Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Και στα Βαλκάνια το Αμφιαράειο.

 Γνωρίζετε πως ο Aμφιάραος ήταν ο πρώτος γιατρός που... σάλπαρε;
 Κι όμως, ήταν ο πρώτος άνθρωπος-μυθικός ήρωας που αναφέρεται στην μυθολογία πως συμμετείχε ως θεραπευτής στην Aργοναυτική Εκστρατεία.
Ο βίος και η πολιτεία του Αμφιάραου αλλά και στοιχεία για τον τρόπο και τους τόπους λατρείας του στην αρχαία Ελλάδα δημοσιεύθηκε σε μια ενδιαφέρουσα και περιεκτική μελέτη λίγων σελίδων γραμμένη από Έλληνες επιστήμονες, υπό την αιγίδα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών στον περιοδικό "Balkan Military Medical Review". Η μελέτη με τίτλο "Αμφιάραος: Ο πρώτος ιατρός στο ναυτικό, ιδρυτής της "ναυτικής ιατρικής",  απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε στρατιωτικούς ιατρούς στις χώρες των Βαλκανίων (Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία κλπ). 
Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο εμάς στον Ωρωπό είναι η εκτενής αναφορά που γίνεται στην μελέτη, και η προβολή του Αμφιαρείου στον Κάλαμο. 
Πηγή: http://www.eie.gr/archaeologia/gr/02_DELTIA/Amphiaraeion.aspx
Στην μελέτη αναφέρεται πως το Αμφιαράειo χτίστηκε τον πέμπτο αιώνα π.Χ, ήταν δωρικού ρυθμού, μαντείο και θεραπευτήριο, ενώ κάθε πέντε χρόνια πραγματοποιούνταν εκεί τα "Αμφιάρεια" ένα μεγάλο φεστιβάλ με αθλήματα στην μνήμη του Αμφιάραου. Περιλαμβάνει επίσης την λεπτομερή περιγραφή του Παυσανία για το Αμφιαράειο. Ολόκληρη την μελέτη, όπως και πληροφορίες για τους συγγραφείς, μπορείτε να διαβάσετε (εφόσον γνωρίζετε καλά την Αγγλική γλώσσα) στον σύνδεσμο ΕΔΩ
Τις παραπάνω πληροφορίες μας απέστειλε ο συντοπίτης μας από το Μαρκόπουλο, μέλος του Σωματείου "Διάζωμα" και ιατρός, Γιώργος Γιαμαρέλος.

1 σχόλιο:

Γιώργος Γιαμαρέλος είπε...

Αγαπητή Άννα- Μαρία,
Ο Αμφιάραος, Η Γραία και το Αμφιαράειο είναι η πολιτισμική πανοπλία του Ωρωπού- με παγκόσμια ακτινοβολία και ενδιαφέρον- , που οι Ωρωπιώτες σε μεγάλο βαθμό αγνοούν, η Πολιτεία ουσιαστικά αδιαφορεί, έστω και αν συνεχώς( διαχρονικά) μας βομβαρδίζει με την φράση:" ο πολιτισμός κάθε τόπου είναι ο σπουδαιότερος μοχλός ανάπτυξής του" (και είναι)!
Είχα την εξαιρετική εύνοια της τύχης να γνωρίσω έναν ιδιαίτερα προικισμένο Έλληνα γιατρό ( Διευθυντή του Παθολογοανατομικού Τμήματος στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών), με πλούσιο ερευνητικό, συγγραφικό και διδακτικό έργο, που απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης, εκτίμησης και αξιοποίησης. Ο γιατρός αυτός ονομάζεται Αριστείδης Διαμαντής και έχει ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι βαθύς γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας και λάτρης του Αμφιάραου και του Αμφιαράειου.Μέσα από τις μελέτες του οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η Ιατρική πολλά οφείλει στον Αμφιάραο και με την πεποίθηση αυτή,( εικάζω), επέδειξε την εμπνευσμένη αποφασιστικότητα να ανακηρύξει τον Αμφιάραο Ιδρυτή της Ναυτικής Ιατρικής, και την μορφή του Αμφιάραου επέλεξε ( και έγινε αποδεκτό ) ως έμβλημα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών!
Στις αρχές Νοεμβρίου 2015 έλαβα μέσω του διαδικτύου μία, τελευταία, δημοσιευμένη εργασία του ιδίου και συνεργατών του με τίτλο: " ΑΜΦΙΑΡΑΟΣ: Ο Πρώτος Ναυτικός Γιατρός και Πατέρας της Ναυτικής Ιατρικής".
Έκρινα ότιτην εργασία αυτή έπρεπε να σου τη στείλω και βλέπω με πόση αγάπη και μεράκι αγκάλιασες το κείμενο αυτό και θέλησες να το κάνεις κτήμα των πολλών και ιδιαίτερα των νέων!
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει κάποτε την φράση:
" Ουδείς προφήτης έσωσε την ανθρωπότητα, εάν δεν το ήθελε η ίδια να σωθεί" και επειδή Η Αρχαία Γραία, ο Αμφιάραος και το Αμφιαράειο έχουν πολλά να δώσουν στον Ωρωπό, αλλά και σε όλη την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, αρκεί να αφυπνισθεί, πρωτίστως, η τοπική κοινωνία, σκοπεύω να απευθύνω ανοικτή επιστολή Στο Δήμαρχο Ωρωπού, τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και σε άλλους, με πρόταση την διοργάνωση Ημερίδας (υπολογίζω τον Οκτώβριο του 2016)με Θέμα:"ΑρχαίαΓραία,Αμφιάραος,Αμφιαράειο". Ελπίζω ότι μέσα στους ομιλητές θα θελήσει να είναι και ο Εξαίρετος , "Γραίος" , ιατρός κ. Αριστείδης Διαμαντής.
Με θερμές ευχαριστίες,
Γιώργος Γιαμαρέλος.