Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Οι Παλιές Φυλακές, η Μπερνάρντα Άλμπα και ο συμβολισμός.

Ο χώρος στις Παλιές Φυλακές όπου πραγματοποιήθηκε η παράσταση.
Ιδιαίτερος ήταν ο συμβολισμός της επιλογής της θεατρικής παράστασης "Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" στον χώρο των Παλιών Φυλακών Σκάλας Ωρωπού από την Ομάδα Θεάτρου του Πολιτιστικού και Πνευματικού Συλλόγου Σκάλας Ωρωπού το περασμένο Σάββατο.
Το θεατρικό έργο ήταν το τελευταίο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ενός ποιητή-συγγραφέα που δολοφονήθηκε το 1936 για τις πολιτικές του πεποιθήσεις από τους υποστηρικτές του μετέπειτα δικτάτορα Φράνκο. Το έργο έχει ως βασικό του θέμα την καταπίεση. Σε ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον που μοιάζει με φυλακή μια αυταρχική μητέρα καταδυναστεύει τις 5 κόρες της μέσα σε μια ακραία συντηρητική κοινωνία με έντονες ταξικές διακρίσεις αλλά και διαχωρισμούς ανάμεσα στα δύο φύλα. Το έργο θα μπορούσε να θεωρηθει και σαν προαίσθημα για το αυταρχικό καθεστώς του Φράνκο και την κατάλυση της δημοκρατίας που ξεκίνησε το 1936, επικυρώθηκε το 1939 με τη νίκη των αντιδημοκρατικών δυνάμεων και κράτησε στην Ισπανία για 40 περίπου χρόνια..
Ο χώρος των Παλιών Φυλακών αποτελεί κι αυτός ένα σύμβολο καταπίεσης αλλά και πολιτικών διώξεων, ιδιαίτερα ενδιαφέρων λοιπόν ο συνδυασμός επιλογής έργου και χώρου.
       

Δεν υπάρχουν σχόλια: