Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Νερό: Μερικά σημαντικά ζητήματα για την Ιπποκράτειο Πολιτεία & όχι μόνο...

Χτες λάβαμε ένα e-mail από κάτοικο της περιοχής Αγ. Τριάδας της Ιπποκράτειου Πολιτείας. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν,σύμφωνα με την επιστολή, σοβαρά προβλήματα από την εποχή που ανήκαν στην κοινότητα Αφιδνών τόσο με τις χρεώσεις όσο και με την ποιότητα του νερού. Στο e-mail επισυνάπτεται και επιστολή κατοίκων της περιοχής προς στον δήμαρχο Ωρωπού με τα προβλήματα και τα αιτήματά τους. Στην επιστολή γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση του Δήμου (ΕΔΩ) για την αποστολή συγκεντρωτικών λογαριασμών μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Μέχρι σήμερα -και σ' αυτό το blog το έχουμε επισημάνει- οι λογαριασμοί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε πολλές περιοχές του σημερινού Δήμου Ωρωπού, έρχονται για εξάμηνα παρελθόντων ετών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στις χρεώσεις. Ο Δήμος Ωρωπού πρόσφατα με Δελτίο Τύπου  αναφέρει πως το παραπάνω ζήτημα θα κλείσει με την έκδοση συγκεντρωτικών λογαριασμών μέχρι το τελευταίο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Το ζήτημα που προκαλεί ανησυχία είναι ο τρόπος που θα γίνουν οι χρεώσεις αναδρομικά. Θα σας εξηγήσω ακριβώς με ένα παράδειγμα: Ο υπάλληλος ύδρευσης κάνει καταμέτρηση της κατανάλωσης σε μια οικία για τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Το κυβικά νερού που θα προκύψουν θα χρεωθούν με βάση τις χρεώσεις ενός εξαμήνου δλδ σαν να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο ή θα καταμεριστούν (θα διαιρεθούν) δια των αντίστοιχων εξαμήνων? ΓΙΑΤΙ.. οι χρεώσεις που θα προκύψουν  είναι εντελώς διαφορετικές.
Παρακάτω σας παραθέτω το μήνυμα και την επιστολή των κατοίκων της Αγ. Τριάδας Ιπποκράτειου Πολιτείας:
 "Οι μόνιμοι κάτοικοι της Αγ Τριάδας Αφιδνών (Ιπποκράτειος πολιτεία) εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το νερό ύδρευσης σε ότι αφορά τιμή, ποσότητα και ποιότητα.
Η περιοχή μας σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρέπει να υδροδοτείται αποκλειστικά με νερό προέλευσης ΕΥΔΑΠ. Όταν αυτό πριν από χρόνια άρχισε να υλοποιείται η τότε κοινοτική αρχή Αφιδνών αποφάσισε να χρεώνει στους κατοίκους με 1,4Ε το κυβικό μέτρο (προ ΦΠΑ) ενώ το αγόραζε από την ΕΥΔΑΠ 0,5Ε/κμ. Παρά τις διαμαρτυρίες μας και το αίτημα να δημοσιοποιηθεί η μελέτη υπολογισμού αυτό δεν έγινε ποτέ ούτε από την τότε κοινοτική αρχή (πρόεδρος κος Ζουγανέλης), ούτε από τον πρώην δήμαρχο Ωρωπού κο Οικονομάκο , ούτε από τον νυν δήμαρχο. Η εκτίμηση μας είναι ότι δεν υφίσταται τέτοια μελέτη και ότι η τιμολόγηση είναι αυθαίρετη.
Πέραν απ αυτό λόγω ατελειών του δικτύου και κακής συντήρησης πρακτικά και μέχρι πρόσφατα η περιοχή λάμβανε νερό είτε από την γεώτρηση που βρίσκεται στα όρια του οικισμού, είτε ανάμικτο γεώτρησης- ΕΥΔΑΠ, αμφιβόλου ποιότητας και τα δύο. 
Ο δήμος πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα συγκεντρωτικό λογαριασμό που θα εμπεριέχει κατανάλωση 5 εξαμήνων (Β12 έως Β14) που για λόγους που δεν γνωρίζουμε και φυσικά δεν ευθυνόμαστε, καθυστέρησε να στείλει η προηγούμενη δημοτική αρχή.
Με βάση την συγκεντρωτική αυτή κατανάλωση και την "ληστρική" τιμή μονάδας κμ καλούμαστε λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς να καταβάλλουμε χιλιάδες ευρώ γεγονός απαράδεκτο. Επισημαίνεται ότι για τα ζητήματα ύδρευσης της περιοχής είχε αναλυτικά ενημερωθεί ο δήμαρχος προεκλογικά, είχε υποσχεθεί λύσεις αλλά προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι χαράτσια.
Αποφασίσαμε λοιπόν να αντιδράσουμε. Σαν πρώτο βήμα στείλαμε το συνημμένο αίτημα που υπογράφεται μέχρι σήμερα από 82 ιδιοκτήτες της περιοχής με το οποίο ζητείται έκπτωση επί του αναμενόμενου λογαριασμού για τους λόγους που αναφέρονται σ αυτό.
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι με το αίτημα αυτό δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση αλλά το ευνόητο, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ δηλαδή. Είμαστε και αγανακτισμένοι γι αυτά που χρόνια υφιστάμεθα για το ζήτημα αλλά και αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα μέχρι την δικαίωση μας.
Παρακαλούμε για κατά την κρίση σας χρήση τόσο του συνημμένου όσο και του παραπάνω κειμένου.
Με εκτίμηση
Κάτοικος Αγ Τριάδας Αφιδνών "


ΠΡΟΣ :  ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ 
ΚΟΙΝ.

1. ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΩΡΩΠΟΥ

2 . ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΦΙΔΝΩΝ

Κύριε Δήμαρχε

Με έκπληξη διαβάσαμε πρόσφατη ανακοίνωση του δήμου σύμφωνα με την οποία προσεχώς θα μας αποστείλετε λογαριασμό ύδρευσης που θα καλύπτει την περίοδο από το Β εξάμηνο 2012 έως και το Β εξάμηνο 2014 ήτοι συνολικά 5 εξάμηνα.
Για τις καθυστερήσεις λοιπόν αποστολής των προηγούμενων λογαριασμών για τις οποίες καμιά ευθύνη δεν φέρουμε, καλούμαστε στις περισσότερες περιπτώσεις να καταβάλουμε χιλιάδες Ευρώ λόγω του συγκεκριμένου τιμολογίου χρέωσης  της περιοχής,για το οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια, γεγονός που μας προσθέτει  δυσβάστακτα  βάρη στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
Η λύση των μέχρι 100 δόσεων που προτείνετε, σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, αποτελεί απλά άμβλυνση και όχι λύση του προβλήματος συνεκτιμώντας και τις υποχρεώσεις  που έχουμε πολλοί από εμάς προς το δημόσιο τις οποίες προτιθέμεθα να ρυθμίσουμε σύμφωνα με την νέα νομοθεσία.
Η ρίζα του προβλήματος είναι το τιμολόγιο ύδρευσης το οποίο ισχύει για την περιοχή μας για το οποίο  τόσο εσείς προσωπικά όσο και δημοτικοί σύμβουλοι έχετε ενημερωθεί αναλυτικά. Παρ όλα αυτά καμμιά λύση δεν έχετε δώσει μέχρι σήμερα επιμένοντας να συνεχίζετε τα λάθη των προκατόχων σας.
Σας υπενθυμίζουμε λοιπόν ότι.
·         Την επίμαχη περίοδο για την οποία θα εκδόσετε τον λογαριασμό είναι γνωστό ότι λόγω των προβλημάτων του δικτύου η περιοχή τροφοδοτείτο αντί με νερό αποκλειστικής προέλευσης ΕΥΔΑΠ με νερό από την γεώτρηση, που υφίσταται στα όρια του οικισμού, ή με ανάμικτο νερό (γεώτρησης-ΕΥΔΑΠ) αμφιβόλου ποιότητας. Επίσης υπήρξαν συχνές  πολύωρες και ενίοτε πολυήμερες διακοπές ύδρευσης που πέραν της προφανούς ταλαιπωρίας μας δημιούργησαν και πρόσθετα οικονομικά βάρη. Συμπερασματικά την επίμαχη περίοδο υπήρχε τελείως διαφορετική από το προβλεπόμενηκατάσταση ύδρευσης στην περιοχή κι επομένως η τιμολόγηση έπρεπε να γίνει βασιζόμενη στα αντικειμενικά δεδομένα της περιόδου αυτής. Σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδικίας που υφιστάμεθα αναφέρεται ότι κατανάλωση 110κμ νερού (ανάμιξη γεώτρησης-ΕΥΔΑΠ) στην περιοχή της τέως κοινότητας Αφιδνών κοστολογείται 22,42Ε , ενώ η ίδια ακριβώς κατανάλωση ανάμικτου νερού στην Αγ Τριάδα Αφιδνών (Ιπποκράτειος) κοστολογείται 140,10Ε ήτοι 6,5 φορές περισσότερο!!!
·         Οι περισσότερες ενδείξεις κατανάλωσης που αναφέρονται στους λογαριασμούς είναι κατ εκτίμηση και όχι αποτέλεσμα καταγραφής των ενδείξεων των υδρομετρητών ανά εξάμηνο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς καλούμαστε να καταβάλουμε τίμημα για περισσότερα κυβικά νερού απ ότι πραγματικά καταναλώσαμε την επίμαχη περίοδο. Ακόμα κι όταν υπάρξει συμψηφισμός με την πραγματική κατανάλωση, εάν και όποτε αποφασίσετε να μετρήσετε,δεν παύει να αποτελεί ένα μη αποδεκτό φαινόμενο εμπροσθοβαρούς καταβολής τιμήματος.
·         Η τιμή χρέωσης του κμ νερού (αποκλειστικά ΕΥΔΑΠ) για την Ιπποκράτειο πολιτεία (1,4Ε) είναι αυθαίρετη και καταχρηστική. Αυτό  το ισχυριζόμαστε δεδομένου ότι ποτέ δεν μας έχει γνωστοποιηθεί  η τεκμηρίωση της παρότι αυτή έχει ζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, προφανώς δείγμα πρόθεσης αποφυγής ελέγχου. Επιπρόσθετα είναι ιδαίτερα δύσκολο να γίνει αποδεκτό ότι αποτελεί δείγμα χρηστής διοίκησης, ο δήμος να πωλεί το νερό στους δημότες του σε τριπλάσια τιμή απ ότι το αγοράζει από την ΕΥΔΑΠ ακόμα και συνεκτιμώντας αντικειμενικούς παράγοντες αύξησης κόστους προς τον τελικό καταναλωτή.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σας καλούμε να ενεργήσετε άμεσα και να αποκαταστήσετε την προφανή αδικία που συντελείται σε βάρος μας οι οποίοι είμαστε  κατοίκοι της Αγ Τριάδας Αφιδνών του δήμου Ωρωπού.  Αιτούμεθα λοιπόν τα παρακάτω.
·         Έκδοση του προσεχούς λογαριασμού ύδρευσης για την περιοχή (5 εξαμήνων) με παροχή έκπτωσης τουλάχιστον 50% επί του αναγραφομένου τιμήματος για τους λόγους που αναλυτικά εκτέθηκαν παραπάνω.
·         Καθιέρωση νέου και ΔΙΚΑΙΟΥ τιμολογίου ύδρευσης για την περιοχή μας από 01/01/2015 που θα είναι συνεπές και με τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις.
·         Συστηματική καταγραφή των ενδείξεων των υδρομετρητών ανά εξάμηνο το αργότερο, ώστε η τιμολόγηση να γίνεται επί πραγματικών ενδείξεων και να εντοπίζονται έγκαιρα τυχόν βλάβες και παρεμβάσεις επ αυτών.
Τέλος επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση μη ανταπόκρισης σας στην αντιμετώπιση του θέματος θα προβούμε σ όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αποκατάσταση της ζημίας που υφιστάμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: