Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Γ. Πάντζας : «Η κυβέρνηση της Αριστεράς ανοίγει την ΕΡΤ»



Αθήνα, 29/4/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του:

«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα το νομοσχέδιο με το οποίο θα ανοίξει ξανά η ΕΡΤ. Συζητάμε το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα οικοδομήσουμε μια νέα και ανταγωνιστική δημόσια τηλεόραση, μια δημόσια τηλεόραση η οποία θα είναι πραγματικά ανεξάρτητη.
Το «μαύρο» που ρίξατε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πριν από δύο χρόνια στις ψυχές των Ελλήνων, εντός και εκτός συνόρων, φεύγει. Τότε που χαρακτηρίσατε την ΕΡΤ «ιερή αγελάδα», τότε που πετάξατε δυόμισι χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, αφού πρώτα, βέβαια, τους διασύρατε και τους κολλήσατε τη ρετσινιά ότι είναι «διαπλεκόμενοι» και τους βάλατε στο ίδιο τσουβάλι με τις στρατιές ημετέρων, ειδικών συμβούλων και παρατρεχάμενων, που είχαν πιεί το μεδούλι της ΕΡΤ όλα αυτά τα χρόνια.
Τότε που δημιουργήσατε κοινωνικό αυτοματισμό μέσω των καναλιών της διαπλοκής και μετά από πέντε μήνες στείλατε τα ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο. Μάλιστα, από υπερβάλλοντα ζήλο μέχρι και την καγκελόπορτα «συλλάβατε» και τη δέσατε με χειροπέδες. Χειροπέδες, λοιπόν, εκεί, χειροπέδες όμως και στην ίδια την κοινωνία.
Είχατε συμμάχους και εργαλεία τους γνωστούς ισχυρούς μεγαλοκαναλάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες, που σκανδαλωδώς πριμοδοτούσατε και προστατεύατε όλα αυτά τα χρόνια, εξαφανίζοντας τις λίστες των φοροφυγάδων ή χαρίζοντάς τους τις ψηφιακές συχνότητες με διαγωνισμό - φωτογραφία.
Όλα αυτά για να μην ξεχνιόμαστε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Αυτές ήταν οι πρακτικές σας. Έτσι ρημάξατε όλα αυτά τα χρόνια το δημόσιο πλούτο, το δημόσιο χρήμα, ακόμα και τους συμβολισμούς, σαν αυτόν που έφερε η ΕΡΤ.
Όλες αυτές οι πρακτικές, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ανήκουν στο παρελθόν, γιατί σήμερα αποκαθίσταται η λειτουργία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού μας φορέα. Για την ακρίβεια, κατοχυρώνεται νομικά η λειτουργία του, γιατί η ΕΡΤ μέσα από τον αγώνα των απολυμένων, στην πραγματικότητα δεν έκλεισε ποτέ.
Η ΕΡΤ, λοιπόν, αναδιαρθρώνεται ανεξάρτητη και απογαλακτισμένη από την πολιτική και οικονομική εξουσία, όπως και απ’ άλλα «κέντρα», με διαφάνεια και νομιμότητα, με δημοκρατία και λογοδοσία, με θεσμικές αλλαγές στο ΔΣ του φορέα σχετικά με τον τρόπο διορισμού του, με έλεγχο από το ΕΣΡ και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με υποβολή ετήσιας έκθεσης από το ΔΣ της ΕΡΤ, με διαρκή συμμετοχή, έλεγχο και παρέμβαση από την κοινωνία, με τα συμβούλια κοινωνικού ελέγχου, με πλουραλισμό και πολυφωνία στην ενημέρωση, με ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων προς όφελος της κοινωνίας και κυρίως με την αποκατάσταση των συμβάσεων αορίστου χρόνου που διακόπησαν βίαια με το μαύρο τον Ιούνιο του 2013.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η δημόσια τηλεόραση δεν ήταν απλά μια συχνότητα που διακόπηκε, ήταν και κάτι παραπάνω. Είναι κομμάτι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, αλλά και του τρόπου μέσα από τον οποίο μεγάλωσαν γενιές ολόκληρες.
Ήταν το μέσο που επί μισό αιώνα καθημερινά έδινε χώρο στην ιστορία της χώρας. Ήταν το μέσο που επί μισό αιώνα διασκέδασε και εκπαίδευσε τους Έλληνες μέσα από μοναδικές κινηματογραφικές και μουσικές παραγωγές που άφησαν εποχή. Ήταν παραγωγές που μέχρι και σήμερα παραμένουν αγαπητές. Έργα του Χατζηδάκη, του Θεοδωράκη, του Καβάφη, του Ελύτη, του Ρίτσου και άλλων μεγάλων δημιουργών προβλήθηκαν από την ΕΡΤ. Παραγωγές με αξέχαστους ηθοποιούς -τους οποίους είχα και την τιμή να τους έχω δασκάλους στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου- όπως ο Τάκης Χορν, ο Μινωτής, η Παξινού, ο Κωνσταντάρας, ο Αλεξανδράκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και άλλοι σπουδαίοι συνάδελφοι, οι οποίοι μπήκαν στα σπίτια και άνοιξαν ορίζοντες. Μοναδικά ντοκιμαντέρ επιμόρφωσαν γενιές ολόκληρες.
Η ΕΡΤ, λοιπόν, είναι μία επανάσταση για την εποχή εκείνη. Και αυτή η επανάσταση επιστρέφει με άλλους όρους, συμβατή με την εποχή, ανοιχτή στην κοινωνία χωρίς πάρτι και εκμετάλλευση.
Κλείνω, λέγοντας τα εξής: Κάποιοι αισθάνονται άσχημα που επιτέλους μία ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται και δίνει μάχη μέσα και έξω από τη χώρα. Κάποιοι είχαν μεθοδεύσει μία αντιμνημονιακή παρένθεση και καθημερινά απογοητεύονται. Απογοητεύονται, γιατί βλέπουν ότι και κόκκινες γραμμές έχουμε και πολιτική βούληση να τις υπερασπιστούμε έχουμε και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας έχουμε. Απογοητεύονται, γιατί βλέπουν ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει έργο μπροστά της, έργο επαναστατικό και μακρόπνοο, όμοιο με αυτό της δημόσιας ενημέρωσης.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στο μαύρο.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές η Κυβέρνηση της Αριστεράς ανοίγει την ΕΡΤ!
Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: