Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Δελτίο τύπου της "Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας" για το Ρυθμιστικό. 10/2/2012


                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ.
Τις τελευταίες μέρες γίνεται συζήτηση με το θέμα του ρυθμιστικού. Με λίγα λόγια τι είναι ρυθμιστικό σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο κυρίως στρατηγικό , το οποίο θα δώσει κατευθύνσεις στη πολιτεία να χαράξει για τα επόμενα χρόνια τη πολιτική της στο τομέα της χωροταξίας – πολεοδομίας, των χρήσεων γης, της οικιστικής οργάνωσης, της προστασίας του περιβάλλοντος και γενικότερα στο πως θα αναπτυχθεί η Αττική τα επόμενα χρόνια. Είναι ένα σχέδιο γενικό ή όπως θα μπορούσαμε να πούμε ένα αρχικό πλάνο. Και όμως εδώ είναι η μεγάλη ανακρίβεια. Η πραγματικότητα; Βάσει του ρυθμιστικού και των χαρτών που το συνοδεύουν θα καθοριστεί η ζωή όλων μας για τα επόμενα χρόνια.
Το ρυθμιστικό σχέδιο έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον οργανισμό της Αθήνας, κατά την ανακοίνωση του σε αρχικό ακόμη στάδιο φάνηκε ότι για μια ακόμα φορά η Βόρεια Αττική, δηλαδή ο δήμος Ωρωπού κυρίως, δεν ευνοούνται καθόλου από το ρυθμιστικό σχέδιο όπως  τελικά έχει δοθεί το κείμενο και οι χάρτες για διαβούλευση. Η περιοχή μας δεν έτυχε όλα αυτά τα χρόνια που αντίστοιχες περιοχές της Αττικής αναπτύσσονται να έχει τύχη ανάλογης με αυτές. Με λίγα λόγια η πολιτεία ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε σοβαρά με τα προβλήματα και τα θέματα της δικής μας περιοχής και φυσικά έρχεται τώρα εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης να βάλει ένα τέλος στην ανάπτυξη της περιοχής μας που κυρίως είναι παραθεριστική, χωρίς βέβαια να αγνοούνται οι άλλες χρήσεις φυσικά. Η θεσμοθέτηση γεωργικών γαιών , η κατάργηση των παρεκκλίσεων (απαγόρευση δόμησης σε λιγότερο 4 στρέμματα) στις εκτός σχεδίου περιοχές και οι απαγορευτικές διατάξεις για τις επεκτάσεις των οικισμών όπως επίσης και η απαγόρευση αναγνώρισης των υφιστάμενων θα οδηγήσει τη περιοχή μας σε μαρασμό. Από την άλλη όλα αυτά θα εναρμονιστούν με την αναλγητική πολιτική του κράτους στο δασικό και ιδιοκτησιακό θέμα, το οποίο έχει για πολλά έτη καθηλώσει τη περιοχή μας.
Αναζητούνται εναγωνίως δίοδοι ανάπτυξης και σίγουρα το ρυθμιστικό σχέδιο έτσι όπως δόθηκε στη διαβούλευση δεν μπορεί να ανοίξει τέτοιες διόδους. Και φυσικά το ρυθμιστικό σχέδιο ,όπως προαναφέρθηκε, βρήκε χωρίς να το ελπίζει έναν «Σύμμαχο» ,τη Δημοτική Αρχή του Ωρωπού με επικεφαλή τον Κύριο Οικονομάκο . Παρά τις εκκλήσεις και τις αλλεπάλληλες προσπάθειες από την Αυτοδιοικητική  Συνεργασία για να γίνουν συντονισμένες κινήσεις, η Δημοτική αρχή θεωρούσε ότι είναι το ρυθμιστικό σχέδιο μια έκθεση ιδεών , ένα ευχολόγιο το οποίο θα αργήσει να μας χτυπήσει την πόρτα. Και όμως φθάσαμε στο παρά ένα , πολύτιμος χρόνος χάθηκε και για μια ακόμη φορά και η Δημοτική αρχή με παροιμιώδη αδράνεια και αδιαφορία άφησε την τύχη του τόπου και των δημοτών της στα χέρια του οργανισμού της Αθήνας. Καμία προσπάθεια , καμία πρόταση και καμία ενέργεια, το μόνο στα δύσκολα ενεργοποίησε τη γνωστή συνταγή της επιτροπής από όλους τους συνδυασμούς για να αποφύγει τις ευθύνες που είναι αποκλειστικά δικές της.
Δεν γίνεται ένας δήμος ,σαν το Καλλικρατικό Δήμο του Ωρωπού, με πλήθος τεχνοκρατών και εξωτερικών ειδικών (καλοπληρωμένων) συμβούλων να μην έχει μια εμπεριστατωμένη πρόταση για την περιοχή μας απέναντι στο ρυθμιστικό σχέδιο. Δεν είναι δυνατόν ένας δήμαρχος με τόσες αρμοδιότητες να μην μπορεί ούτε στο ελάχιστο να προστατεύσει τις  περιουσίες   των δημοτών του.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ανικανότητα και η μη φέρουσα ικανότητα ανάληψης του φορτίου που λέγεται ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ από τον Κο Οικονομάκο και το ‘Όραμα Δημιουργίας’ του. Ο τόπος χάνει και δεν νοείται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες ο Δημότης του Ωρωπού να μην έχει την Δημοτική Αρχή που του αξίζει.
Ο δρόμος για την Δημοτική Αρχή δεν έχει επιστροφή. Ο Δήμος Ωρωπού δεν αντέχει άλλα λάθη και ολιγωρίες .Ο Δημότης του Ωρωπού απαιτεί μια Δημοτική Αρχή συγκροτημένη – επιστημονικά άρτια καταρτισμένη  που να μπορεί να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής και σίγουρα αυτή δεν είναι το ‘Όραμα Δημιουργίας’ του Κου Οικονομάκου.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: