Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Για την αλλαγή του νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Απαντώντας στην ευγενή πρόκληση -μέσω e-mail- του δημοτικού συμβούλου και επικεφαλής της "Ελεύθερης Κοινωνικής Πρωτοβουλίας για τον Ωρωπό" Γιώργου Γιαμαρέλου, παραθέτω την προσωπική μου θέση για την φημολογούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές:

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί στις σημαντικές λεπτομέρειες, έχει εξίσου θετικές και αρνητικές πτυχές. Αν λάβουμε υποθετικά ως δεδομένο πως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται στο σύνολό τους με αποκλειστικό κριτήριο τον σταυρό προτίμησης,

στα θετικά συγκαταλέγονται:
  •  Μερική αποκομματικοποίηση των Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Τα κόμματα θα μπορούν να δώσουν χρίσμα σε υποψήφιο δήμαρχο αλλά όχι και στους συνδυασμούς και τους δημοτικούς συμβούλους τους.
  • Αποδυνάμωση της ψήφου διαμαρτυρίας σε συνδυασμούς ακραίων κομμάτων με άγνωστους για την κάθε τοπική κοινωνία υποψηφίους.
  • Αποτρέπεται σε μεγάλο βαθμό η "αναγκαστική" εκλογή υποψηφίων που μπήκαν στα ψηφοδέλτια μόνο και μόνο για να τα συμπληρώσουν χωρίς να έχουν ούτε την διάθεση ούτε την ικανότητα να διοικήσουν τον Δήμο.
  • Δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν ανθρώπους που εκτιμούν, προσωπικότητες, ανεξάρτητα από συνδυασμούς και κομματικές ταυτότητες. 
  • Με την μερική κατάργηση της παραταξιακής πειθαρχίας θα υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις πράξεις του Δημάρχου και των συνεργατών του.
Στα αρνητικά συγκαταλέγονται:
  •  Επικεντρώνουμε στα πρόσωπα και χάνουμε την πολιτική που είναι και η ουσία. Κάθε συνδυασμός μέχρι σήμερα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης το οποίο, τα μέλη του, δεσμεύονται να υλοποιήσουν . Αν τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εκφράζουν διαφορετική πολιτική το καθένα, πώς θα διοικηθεί ο Δήμος?
  • Ο χρόνος εφαρμογής του νέου συστήματος είναι άκρως ύποπτος. Συμπίπτει με την ραγδαία πτώση για να μη πω τον εκλογικό καταποντισμό των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ
  • Το μέχρι σήμερα σύστημα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των δύο κομμάτων. Τώρα λοιπόν που έχουν χάσει έδαφος, αποκομματικοποιούν τις εκλογές για να μην καταγραφεί η αδυναμία τους και να μην ωφεληθούν τα νέα κόμματα. Σιγά-σιγά όσο χάνουν ποσοστά θα τάσσονται-όπως ήδη ετοιμάζεται να κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ-υπέρ της απλής αναλογικής και στις εθνικές εκλογές για 2 λόγους: Α) Γιατί δεν έχουν τίποτα πια να χάσουν,όπως αυτοδυναμίες κλπ. Αντίθετα θα έχουν την δυνατότητα να εκλέγουν βουλευτές και με ποσοστά κάτω του 3%. Β)Για να μην καρπωθούν τα νέα κόμματα τα προνόμια που είχαν εξασφαλίσει για τον εαυτό τους Ν.Δ-ΠΑ.ΣΟ.Κ (μπόνους 50 εδρών κλπ)
  • Οι άνθρωποι που συγκεντρώνουν πολλές ψήφους δεν είναι πάντα οι ικανότεροι. Για παράδειγμα ένας επιχειρηματίας που κάνει μεγάλες δωρεές και απασχολεί πολλούς εργαζόμενους ή ένας απόγονος μεγάλης οικογένειας  με πολλούς σταυρούς, δεν σημαίνει πως αποτελεί την ικανότερη προσωπικότητα για την δημόσια διοίκηση... ότι διαθέτει και εκφράζει πολιτική πρόταση.
  • Δεν θα εκπροσωπούνται δίκαια και κατ' αναλογία όλες οι δημοτικές κοινότητες.
  • Ο δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με ορατό πάντα τον κίνδυνο να τιναχθει ο Δήμος στον αέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: