Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΞΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ.


Πρώτος έσυρε το χορό ο Δήμος Αχαρνών, ο οποίος λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής του δεν μπορούσε να λειτουργήσει και κυρίως να αποδώσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων από τον Αύγουστο. Έβαλε λουκέτο και εξέπεμψε SOS. Το «σωσίβιο» το έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών με προκαταβολή από τους ΚΑΠ. Και πλέον, τουλάχιστον αυτό το μήνα, «ξανακολύμπησε». Ωστόσο, έξι ακόμη δήμοι φαίνεται να βαδίζουν στα χνάρια του Δήμου Αχαρνών, καθώς «φλερτάρουν» επικίνδυνα με το λουκέτο ελλείψει ρευστού.
Πρόκειται για τους δήμους Αίγινας, Ηγουμενίτσας, Καρδίτσας, Περάματος, Τήλου και Τρικκαίων. Πλην της Ηγουμενίτσας που κατέβαλε τη μισθοδοσία Σεπτεμβρίου με καθυστέρηση, οι υπόλοιποι ήταν στην «κόκκινη λίστα» της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, καθώς δεν είχαν πληρώσει το 15νθημερο Σεπτεμβρίου για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους.

Δ. Αίγινας: Σε δοκιμασία για την επιβίωση
Όπως σημειώνει στην ιστοσελίδα ο δήμαρχος Σάκης Σακιώτης ο δήμος έχει καταθέσει τη μισθοδοσία του Σεπτεμβρίου, αλλά για τον Οκτώβριο βάζει μια άνω τελεία. «Κάθε ημέρα είναι μια καινούργια δοκιμασία», σημειώνει ο δήμαρχος, υπογραμμίζοντας πως η δεύτερη δόση από τα 35 εκατ. ευρώ ΠΟΕ (δόση Οκτωβρίου) «δε σώζει την κατάσταση».

Δ. Αχαρνών: Παράταση ζωής ενός μήνα
Ο Δήμος Αχαρνών ήταν ο πρώτος που έβαλε επίσημα λουκέτο, καθώς είχε απλήρωτους τους εργαζομένους του από τα μέσα Αυγούστου. Τελικά πήρε προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ύψους 960.000 ευρώ για να πληρώσει τους εργαζομένους του, αλλά ωστόσο αυτό είναι για αυτό το μήνα. Πράγμα που σημαίνει πως πάλι θα είναι «κόκκινος» τον Οκτώβριο αφού δε θα έχει χρήματα να καταβάλει τη μισθοδοσία.  Μάλιστα, με ανακοίνωση της η ΠΟΕ-ΟΤΑ, τονίζει ότι «το σύνολο των εργαζομένων του δήμου συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι χωρίς να υπάρχει καν δέσμευση από τους αρμόδιους για την επίλυση του μείζονος αυτού προβλήματος» και προβλέπει ότι «την πορεία του Δήμου Αχαρνών μπορεί να ακολουθήσει η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων, καθώς μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση».

Δ. Ηγουμενίτσας: Λουκέτο τον ΟκτώβριοΗ τελευταία φορά που θα βάλει μισθοδοσία ο δήμος είναι στις 13 Οκτωβρίου (ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι για το τελευταίο 15νθημερο του μήνα). Μετά; «Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να δούμε τι θα κάνουμε. Ή θα παραιτηθούμε ή θα βάλουμε λουκέτο, ακολουθώντας το Μενίδι», δηλώνει ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος στην aftodioikisi.gr.

Δ. Καρδίτσας: Ελπίζει στην
εμποροπανήγυρη

«Ελπίζω να ξεφύγω από το... λουκέτο», τονίζει στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Κώστας Παπαλός. Ο δήμος έχει καταβάλει τη μισθοδοσία Σεπτεμβρίου και το πρώτο 15νθημερο Οκτωβρίου για τους μόνιμους υπαλλήλους, αλλά όχι και τα χρήματα των αορίστου για τον μήνα Σεπτέμβριο. Όπως λέει ο δήμαρχος, δεν υπάρχουν χρήματα αυτό το μήνα, και ελπίζει στους ΚΑΠ για να τα καταθέσει στις 7 Οκτωβρίου (τελευταία ημέρα διορίας από την Ενιαία Αρχή), ώστε να πληρωθούν για το έργο τους το μήνα Σεπτέμβριο. Μάλιστα, όπως λέει χαρακτηριστικά, εάν δεν έρθουν τα 35 εκατ. ευρώ από τα ΠΟΕ - δόση Οκτωβρίου δε θα έχει να πληρώσει τίποτε. Όσο για το λουκέτο; Θέλει να το αποφύγει,  και γι' αυτό ελπίζει να τον          «σώσει»  η εμποροπανήγυρι που θα γίνει στην Καρδίτσα 19-26 Οκτωβρίου.

Δ. Περάματος: Σύντομα ακολουθεί
τον προπομπό, το Δ. Αχαρνών
«Προσπαθούμε να τα βγάλουμε βόλτα, με την ψυχή στο στόμα». Αυτή η χαρακτηριστική φράση ανήκει στο δήμαρχο Περάματος Παντελή Ζουμπούλη και δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία παραμένει ο δήμος, που δεν έχει πληρώσει ακόμα τους εργαζόμενούς του και σίγουρα δεν μπορεί να βάλει ούτε τη μισθοδοσία του Οκτωβρίου. Ο δήμαρχος ζητεί από το ΥΠΕΣ προκαταβολή από τους ΚΑΠ, ώστε μαζί από τα τέλη από τη ΔΕΗ, να μπορεί να πληρώσει τους υπαλλήλους του, τουλάχιστον αυτό το μήνα. «Η μείωση των ΚΑΠ ήταν για το δήμο ολέθριο χτύπημα. Θα ακολουθήσω την πορεία του Δήμου Αχαρνών», υπογραμμίζει με τις δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Περάματος.

Δ. Τήλου: Θέλει προκαταβολή από ΚΑΠ,
και μετά... λουκέτο
Η δήμαρχος Μαρία Καμμά - Αλιφέρη, όπως έχει δηλώσει στην ιστοσελίδα, θα παραιτηθεί, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει το δήμο. Έχει τρεις μήνες απλήρωτους τους εργαζομένους της και για το λόγο αυτό βρίσκεται στην Αθήνα αυτές τις ημέρες για να ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών προκαταβολή από τους ΚΑΠ. Με την επιστροφή της στο νησί, θα συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, θα παρουσιάσει την κατάσταση και θα παραιτηθεί βάζοντας λουκέτο στο δήμο.

Δ. Τρικκαίων: Φλερτάρει με το λουκέτοΟ δήμος έβαλε πριν από λίγες ημέρες τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του για το Σεπτέμβριο, ενώ δυσκολεύεται να βάλει το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου (καταληκτική ημερομηνία είναι η σημερινή, 27η Σεπτεμβρίου). Όπως είπε ο δήμαρχος Χρήστος Λάππας στην aftodioikisi.gr, «ο δήμος φλερτάρει επικίνδυνα με το λουκέτο, αλλά ελπίζει πως σύντομα, και ίσως από τον επόμενο μήνα να έχει "ανασάνει", καθώς φεύγουν από πάνω του κάποια τοκοχρεολύσια (σ.σ: το 2011 ήταν 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος έχει δώσει για κάθε μήνα περίπου 500.000 ευρώ).

ΠΗΓΗ: http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: