"Bound", Amy Casey |
Τον Μάιο του 2008 η Καθημερινή σε άρθρο της έγραφε (http://www.kathimerini.gr) πως "το Καπανδρίτι, ο Μαραθώνας, οι Αφίδνες και ο Ωρωπός, τα χωριά της βόρειας Αττικής, οικοδομούνται με πρωτόγνωρους ρυθμούς". Μέχρι και λίγο καιρό πριν το ξέσπασμα της κρίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (στοιχεία 2002-2006) όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η περιοχή της Βόρειας Αττικής με το Καπανδρίτι και τις Αφίδνες να πρωτοστατούν, υπήρξε έκρηξη της οικιστικής ανόδου σε όλες τις δημοτικές κοινότητες ενώ το Καπανδρίτι φαίνεται να ημιδιπλασιάζει τον πληθυσμό του με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών και να φτάνει τις 100 τον χρόνο. Οι περιοχές του σημερινού μας Δήμου εξελίσσονται έως και το 2009 σε επέκταση των βορείων Προαστίων με πολλούς συμπολίτες μας να εργάζονται μόνιμα στην Αθήνα και να ζουν μόνιμα στα χωριά μας. Από το 2010 και μετά το κλίμα αντιστράφηκε. Η οικοδομική δραστηριότητα άρχισε να παγώνει. Στατιστικά στοιχεία δεν έχουμε για την πτώση της οικιστικής ανάπτυξης στην πόλη μας, την βλέπουμε όμως στο σταμάτημα επέκτασης των οικισμών και σίγουρα το γνωρίζουν όσοι ντόπιοι επαγγελματίες διαθέτουν υλικά οικοδομών, οι πολιτικοί μηχανικοί της περιοχής και οι μεσίτες. Πάντως, συνολικά στην χώρα ο Γενικός Δείκτης Παραγωγής στις κατασκευές δείχνει να έχει μειωθεί στο ένα τρίτο από το 2010 μέχρι σήμερα σύμφωνα με το δελτίο τύπου της 14ης Σεπτεμβρίου 2015 της ΕΛΣΤΑΤ.
Φυσικό ακόλουθο για τον Ωρωπό ήταν η πτώση του τουρισμού και οι ανάλογες επιπτώσεις στο τοπικό εμπόριο και την παροχή υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό πως ο εμπορικότερος δρόμος της δημοτικής ενότητας Ωρωπίων η οδός Μαρμαρά έχει το 35% των καταστημάτων της ξενοίκιαστα. Περισσότερα στοιχεία για τη συρρίκνωση της τοπικής μας οικονομίας θα πρέπει να διαθέτουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι του Δήμου. Αν συνυπολογίσουμε και τις μειώσεις στη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή μας, βλέπουμε την συρρίκνωση της τοπικής μας οικονομίας στο μεγαλείο της. Αυτή που αντέχει ακόμη είναι η αγροτική παραγωγή...
Το επόμενο βήμα είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο συνολικός πληθυσμός των περιοχών του Δήμου είναι στάσιμος από την απογραφή του 2001(33.659 το 2011 έναντι 33.448 το 2001). Η καταμέτρηση του πληθυσμού όμως περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό αλλοδαπών πολιτών που εργάζονταν στην οικοδομή και την γεωργία και έχουν ήδη εγκαταλείψει τον Ωρωπό ή και την χώρα.
Τέλος, έχουμε την Συρρίκνωση των υποδομών και κοινωνικών δομών. Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά έχουν κλείσει οι διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΗ του ΙΚΑ, έχει κλείσει ο ΟΤΕ, τα χειμερινά δρομολόγια της Πορθμειακής γραμμής Ωρωπού-Ερέτριας ενώ φημολογείται πως θα συγχωνευτούν τα αστυνομικά τμήματα Καπανδριτίου και Αγ. Στεφάνου και τα τμήματα Καλάμου- Αυλώνα με αυτό του Ωρωπού.
Τι μέλλει γενέσθαι εξαρτάται από την πορεία
της εθνικής οικονομίας. Είναι γεγονός πάντως πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει
δείξει πλήρη αδυναμία να προωθήσει την ανάπτυξη με οποιαδήποτε μορφή στην
περιοχή.
Άννα-Μαρία Τσαρουχά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου