Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα του "Δύο σταγόνες βύσσινο".



 Συνέντευξη του Δημ. Μακρυγιάννη για το βιβλίο: "Δύο σταγόνες βύσσινο" από την Anima Εκδοτική.
              
ΕΡΩΤ.  Τι είναι για σένα η Λογοτεχνία.
ΑΠΑΝ.   Είναι ένας ατέλειωτα γοητευτικός γρίφος, που χάνομαι μέσα στα στημένα του παιχνίδια αναζητώντας λύσεις. Ένας εξαιρετικά επικίνδυνος πόλεμος, με πάμπολλες μάχες, θανάτους, γεννήσεις, ακρότητες σε μια εικονική πραγματικότητα με παράλληλους δρόμους, ως προς την αλήθεια.
ΕΡΩΤ. Τι σε οδήγησε, από τα τόσα λογοτεχνικά μονοπάτια ν` ακολουθήσεις εκείνο του αισθηματικού Μυθιστορήματος.
ΑΠΑΝ.  Νομίζω ότι μόνο μέσα σ` αυτό το μονοπάτι μπορεί ο αναγνώστης να συναντήσει ένα από τα πλέον ουσιώδη συναισθήματα που κυριαρχούν και καθορίζουν καταλυτικά την ζωή του: την αγάπη !
ΕΡΩΤ. Τί σε οδήγησε να γράψεις τώρα κι όχι ν` αρχίσεις πριν 10 ή και περισσότερα χρόνια.
ΑΠΑΝ.  Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν το γράψιμο βρισκόταν μονίμως στο πίσω μέρος του μυαλού μου, αλλά ήταν φοβερά δύσκολο για μένα, να πάρω απόφαση διαθέτοντας τόσο χρόνο για ένα βιβλίο. Η σκέψη δηλαδή ότι θα έπρεπε να καθίσω δέκα μήνες ή ένα χρόνο για να το γράψω ομολογώ ότι με τρόμαζε κι αν δεν δεχόμουν πιέσεις από το οικείο  περιβάλλον μου, μάλλον δεν θα είχα ξεκινήσει ακόμη. Βέβαια από την άλλη μεριά, η διάθεσή μου για γραφή, ικανοποιούνταν εν μέρει από το γεγονός ότι αρθρογραφούσα σε έντυπα πανελλαδικής εμβέλειας πάνω σε θέματα που με άγγιζαν ιδιαίτερα μια και αφορούσαν στην περιπέτεια, στη φύση, στις περιβαλλοντικές ισορροπίες. Όταν όμως αυξήθηκαν οι πιέσεις κι άρχισε η Μυθιστορηματική γραφή, ομολογώ ότι γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας ανάμεσα σε μένα και τους ήρωες μου, που αιωρούνταν πολύμορφα επάνω  στις καλπάζουσες φαντασιώσεις μου.
ΕΡΩΤ. Εκτός από το πρώτο σου βιβλίο, που ήδη εξεδόθη και κυκλοφορεί, με μια καλή αποδοχή απ` το κοινό, σαν πρώτο βιβλίο, έχεις γράψει και κάτι άλλο?
ΑΠΑΝΤ. Ναι.. έχω γράψει. Είναι ήδη έτοιμα τρία ακόμη μυθιστορήματα, με πολλά αληθινά στοιχεία στο βασικό τους κορμό κι ένα βιβλίο με διηγήματα γεμάτο από περιπέτειες μέσα στη φύση.
ΕΡΩΤ. Εκτός από το βιβλίο με τα διηγήματα, τα άλλα τέσσερα μυθιστορήματα έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους?
ΑΠΑΝ. Βεβαίως κι έχουν. Είναι ο έρωτας, η επανάσταση των συναισθημάτων κι όλα εκείνα τα στοιχεία που θεωρούνται κυρίαρχα στη ζωή μας, από τότε που η φύση ολοκληρώνει τις διεργασίες της στο σώμα μας και η συνείδηση παίρνει οριστική θέση στις επιλογές και αποφάσεις μας.
ΕΡΩΤ. Με ποιο τρόπο κάνεις τις επιλογές σου, ποια κριτήρια σε οδηγούν?
ΑΠΑΝ. Οι δρόμοι της επιλογής ή των επιλογών, μπορεί να έχουν πολλές αφετηρίες. Μπορεί να παίξει ρόλο ένα εντελώς τυχαίο γεγονός, μια βιωματική ξεθωριασμένη ανάμνηση, η αφήγηση μιας ιστορίας απ` τη Γιαγιά, από έναν φίλο ή συγγενή. Πιστεύω ότι είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαν ν` αποτελέσουν τα εναύσματα της ιστορίας κι ύστερα να λειτουργήσει συμπληρωματικά ή καθ` ολοκληρίαν η φαντασία μας.
ΕΡΩΤ. Και οι ήρωες? με τι κριτήρια επιλέγεις τους ήρωές σου?
ΑΠΑΝ. Δεν θα κρύψω το γεγονός ότι είμαι επηρεασμένος από τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Από εκεί πήρα διδάγματα τα οποία ξέρω ότι δεν μπορώ ν` αποβάλλω και φυσικά θα μ` ακολουθούν πάντα. Μεγάλες αγάπες - πλούτος - φτώχεια - αδικία - κορυφαίο πάντα το δίκιο του ισχυρότερου, αλλά  στο τέλος έρχεται κάτι σαν θεία δίκη σκορπίζοντας ισορροπία και δικαιοσύνη που συνοδεύεται απαραιτήτως από την νίκη της μεγάλης αγάπης των ηρώων μου.
ΕΡΩΤ. Ποιοι Έλληνες συγγραφείς πιστεύεις ότι σ` επηρέασαν περισσότερο?
ΑΠΑΝ. Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να μπω σ` αυτή την διαδικασία κατηγοριοποίησης των Συγγραφέων. Άλλωστε ο καθένας αφήνει την δική του υπογραφή το δικό του αναγνωριστικό στίγμα. Ομολογώ πάντως ότι η Ελληνική Λογοτεχνική "παραγωγή" είναι σε υψηλά επίπεδα όσο επίσης και ποιοτικά. Τα βιβλιοπωλεία διαθέτουν μια πλειάδα εξαιρετικών έργων, όλων των κατηγοριών, που δεν νομίζω ότι θα βρεθεί ανικανοποίητος αναγνώστης.
                                                                                                                            
ΕΡΩΤ. Ο τρόπος που περιγράφεις τους ήρωές σου, αυτά που λένε και πρεσβεύουν, αποτελούν μηνύματα? Δίνουν κάτι στον αναγνώστη? Τι προσδοκάς από την όχι πάντα σιωπηρή κριτική του ανθρώπου που αγόρασε το βιβλίο σου?
ΑΠΑΝ. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο άνθρωπος δεν ενθουσιάζεται από  τα απλά καθημερινά πράγματα. Όλοι θέλουμε τα επικίνδυνα, τα ακραία, τα ξεχωριστά. Μόνο μέσ` απ` αυτά δοκιμάζεται ο άνθρωπος, αγωνίζεται, προσδοκά, διεκδικεί κι επιβιώνει σαν νικητής. Κι εμείς με το μέρος του νικητή είμαστε, μ` αυτόν ταυτιζόμαστε, μ` αυτόν κάνουμε τον ίδιο αγώνα. Όσο για το μήνυμα? Ναι θα μπορούσε να είναι τούτο: Τα πάντα στη ζωή μας κερδίζονται με αγώνες.
ΕΡΩΤ. Τί αναζητάς μέσ` από ένα σου βιβλίο? Τι λόγους έχεις για να το γράψεις?
ΑΠΑΝ. Η συγγραφή ενός βιβλίου δεν είναι πάντα ένα μικρό ή μεγάλο απόθεμα σκέψεων που ο Συγγραφέας θέλει να το μεταφέρει στο χαρτί για λόγους κέρδους ή προβολής.Η ανάγκη της γραφής συχνά λειτουργεί σαν πλημμυρίδα ή σαν παλίρροια. Έρχεται και θέλει να σε πνίξει, μέχρι ν` αρχίσεις να γράφεις, οπότε ακολουθεί η εκτόνωση και παράλληλα η απόλαυση της γαλήνης, της δημιουργίας, του τελειωμού. Κι όλ` αυτά βέβαια λειτουργούν σε τελείως προσωπικό επίπεδο, που σε κάνει αναμφίβολα ευτυχισμένο μαζί με τους ήρωές σου, που δεν φεύγουν ούτε δευτερόλεπτο απ` το μυαλό σου. Τελευταίο αφήνω το θέμα της αποδοχής του έργου από το αναγνωστικό κοινό, δεδομένου ότι οι προτιμήσεις των αναγνωστών ποικίλουν και συχνά χάνονται μέσα σε μια Λογοτεχνική υπερπροσφορά.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ. Αγαπητέ μου φίλε Δημήτρη Μακρυγιάννη, πολύ χάρηκα που τα είπαμε, ευχαριστώ για την ειλικρίνειά σου κι εύχομαι να είναι καλοτάξιδα όλα σου τα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: