Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Συμπαραστάτης....διχασμένος!!



Την Δευτέρα που έρχεται, το δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο συμπαραστάτης του δημότη. O ''μεσάζοντας'' δηλαδή ανάμεσα στους δημότες και την δημοτική αρχή που θα γίνεται αποδέκτης των παραπόνων και των προβλημάτων των πολιτών που σχετίζονται με τον Δήμο. Αυτός ο νέος θεσμός του Καλλικράτη, εγείρει ορισμένα ερωτήματα:
  1. α) Γιατί ο δημότης χρειάζεται συμπαραστάτη-μεσάζοντα? η δημοτική αρχή είναι τόσο απρόσιτη και ακριβοθώρητη που οι πολίτες δεν θα μπορούμε να θέτουμε τα ζητήματα μας άμεσα? β) για να χρειάζεται ο δημότης συμπαραστάτη, ο δήμος φαίνεται να είναι ''απέναντι'' στον δημότη και όχι εκπρόσωπός του.
  2. Εφόσον ο ρόλος του προσώπου που θα επιλεγεί είναι να συμπαρίσταται στον δημότη  γιατί επιλέγεται από την δημοτική αρχή? Θα είναι δυνατό να είναι αμερόληπτος και να πιέζει, όταν χρειάζεται, αυτούς που τον επέλεξαν?
  3. Τα τυπικά προσόντα που θα πρέπει να έχει είναι ασαφή: ''Ενα σεβαστό πρόσωπο και κοινά αποδεκτό από την τοπική κοινωνία''. Και ποιος θα το κρίνει αυτό? Μια μικρή μερίδα πολιτών που αποτελούν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων? 
  4. Υπό την παρούσα οικονομική κρίση είναι σώφρον να πληρώνουμε επιπλέον μισθούς?  
Αυτός ο θεσμός δεν θυμίζει δημοκρατία. Αντίθετα απομακρύνει τον πολίτη δημότη από την δημοτική αρχή,
τον υποβιβάζει, τον υποτιμάει.
Χωρίς δημότες υπάρχει δημοτική αρχή?  

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ασταθεια στο δημο ωρωπου;
http//boriattika.com