Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ημερίδα με θέμα «Σύνταξη για όλους – Κατάργηση Εισφορών» από το "Δίκτυο Ανανεωτικής Αριστεράς"


Δελτίο τύπου - 30/3/16

Θέμα : Ημερίδα με θέμα «Σύνταξη για όλους – Κατάργηση Εισφορών»

Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς ολοκλήρωσε μια σειρά από συζητήσεις και εκδηλώσεις που κορυφώθηκαν στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων, τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό.
Το θέμα της ημερίδας ήταν «Σύνταξη για όλους-Κατάργηση Εισφορών».

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΔΙΚΤΥΟ προσκάλεσε πλήθος φορέων, ώστε να κατατεθούν  απόψεις, ιδέες και κριτική, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την συνεννόηση σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό θέμα.
Το ΔΙΚΤΥΟ Ανανεωτικής Αριστεράς προσπαθεί να επαναφέρει το επίπεδο της πολιτικής στην πραγματική του διάσταση, παράγοντας πολιτικό έργο και δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να συν-διαμορφώσουν προσεγγίσεις και εν τέλει προτάσεις, που να βοηθούν την κοινωνία και τους πολίτες.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και μίλησαν οι κκ. Κ. Μίχαλος/ΕΒΕΑ, Γ. Καβαθάς/ΓΣΕΒΕΕ, Β.Κουρούκλης/ΑΔΕΔΥ, Η. Κόκκαλης/ΕΚΑ, Ν. Χρυσόγελος/Πράσινοι Αληλλεγγύη.
Την παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης, από πλευράς ΔΙΚΤΥΟΥ Ανανεωτικής Αριστεράς, έκαναν οι κκ. Μ. Βλάχος και Δ. Σούρδης. Τα πολιτικά συμπεράσματα της ημερίδας συνόψισε ο κ. Θ. Φωτεινός, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Θ. Κωτσίδης.
Τα κυριότερα σημεία της πρότασης του ΔΙΚΤΥΟΥ Ανανεωτικής Αριστεράς είναι:
·     Η ένταξη του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού θέματος στο γενικότερο πλαίσιο των συζητήσεων για τη συνεισφορά του πολίτη στο κοινωνικό σύνολο με στόχο τη δημιουργία μίας  κοινωνίας  που δεν θα αποκλείει κανένα.
·     Ο διαχωρισμός του συνταξιοδοτικού από την υγεία, ανεξαρτήτως επαγγελματικής κατάστασης.
·     Η καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους τους ανθρώπους της.
·     Η  κατάργηση των ταμείων και η καθιέρωση ενιαίου ασφαλιστικού καθεστώτος για όλους τους πολίτες της χώρας.
·     Η διασφάλιση του διανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και της μεταφοράς πόρων από τους εύπορους στους οικονομικά.
·     Η κατάργηση των εισφορών και η θεσμοθέτηση ποσοστού φορολόγησης για τα εισοδήματα που θα δίνει αυτόματα δικαίωμα στη σύνταξη.
·     Η αποδέσμευση της σύνταξης από τις εισφορές ώστε να είναι εφικτή η επίτευξη του διανεμητικού χαρακτήρα της σύνταξης.
·     Η καθιέρωση ενιαίας ηλικίας αποχώρησης από την εργασία με εξαίρεση τις αναπηρικές συντάξεις.
·     Η σύνδεση της ενιαίας σύνταξης με το  ρυθμό αύξησης ή μείωσης του Α.Ε.Π. ενισχύοντας τον διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος.
·     Η θεσμοθέτηση ενιαίου χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος για την λήψη της σύνταξης.
·   Τη θεσμοθέτηση του προαιρετικού χαρακτήρα μίας επικουρικής ασφάλισης με καθαρά ανταποδοτικό χαρακτήρα.