Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Προς Ωρωπιώτες-Συριζαίους.

Εντύπωση μου έχει προκαλέσει το γεγονός πως παρά τον δεκαπλασιασμό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στον Ωρωπό, αυτό το ποσοστό δεν αποτυπώνεται στην ενεργό συμμετοχή των ψηφοφόρων στο κόμμα.
 Θα περίμενε κανείς να υπάρξει μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που θα είχαν εγγραφεί μέλη στην τοπική οργάνωση Ωρωπού.
 Το φαινόμενο της μη συμμετοχής μπορεί να είναι γενικότερο ή και πανελλαδικό όμως εδώ θα προσπαθήσω να το ερμηνεύσω καθαρά με τοπικά κριτήρια. 

Ποιες, λοιπόν, μπορεί να είναι οι αιτίες που οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στον Ωρωπό απέχουν από την τοπική οργάνωση? 
  • Τα παλιά στελέχη εξακολουθούν να διαχειρίζονται την οργάνωση με παλαιοκομματικές μεθόδους σαν "Επιτροπή πολιτών" που διαμαρτύρεται με πανό στις εθνικές παρελάσεις.
Οι "Επιτροπές πολιτών-αγώνα" σε πανελλαδικό επίπεδο αποτελούσαν μηχανισμό του Συνασπισμού (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) ενός κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του 3-4%. Ο μηχανισμός εξυπηρετούσε στην διατήρηση των εκλόγιμων ποσοστών του Συνασπισμού προτάσσοντας την αντίσταση-διαμαρτυρία. Αν προσέξετε στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι Επιτροπές στους τίτλους τους έχουν το πρόθεμα κατά (κατά της ρύπανσης, του τάδε, του δείνα κλπ). Το πρόθεμα υπέρ δεν ήταν απαραίτητο γιατί θα έθετε ως προτεραιότητα την πρόταση και όχι την καταγγελία κάτι για το οποίο δεν ήταν υποχρεωμένο και δεν είχε λόγο να κάνει  ένα μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης. Από τότε έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι... Ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες και να χαράξει πολιτική με προτάσεις και πρόγραμμα. Τα στελέχη λοιπόν της τοπικής οργάνωσης δεν έχουν συνειδητοποιήσει τον νέο ρόλο του κόμματος ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
  • Υπάρχει η εντύπωση πως στην πλειοψηφία τους τα ήδη υπάρχοντα μέλη είναι "Λαφαζανικοί" σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους που εκφράζονται από τους "Προεδρικούς"
Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στον Ωρωπό, προέρχεται από την πάλαι ποτέ σοσιαλιστική Κεντροαριστερά και ως εκ τούτου τείνει να δείχνει εμπιστοσύνη σε μετριοπαθή, έμπειρα στελέχη και τεχνοκράτες όπως οι Σταθάκης, Δραγασάκης Παπαδημούλης...παρά στον Λαφαζάνη και τους εκφραστές της "αριστερής πλατφόρμας". 


  • Το κεφάλαιο δημοτικές εκλογές.  Ποια ήταν η στάση της οργάνωσης Ωρωπού?
Α) Ποτέ δεν δόθηκε δημόσια αιτιολογία για την διάλυση της παράταξης "Ενεργοί Πολίτες". Ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα με την συγκεκριμένη κίνηση? Υπήρξε ανεπαρκής? Τα νυν στελέχη της οργάνωσης δεν ήταν τα ίδια πρόσωπα που στελέχωσαν τους "Ενεργούς Πολίτες" το 2010? Ποτέ δεν λάβαμε απάντηση. 
Β) Από τον Ιούλιο του 2013 και μετά κυκλοφορεί στον Ωρωπό η φήμη πως η τοπική οργάνωση συγκροτεί νέα δημοτική παράταξη με μοναδικό στόχο να συνεργαστεί με την "Αυτοδιοικητική Συνεργασία" του Κώστα Λίτσα. Μάλιστα τότε με αφορμή αυτές τις φήμες είχα γράψει το άρθρο: Όταν ο Υπασπιστής του βασιλιά ήθελε να κυβερνήσει την μικρή μας πόλη.
Σήμερα 4 μήνες πριν τις εκλογές έρχονται στο προσκήνιο νέες φήμες  πως μετά την είσοδο του Αυλωνίτη δικηγόρου Παναγιώτη Χασιώτη στον αγώνα για την διεκδίκηση της δημαρχιακής υποψηφιότητας έγινε πρόταση στον Βαγγέλη Βάθη να συμμετέχει κι εκείνος με απώτερο στόχο να διασπαστούν οι ψήφοι Χασιώτη μιας και το μέτωπο υπέρ Λίτσα είναι συμπαγές. 
 {Ως προς τα δημοτικά και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων θέλω να τονίσω 2 σημεία.
  1.  Οι διαδικασίες στην "Συνεργασία Πολιτών" μπορεί να είναι δημοκρατικές στην αντιπροσωπευτική όμως δημοκρατία αποφασίζουν οι πλειοψηφίες κι εκεί υπεισέρχονται οι μεθοδεύσεις και οι συσχετισμοί και τα γνωστά μαγειρέματα γιατί έτσι λειτουργεί το πλειοψηφικό σύστημα. 
  2. Ο Κώστας Λίτσας υπήρξε για πολλά χρόνια κοινοτάρχης με το ΠΑΣΟΚ στον τόπο του, σε μια εποχή που όλα λειτουργούσαν διαφορετικά υπήρχαν παχιές αγελάδες και συγκεκριμένη "φιλοσοφία" διοίκησης στους ΟΤΑ. Ο κ. Λίτσας διοικούσε όπως τόσοι και τόσοι κοινοτάρχες εκείνα τα χρόνια έκανε και κάποια έργα επιπλέον και μπράβο του για αυτό. Οι καιροί όμως από τότε έχουν αλλάξει τόσο δραματικά για όλους...}

Τα παραπάνω είναι τα πιο σημαντικά σημεία των πιθανών αιτίων για τις οργανωτικές-κομματικές "αποστάσεις" που κρατούν οι φίλοι συμπολίτες μας ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. 
Θα κλείσω αυτό μου τα άρθρο με την ρήση του Gramsci που πρόσφατα ανέφερε ο Γ. Δραγασάκης σε ομιλία του για τις προκλήσεις στην Αριστερά σε Ελλάδα-Ευρώπη:
"Το παλιό πεθαίνει και το καινούργιο πασχίζει να γεννηθεί". Δυστυχώς πασχίζει ακόμα...τόσο σε διεθνές-εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο
Α-Μ. Τ.

 

7 σχόλια:

κωστας είπε...

Ταυτίζομαι πλήρως με το κείμενο.Αποτυπώνεις την πραγματικότητα.ΣΕ ΣΥΓΧΑΙΡΩ

Ελένη Π'εππα είπε...

Όταν αγαπητή μου Αννα-Μαρία σε δημόσια διαδικασία τοποθετήθηκα ακριβώς στα γραφόμενα σου εγώ θεωρήθηκα γραφική και αντικοματική.Ποιός ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ;;;;;;;
Ποίος μας απογορευεί να είμαστε Συριζα;;;;;;;;ο Λίτσας ή Χασιώτης;;;
Αυτοί ειναι μελη του ΣΥΡΙΖΑ ή ειδαν φως και μπήκαν;;;;

Ελένη Π'εππα είπε...

Όταν αγαπητή μου Αννα-Μαρία σε δημόσια διαδικασία τοποθετήθηκα ακριβώς στα γραφόμενα σου εγώ θεωρήθηκα γραφική και αντικοματική.Ποιός ξεφτιλίζει τον ΣΥΡΙΖΑ;;;;;;;
Ποίος μας απογορευεί να είμαστε Συριζα;;;;;;;;ο Λίτσας ή Χασιώτης;;;
Αυτοί ειναι μελη του ΣΥΡΙΖΑ ή ειδαν φως και μπήκαν;;;;

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ είπε...

Ταυτίζομαι πλήρως με το παρακάτω κείμενο της Αννας Μαρίας και θέλω να βάλω κάποιους προβληματισμούς,που έχω τόσο εγώ,αλλά και πάρα πολύ άλλοι,πρώην ψηφοφόροι του ΠΑ.ΣΟ.Κ!!!!!!!
Θα ήθελα λοιπόν να απευθύνω ένα ερώτημα και να βάλω ταυτόχρονα στο τραπέζι μια δικιά μου ένσταση,που πιστεύω πως αν δεν προβλεφθεί και δεν ληφθεί υπ όψην,τίποτα δεν θα αλλάξει στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας.Πριν από λίγα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%!Πάλευε για την εισοδό του στην Βουλή και είχε συγκεκριμένη δομή και συγκεκριμένη φρασεολογία!Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 30%!Υπάρχει κανένας σώφρων πολίτης,που να μην αναγνωρίζει πως αυτό το επιπλέον 27%,προέρχεται σε συντριπτικό ποσοστό από τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ;Είναι δυνατόν καθημερινά να αφορίζεται συλλήβδην ο κόσμος του πρώην ΠΑ,ΣΟ.Κ λες και ευθύνεται ο απλός δημοκράτης πολίτης,για τα όσα ερήμην του έκαναν εκείνοι που κυβερνούσαν;Πως θα μπορέσει να γίνει ο ΣΥ.ΡΙΖΑ. ο εκφραστής της Αλλαγής που η χώρα χρειάζεται,αν δεν μιλήσει ισότιμα σε όλους όσους σήμερα,αναγνωρίζουν στον λόγο του,την ελπίδα για την πατρίδα;Γιατί άραγε αρνούνται κάπιοι να αντιληφθούν το αυτονόητο και ταμπουρόνονται πίσω από την δικιά τους πολιτική ιστορία στο χώρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ(που φυσικά κανένας μας,ούτε την αμφισβητεί,ούτε σκοπέυει να την αρπάξει);Πως θα μπορέσει η λαική οργή να εκφραστεί στις επόμενες Εκλογές,όταν παλαιοντολογικές απόψεις,περί καθαρής Αριστεράς,εμποδίζουν και αποκαρδιώνουν σημαντικά τμήματα του λαού;Θάθελα πραγματικά να βάλουμε αυτή την σκέψη μου στο τραπέζι,και να προσπαθήσουμε να δούμε ποιον τελικά συμφέρει το "ταμπούρι" και ο αποκλεισμός!Ακόμα και χωροταξικά να το δούμε θα καταλάβει ο καθένας το δίκιο των όσων παραπάνω καταγράφω,αν διαβάσει την είδηση,πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετακομίζει από την Κουμουνδούρου,αφού οι χώροι δεν καλύπτουν πια το μέγεθος του κόματος!!!!!!!

Ελενη πεππα είπε...

Εγώ ψηφίζω συνασπισμό πάνω από 13 χρόνια απλά δεν γράφτηκα σε καμιά από τις συνιστώσες του τότε ΣΥΝ γιατί πάλη δεν με ήθελαν λόγο ότι προερχόμουν από το (ακατονόμαστο) κόμμα .Τότε με μούτζωναν οι ψηφοφόροι του (ακατανομαστου) και με κοίταζαν με μεγάλη καχυποψία οι σύντροφοί .....όσοι ήσαν τότε.Ελενη Πεππα

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΣΑΣ ΚΥΡΙΑ ΠΕΠΠΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΑΣΟΚΟΥΣ ΚΑΡΑΒΑΜΕΝΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΕΛΕΧΗ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω απολυτα σε ολα Αννα Μαρια και προσθετο:Οταν ενας κομματικος σχηματισμος του οποιου η ηλικια βρισκετε σε νηπιαγωγικο σταδιο και ενω εχει ανδρωθει ποσοστικα δυστυχως εχει την λογικη του νηπιαγωγειου.Ξεκινησε στην κεντρικη σκηνη με τα τσιτατα σχιζουμε τα μνημονια (αυτο ηταν των πασοκικων λαμογιων "ειδαν φως και μπηκαν")και μονομερη διαγραφη του χρεους,Τι αποψη επικρατει σημερα στο κομμα αυτο;Ναι μεν αλλα, θα τα δουμε, και ειδικα μετα την επισκεψη Τσιπρα στο ΤΕΞΑΣ (του δωσανε την γνησια ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ και ηπιε και η μεταλλαξη δεν αργησε).Οσο για τα τοπικα δρωμενα ειναι σε συναρτηση τι πραττει στην κεντρικη σκηνη,ειναι τυχαιο που ο δημοτης του Ωρωπου απεχει απο αυτα που οραματιζονται ανθρωποι που και οι ιδιοι δεν θα μπορουν να σταθουν απεναντι στον κοσμο τους διοτι αυτο θα γυρισει ΜΠΟΥΜΕΡΑΓΚ στους ιδιους γιατι σιγα σιγα η καραμελλα μνημονιο και χρεος θα αντικατασταθει με διαπραγματευση.Αυτα ολα εχουν τον αντικτυπο τους σε τοπικο επιπεδο δεν επεισε στην κεντρικη σκηνη θα πεισει σε δημοτικο επιπεδο και παρενθεση ξεκινησε τον προεκλογικο του αγωνα με αφαιρεσεις και προσθεσεις βαζοντας ανθρωπους αλεξιπτωτιστες.Ο πολιτης δεν μασαει πλεον τρωει αυτο που θελει και μετα φτυνει το κουκουτσι ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ