημοτική αρχή αλλά από εμάς τους πολίτες που την απαιτούμε όποτε νομίζουμε ότι μας συμφέρει.
Δείγμα είναι η επίθεση που δέχτηκε ο Β. Οικονόμου από παριστάμενους του πλήθους και δεν το θίγω για του παρέχω 'στήριξη' (ούτως η άλλως δεν την έχει ανάγκη) αλλά γιατί θίγονται οι αρχές και οι αξίες μου για την ελευθερία του λόγου και την δημοκρατία. Ο κάθε ένας από μας έχει αναφαίρετο δικαίωμα να λέει την άποψή του και να την υποστηρίζει ειδικά όταν έχει επιχειρήματα. Και το ''επιχείρημα'' είναι αποτέλεσμα λογικής διεργασίας, της αρχαίας φιλοσοφίας της λογικής πάνω στην οποία βασίζουμε τις ζωές μας και έχουμε διαμορφώσει τους θεσμούς και τις κοινωνίες μας. Επίσης, το να διαφωνεί κάποιος με την άποψη μας και να το εκφράζει είναι δημοκρατικό δικαίωμα.
Ναι λοιπόν!! Υπάρχουν και αυτοί που διαφωνούν με το κίνημα δεν ''πληρώνω''!! θα πρέπει να τους εξοστρακίσουμε?
Υπάρχουν πολίτες -είναι γνωστό- που συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες για το ύψος του κόστους των διοδίων και την συχνότητα τους χωρίς να απαιτούν την κατάργησή τους. Αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν? γιατί αν δεν το έχουν τότε δεν ζούμε ούτε καν σε ''δείγμα'' δημοκρατίας (στην δημοκρατία προστατεύονται και τα δικαιώματα της μειοψηφίας) αλλά σε οχλοκρατία!
Στην δε πρόταση του βουλευτή-δημοτικού συμβούλου -όσοι δεν θέλουν να μεταφέρει τα προβλήματα του δήμου στην βουλή να το πουν ανοιχτά- δεν ακούστηκε ούτε ψίθυρος από τους παρόντες που τον μέμφονται σε ''πηγαδάκια'' για την διπλή του ιδιότητα.
Μέλημα όλων μας είναι να επικεντρώνουμε την προσοχή μας στα προβλήματα  και τις προσδοκίες του Δήμου μας και όχι στις προσωπικές αντιπαραθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: