Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Φυλακές Πολιτικών Κρατουμένων ή Ορφανοτροφείο?


Πόσο εύκολα αλλάζει σε χαλεπούς καιρούς η συμβολική αξία των τόπων και των χώρων... Πόσο εύκολα τα μνημεία - σύμβολα, της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποχαρακτηρίζονται στην συνείδηση των πολιτών του τόπου ή τουλάχιστον γίνεται προσπάθεια να αποχαρκτηριστούν. Ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι, όλο και προβάλλεται μέσω διαδικτύου -ενώ έχει περάσει και σε μέρος της τοπικής κοινωνίας- ως μνημείο το...... Αμαλίειο Ορφανοτροφείο. Ακόμα και στο portal του Δήμου το συγκρότημα αναφέρεται ως Αμαλίειο με δευτερεύοντα τον χαρακτηρισμό παλιές φυλακές Ωρωπού. Στο κείμενο περιγράφεται ως εξής: 'Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το συγκρότημα των κτιρίων του Αμαλίειου Ορφανοτροφείου, γνωστό ως πρώην Φυλακές Ωρωπού'.
Ο χώρος  είναι γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε ως ορφανοτροφείο από το 1909 έως το 1933 όταν μετετράπη σε αγροτικές φυλακές. Μετά την καταστροφή των κτιρίων από σεισμό το 1938, οι εγκαταστάσεις ξαναχτίστηκαν με αποκλειστικό σκοπό την χρήση τους ως φυλακές! Από το 1967 όμως και κατά την διάρκεια της δικτατορίας  μετατράπηκε σε χώρο εγκλεισμού πολιτικών κρατουμένων. Χώρος, δηλαδή παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι αυτή ήταν η πιο σημαδιακή χρήση για την συμβολική αξία του χώρου κατά την δική μου, και ελπίζω πολλών άλλων, ταπεινή γνώμη. Άρα λοιπόν από το 1974 και μετά είναι αδόκιμο να χρησιμοποιούμε τον όρο Αμαλίειο Ορφανοτροφείο σαν βασική περιγραφή του χώρου.
 Ίσως να βολεύει σε καιρούς κοινωνικών και πολιτικών ανατροπών να ξεχνάμε πως κάποιοι άνθρωποι φυλακίστηκαν μόνο και μόνο για τις ιδέες τους. Η Ιστορία έχει πολλές γραφές και είναι στο χέρι μας, εμάς των κατοίκων αυτού του τόπου, ποιάς Ιστορίας μνημείο θα είναι οι Παλιές Φυλακές Ωρωπού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: