Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η επόμενη μέρα των εκλογών και οι βροχές που έρχονται..

Η επόμενη μέρα των εκλογών
είναι πιθανό να μας επιφυλάσσει μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας ώστε να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.
Το πρόβλημα είναι πως και η νέα συμφωνία που θα εφαρμοστεί περιέχει μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και κατά συνέπεια την κοινωνική κρίση και την καθυστέρηση όποιας ανάπτυξης.
Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο δεν είναι το πρόβλημα. Αντιθέτως, εφόσον επιθυμούσαμε την συμμετοχή μας στην ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση  έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια.
Το βασικό πρόβλημα είναι οι φόροι. Η υψηλή φορολογία αποδεκατίζει το κεφάλαιο των Ελλήνων επενδυτών (είτε το έχουν σε μετρητά είτε σε ακίνητα), στραγγαλίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που έχουν επιπλέον επιφορτιστεί με την συντήρηση του χρεοκοπημένου ασφαλιστικού συστήματος, αποθαρρύνουν τους ξένους επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα, εμποδίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη.
Κάθε κυβέρνηση μονοκομματική, πολυκομματική, οικουμενική κλπ, που θα επιβάλει δυσβάσταχτη φορολογία είναι καταδικασμένη. Θα μου πείτε τι θα πει δυσβάσταχτη φορολογία? Αλήθεια πότε θυμάστε να δόθηκαν στην δημοσιότητα επίσημα συγκριτικά στοιχεία για τον τρόπο φορολόγησης ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης τουλάχιστον?
Αναρίθμητες οι στιγμές στην ιστορία που άλλαξαν ολόκληρα πολιτικά και κοινωνικά συστήματα λόγω της βαριάς φορολογίας... Από την εξέγερση των Ζηλωτών στην Θεσσαλονίκη που είχε ρίζες στην βαριά φορολογία του Ανδρόνικου Β΄, φορολογία που έπαιξε τον ρόλο της στον Εμφύλιο Πόλεμο του 1321...
 Στο κόμμα...του τσαγιού στην Βοστόνη (Tea Party) των ΗΠΑ που αντιστάθηκε στην φορολογία που επέβαλε στις αποικίες το υπουργείο οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας οδηγώντας στην Αμερικάνικη Ανεξαρτησία.
...Μέχρι τις αιτίες της Γαλλικής Επανάστασης... Το φορολογικό μάρμαρο λειτουργίας και συντήρησης του κράτους πλήρωναν αποκλειστικά οι αστοί, οι αγρότες, οι τεχνίτες κι οι εργάτες μέχρι την στιγμή που τα σκοινί έσπασε...
Η βαριά και άδικη φορολογία είτε συνδέεται με σύγχρονους οικονομικούς όρους είτε εφαρμόζεται σε φεουδαρχικό περιβάλλον, όποτε και όπου εφαρμόζεται προκαλεί κοινωνική αποσύνθεση και εξεγέρσεις. Τι μπορούμε να αναζητούμε σήμερα?
 Τις πολιτικές δυνάμεις εκείνες που θα πετύχουν να μειώσουν και να εξορθολογήσουν την φορολογία...
Αν αφήσεις ενα οικόσιτο ζώο μόνο του στο δάσος θα προσπαθήσει να επιβιώσει. Να βρει τροφή και καταφύγιο. Ίσως τα καταφέρει, ίσως όχι...Αν όμως αφήσεις το ζώο στο δάσος και πάρεις μαζί σου και την κυνηγετική σου καραμπίνα για να το κυνηγήσεις τότε δεν έχει καμιά ελπίδα επιβίωσης. Έτσι κι ένας πολίτης που χάνει το εισόδημά του έχει την δυνατότητα να προσπαθήσει να βρει τρόπους να επιβιώσει και να δημιουργήσει. Αν όμως τον κυνηγά η παράλογη φορολογία τότε δεν έχει καμιά ελπίδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: