Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΤΟΥ ΣΤΟ ΒΑΡΝΑΒΑ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ




Την Παγκόσμια Ημέρα Άρτου και Διατροφής γιόρτασαν στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στο Βαρνάβα Αττικής, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες από το πρωί έως αργά το απόγευμα, την Κυριακή  16 Οκτωβρίου 2016. Τα στελέχη και οι εθελοντές  ξενάγησαν τους δεκάδες πολίτες σε όλους του μουσείου άρτου και ανέλυσαν τη σημασία και την προσφορά του ψωμιού τόσο στη διατροφή, στη θρησκευτική πίστη, στη θεραπεία αλλά και στους κύκλους της ζωής μέσω των συμβολισμών του. Στους επισκέπτες αναλύθηκε το φετινό κεντρικό σύνθημα της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB) «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από το φούρνο της γειτονιάς σας», όπου ακολούθησε συζήτηση και διάλογος με προεκτάσεις κοινωνικές, πολιτιστικές, διατροφικές αλλά και υγείας καθώς το ψωμί καταναλώνετε διαχρονικά σε κάθε γωνιά της γης και σε κάθε πολιτισμό, είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά σαν το κατ’  εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής.
Στη συνείδηση των ανθρώπων το ψωμί έχει πάντα ξεχωριστή θέση, ίσως λόγω της επίμοχθης διαδικασίας για την παραγωγή του σιταριού, από την σπορά μέχρι τη συγκομιδή και το άλεσμα, την θρεπτική του αξία και τη μεγάλη κατανάλωση σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Η θέση του ενισχύεται από την ορθόδοξη εκκλησία καθώς και μέσα από το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας το ψωμί μετατρέπεται σε σώμα του Χριστού. Προσφέρεται από τους πιστούς ως προσφορά (πρόσφορο) στην Εκκλησία και ζητείται με τον τρόπο αυτό η ευλογία του Θεού και η συγχώρεση (μνημόσυνα για νεκρούς – επιμνημόσυνες δεήσεις).  Η διαδικασία της σποράς και του ζυμώματος μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για την κάθε εποχή. Η διαδρομή του ψωμιού στον χρόνο είναι εντυπωσιακή και ο καθένας μπορεί να μάθει πολλά μέσα από αυτή για έναν τόπο. Το ψωμί έχει και πολλές συμβολικές σημασίες γι’ αυτό και παρασκευάζονται πολλά είδη ψωμιού στο κύκλο του  χρόνου -  σε γιορτές (ψωμιά Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, σαρακοστής, Πάσχα, πρωτομαγιάς, σε ποικίλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπως είναι η αρχή και το τέλος των αγροτικών δραστηριοτήτων, θερισμού κ.λ.π.) και στο κύκλο της ζωής: ψωμί για τη γέννηση, το πρώτο δόντι, το περπάτημα, τη βάπτιση, τον αρραβώνα, το γάμο, το θάνατο, ψωμί για δώρο, για τον αποχαιρετισμό. Ακόμα ψωμί για τη χαρά,  για τη γιορτή,   για το τάμα,   για την αγάπη. Το ψωμί που συμβολίζει την ίδια τη ζωή, με το ζύμωμα της κουλούρας του τραπεζιού του γάμου και της κουλούρας της νύφης ή του γαμπρού. Μια διαδικασία που συνοδεύεται με πολλές εθιμικές ενέργειες, προλήψεις. Είναι κουλούρες περίτεχνες, πλουμιστές, φορτωμένες με στολίδια και σύμβολα «άνθη, φύλλα δένδρων (αμπελιών και ελιάς), ρόδια, καρπούς, πουλιά κ.λ.π.)».Στη χώρα μας η κατανάλωση ψωμιού (όλων των ειδών και τύπων) ήταν 6,7 κιλά το μήνα, το 1974 και μειώθηκε στα 4,2 κιλά το 2004-5 (μείωση 59,3%), παρότι το ψωμί αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Την ημέρα Ψωμιού και Διατροφής τίμησαν επίσης με την παρουσία τους στα Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου στο Βαρνάβα Αττικής και η λέσχη ΛΑΙΟΝΣ (LIONS) «Παναθήναια» www.mouseio-psomiou.com, www.ilmb.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: