Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Επιστολή του πρώην Αντιδημάρχου Βαγγέλη Ηλιάσκου για τον βιολογικό καθαρισμό.

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή του κ. Ηλιάσκου.
                                                                                                    Ωρωπός  21-5-2015

ΠΕΡΙ ΜΑΥΡΩΝ ΤΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ

      Όπως είχα πει και πριν το Πάσχα, η νέα Δημοτική Αρχή επιτέλους αντέδρασε αν και πολύ καθυστερημένα, με έναν ασαφή, πρόχειρο και επιπόλαιο τρόπο, με το δελτίο τύπου στις 7-4-2015, αποδεικνύοντας την εσκεμμένη πλέον απραξία της και τα πολύ χαμηλά της αντανακλαστικά, αυτούς τους εννέα πρώτους μήνες στη διαχείριση του Δήμου. Η αλαζονεία, η έπαρση και η καταστροφολογία, συνεχίστηκε με το δεύτερο δελτίο τύπου στις 5-5-2015 (λες και δεν τους έφτανε το πρώτο), στην προσπάθειά της να απαξιώσει τα πάντα αλλά και να δικαιολογήσει την ενοχή της για ότι έχει γίνει, στο πολύ σοβαρό θέμα που λέγεται «ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ» στο Δήμο Ωρωπού.
Είναι προφανές ότι ο κ. Ρούσσης δεν διάβασε καθόλου την επιστολή δεκαοχτώ σελίδων που του έστειλα με πρωτόκολλο στο Δήμο, καταγράφοντας όλα τα πεπραγμένα επί θητείας μου αλλά και όσα πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα, για να κερδηθούν πράγματα για τον Δήμο Ωρωπού και τους πολίτες του.
Θα του υπενθυμίσω λοιπόν ότι για «ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ» κατατέθηκαν τρία τεχνικά δελτία μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της θητείας μας, που αφορούσαν την «Διαχείριση Υγρών Αποβλήτων», τα οποία υποστηρίχθηκαν με όλα τα απαραίτητα τεχνικά στοιχεία και τις απαιτούμενες αποφάσεις, για να γίνουν ώριμες προτάσεις και να ενταχθούν για χρηματοδότηση, στο τελευταίο μέτρο του Ε.Σ.Π.Α. (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.) 2007-2013 για όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων (Γ΄ Προτεραιότητας), Αυλώνα, Άγιοι Απόστολοι, Κάλαμος, Καπανδρίτι (Πολυδένδρι,Μικροχώρι), Μαρκόπουλο, Νέα Παλάτια, Σκάλα Ωρωπού και Χαλκούτσι.
Για την «Αποχέτευση Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των οικισμών Μαρκοπούλου, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Χαλκουτσίου και Αυλώνα» του Δήμου μας, το μόνο που έχει να πει είναι να μου καταλογίσει καθυστερήσεις από αντικειμενικές δυσκολίες και γραφειοκρατία, που δυστυχώς υπήρχε σε όλους τους νεοσύστατους Καλλικρατικούς Δήμους σε αυτή την πρώτη θητεία και κυρίως για την ωρίμανση και την υλοποίηση ενός τόσο  μεγάλου και δύσκολου έργου.
Δεν λέει όμως στους πολίτες του Δήμου Ωρωπού ο σημερινός Δήμαρχος κ.Ρούσσης ότι σαν δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για την έγκριση της χωροθέτησης αρ. απ. Δ.Σ. 226/2011, την αγορά της έκτασης για την χωροθέτηση αρ. απ. Δ.Σ. 111/2012 και 202/2012 συνεδρίαση στην οποία δήλωσε ότι θα υποβάλει ένσταση, πράγμα που έκανε. Την Αποδοχή Ένταξης της Πράξης «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Λυμάτων, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Χαλκουτσίου, Νέων Παλατίων και Αυλώνα, Δήμου Ωρωπού» δαπάνης 30.716.000€ (κωδικός MIS 340211) με αριθμό απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 287/2012, την έγκριση των τευχών δημοπράτησης της μελέτης αρ. απ. Δ.Σ. 265/2012 και 9/2013 και την έγκριση της αγοράς εκτάσεων για την χωροθέτηση αρ. αποφ. Οικονομικής επιτροπής 7/2013, κατά της οποίας επίσης κατέθεσε προσφυγή.
Ο μόνος που δεν δικαιούται να μιλάει για καθυστερήσεις και μαύρες τρύπες, είναι ο σημερινός Δήμαρχος κ. Ρούσσης, αφού ήταν Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΚΦΡΑΣΤΗΣ ΕΝΣΤΑΣΕΩΝ & ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ στην προσπάθειά του να φρενάρει την ένταξη του έργου, την επιλογή της χωροθέτησης και την αγορά της έκτασης.
Ταυτόχρονα παραπλανούσε τους πολίτες για την δήθεν εκδικητική πρόθεση της Δημοτικής Αρχής απέναντί του και για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Ασωπό και το Συκάμινο, παραπληροφορώντας τον κόσμο για την κακή δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων.
Προφανώς, δεν είχε ενημερώσει τους πολίτες του Συκαμίνου ότι στο τεχνικό δελτίο, είχαμε ζητήσει τριτοβάθμια εξελεγμένη επεξεργασία με μεμβράνες (MBR) και είχε γίνει αποδεκτή από το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. Με αυτό τον όρο άλλωστε, είχε προκηρυχτεί η μελέτη του έργου που καταψήφιζε  αλλά και οι Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις του έργου, που εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Περιφέρεια Αττικής, συνεδρίαση στην οποία επίσης έκανε προσπάθεια να αναβάλει το θέμα  αλλά δεν τα κατάφερε στις 17 Μαρτίου 2015.
Το οξύμωρο βέβαια, είναι ότι ο κ. Ρούσσης  από το 1999 έως το 2001 σαν Κοινοτάρχης, έχει δεχθεί με ομόφωνες αποφάσεις (13/1999, 15/2000, 9/2001) την ίδια περίπου χωροθέτηση  (με 600 μέτρα διαφορά) και αποδέκτη τον Ασωπό, με δευτεροβάθμια επεξεργασία στην οποία θα αποχετευόταν εκτός από τα  Ωρωποχώρια και τον Αυλώνα και τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι στον τότε «Σύνδεσμο Διαχείρισης Αστικών & Βιομηχανικών Αποβλήτων».
          « Η  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ  ΣΕ  ΟΛΟ  ΤΗΣ  ΤΟ  ΜΕΓΑΛΕΙΟ »
Το πρόβλημα λοιπόν, δεν είναι η ανάκληση της απόφασης ένταξης  αλλά η υποκριτική αντίθεσή σας στην υλοποίηση του έργου και στην συγκεκριμένη χωροθέτηση, χωρίς να πείτε ποτέ και σε κανένα όργανο του Δήμου αυτά τα τέσσερα χρόνια, την δική σας άποψη. Γνωρίζαμε όλοι βέβαια ότι δεν υπήρχε περίπτωση, μέχρι 31-12-2015 (ημερομηνία που λήγει το Ε.Σ.Π.Α.), να έχει προκηρυχθεί, να έχει  ανατεθεί και να έχει εκπονηθεί η μελέτη. Να έχει γίνει η αγορά του χώρου της Ε.Ε.Λ., να έχουν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικές Απαιτήσεις και να έχει ολοκληρωθεί το έργο κατασκευαστικά. Έχοντας όμως την αρχική ένταξη, την διαδικασία  αγοράς του χώρου, τις  Περιβαλλοντικές εγκρίσεις, την διαδικασία ανάθεσης της  μελέτης, συνεχίζεις να διεκδικείς αν πιστεύεις στο έργο (δυόμιση χρόνια δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2014 όπου και έγινε η ανάκληση). Τουλάχιστον πέντε έργα άλλωστε, από τα 48 που βρίσκονται στην απόφαση ανάκλησης, επανεντάχθηκαν μέχρι τα Χριστούγεννα του 2014 – 15 μετά από ενέργειες και πιέσεις αφού κάποιοι τα πίστευαν και ήθελαν να τα ολοκληρώσουν (Αποχέτευση Άνω Χώρας, Επέκτασης Επεξεργασίας Λυμάτων Ναυπάκτου, Βιοκλιματική Αναβάθμιση Αμαρουσίου κ.α.).
Εκτός από μία επίσκεψή σας στον κ. Αλεξιάδη του ΥΠΕΚΑ, δεν έχετε κάνει τίποτε άλλο, άλλωστε δεν γνωρίζει κανένας από τις αρμόδιες υπηρεσίες την ύπαρξή σας και αυτό γιατί αλαζονικά θέλετε να τα καταργήσετε όλα, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς θέλετε, κάνοντας το μεγαλύτερο κακό στον τόπο.
Μάλλον εγώ έχω επισκεφθεί περισσότερες φορές την Περιφέρεια, την Διαχειριστική Αρχή, το Υ.Π.Ε.Κ.Α., το Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α., την ΠΕ.ΧΩ. της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας, χωρίς υπηρεσιακό αυτοκίνητο και ας μην είμαι Δημοτικός Σύμβουλος. Που να βρείτε χρόνο όμως, τον έχετε καταναλώσει όλο για να βρείτε τρόπους απ΄ ευθείας αναθέσεων στον κουμπαροεργολάβο, για εκχιονισμούς και ρίψεις άλατος 115.000€ (αυτό και αν είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, άλλωστε ζούμε στο Θιβέτ) και 95.000€ για καθαριότητες και μικρές οδοποιίες καθώς και στο να αποφασίσετε τελικά για το αν είναι νόμιμο ή παράνομο το Λιμενικό Ταμείο, ταλαιπωρώντας τον κόσμο και τους επαγγελματίες. Άσε που η αναζήτηση των υπογραφών μου στα αρχεία του Δήμου, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
   ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΥΡΙΟΙ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ
Τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους οικισμούς Γ΄ Προτεραιότητας, που δεν έχουν λύσει την Αποχέτευση των Ακαθάρτων τους μέχρι 31-12-2005  (Κοινοτική Οδηγία 91/271/Ε.Ο.Κ.), είναι πολύ κοντά και οι πολίτες δεν σας φταίνε σε τίποτα για να πληρώνουν.
Όσον αφορά την υπογραφή μου, ξέρω ότι  ψάχνετε πολύ καιρό για να βρείτε κάτι το μεμπτό αλλά δυστυχώς αφού αποτύχατε, το ρίξατε στη λάσπη, γνωστή και παλιά μέθοδος απαξίωσης και αποποίησης ευθυνών.
Σήμερα όμως, υλοποιούνται τρία σχολεία στον Ωρωπό (9.000.000€), είναι έτοιμο και ενταγμένο το δίκτυο ακαθάρτων στον Καπανδρίτι (Πολυδένδρι,Μικροχώρι) (14.000.000€), ολοκληρώνεται η μελέτη αποχέτευσης Καλάμου (1.600.000€), ολοκληρώνεται ο παιδικός σταθμός στον Κάλαμο και είναι έτοιμος να γίνει και ο παιδικός σταθμός στα Ν. Παλάτια (4.000.000€). Ολοκληρώθηκαν τα όμβρια Μαρκοπούλου και η ύδρευση ¨Ρίζες -Αυλοτόπι¨ στον Κάλαμο (2.000.000€), το Κ.Α.Π.Η. Νέων Παλατίων (1.350.000€) καθώς και η ανάπλαση Πλατείας Συκαμίνου και πεζόδρομου Φυλακών (600.000€). Ολοκληρώθηκε το Δημοτικό Σχολείο  Μαρκοπούλου (3.000.000€), υλοποιείται το αντιπλημμυρικό στο Δέλτα του Ασωπού (1.500.000€), ολοκληρώνεται ο τηλεέλεγχος και τηλεχειρισμός ύδρευσης στον Ωρωπό (1.500.000€). Ολοκληρώνονται τα Γ.Π.Σ. Καλάμου, Πολυδενδρίου και Ωρωπού και το Σ.Χ.Ο.Α.Π. Αφιδνών, ξεμπλόκαρε και ολοκληρώνεται το σχέδιο της Παραλίας Μαρκοπούλου, η επέκταση σχεδίου στην Αυλώνα και η οριοθέτηση του Ασπροχωρίου. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των έργων και των περιουσιακών στοιχείων της Ιπποκράτειου (για την οποία θα επανέλθω αναλυτικά !!!).
Όλα αυτά και άλλα πιο μικρά, έγιναν ή είναι σε εξέλιξη επί θητείας μου σαν Αντιδήμαρχος στο Δήμο Ωρωπού επί τρεισήμισι χρόνια και χωρίς να βάλω την υπογραφή μου. Φανταστείτε και να την έβαζα πόσα θα γίνονταν.
   Όσον αφορά τις καθυστερήσεις, πρέπει να είμαστε ο μοναδικός Δήμος που έκανε πέντε μήνες (9ος-2014/2ος-2015) να εγκρίνει τα δεύτερα επικαιροποιημένα δικαιολογητικά των αναδόχων της Μελέτης «Συλλογή, Μεταφορά, Επεξεργασία και Διάθεση Λυμάτων  Καλάμου & Αγίων Αποστόλων», αφού τα πρώτα που έφεραν οι άνθρωποι έληξαν γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς!!!!! Σημειωτέον ότι η μελέτη πρέπει να έχει εκπονηθεί και αποπληρωθεί μέχρι 31-12-2015!!!!!!!!
Δεν κατάλαβα όμως τον τίτλο του Δελτίου Τύπου του κ. Ρούσση «ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ ΤΡΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ». Θα σας πω όμως πως το χαρακτήρισε ένας πολύ καλός μου φίλος, Πρόεδρος και Δήμαρχος επί 32 χρόνια που έτυχε να το διαβάσει: «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΤΗΣΗΣ».
*Υ.Γ.: Αλλάξτε τον σύμβουλο που κάνει φιλολογική επιμέλεια στα Δελτία.
                                                            ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛ. ΗΛΙΑΣΚΟΣ

                                                                ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Τ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: