Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Πλευρικά Διόδια... Οι κοινωνικές επιπτώσεις ως "εργαλείο".

'Ολοι οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι  γνωρίζουμε πια πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την δημιουργία πλευρικών Διοδίων σε Αγ. Στέφανο και Βαρυμπόμπη έχει δρομολογηθεί και βρίσκεται προς έγκριση στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ αυτές τις μέρες βρίσκεται στην φάση της δημόσιας διαβούλευσης.
 Ήδη, από την Τετάρτη (29/10/'14), το δημοτικό συμβούλιο Διονύσου
έβγαλε ομόφωνη απόφαση κατά της χωροθέτησης και κατασκευής των Πλευρικών διοδίων ενώ παρουσίασε μέσω του Αντιδήμαρχου τεχνικών έργων σειρά αρνητικών επιπτώσεων στο Περιβάλλον, στην Κυκλοφορία και στην Ποιότητα Ζωής. Αυτό που συμβαίνει είναι πως και οι Διεθνείς Οργανισμοί (Παγκόσμια Τράπεζα) αλλά και η εγχώρια νομοθεσία επιβάλουν σε κάθε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ενός έργου να υπάρχει υπολογισμός και των κοινωνικών επιπτώσεων. Σύμφωνα με τον Νόμο του '86 αλλά και με όλους τους μεταγενέστερους νόμους και υπουργικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές συνθήκες του πληθυσμού, οι ανάγκες ανάπτυξης,  η υπάρχουσα διαμόρφωση συλλογικής χρήσης μιας περιοχής και τα υφιστάμενα χωροταξικά και αναπτυξιακά σχέδια. Θα πρέπει να καταγράφεται και να λαμβάνεται υπόψη το ανθρωπογενές περιβάλλον, οι οικισμοί και οι παραγωγικές δραστηριότητες κάθε περιοχής (συμπεριλαμβανομένου του Τουρισμού) όπου υφίσταται ένα έργο. Επειδή επηρεάζεται -με το έργο κατασκευής και λειτουργίας των νέων πλευρικών Διοδίων- δραματικά το ανθρωπογενές περιβάλλον  μας,
 είναι ευκαιρία η νέα Περιφερειακή Αρχή και οι νέες δημοτικές Αρχές των περιοχών μας που πλήττονται, να κινηθούν νομικά και με επιστημονικά στοιχεία κατά της ανηλεούς επέκτασης των Διοδίων στην περιοχή.       

Δεν υπάρχουν σχόλια: