Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα δεν έχουμε Χούντα αλλά Μετα-Δημοκρατία.


Πολλοί μιλούν αυτές τις μέρες για την σύγχρονη "χούντα" που ζούμε. Την χούντα της Τρόικας, των διεθνών οίκων αξιολόγησης, της φορολογίας, του κυβερνητικού αυταρχισμού. 

Σήμερα στην Ελλάδα δεν έχουμε Χούντα με την Ιστορική έννοια της λέξης που σημαίνει στρατιωτική δικτατορία. 
Αυτό που ζούμε τώρα είναι η εποχή της Μετα-Δημοκρατίας όπως την περιέγραψε στο ομώνυμο βιβλίο του ο κοινωνιολόγος Colin Crouch. Η παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη οικονομία, οι αγορές χρήματος που αντικατέστησαν το μοντέλο παραγωγής-κατανάλωσης, η παρακμή του κράτους - πρόνοιας και του κράτους - έθνους, οι διεθνείς οικονομικές ελίτ και η αδυναμία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς να διαγνώσουν τα προβλήματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και της οικονομικής παγκοσμιοποίησης, να προβλέψουν το μέλλον και να προτείνουν νέα αφηγήματα, οδήγησε ακριβώς σε αυτό που περιγράφει στο βιβλίο του ο Crouch ήδη από το 2004 (εποχές "ευημερίας").
Στην κοινωνιολογία υπάρχει μια χρονίζουσα διαφωνία:
 Τις κοινωνίες τις διαμορφώνουν και τις καθορίζουν οι κοινωνικές δομές (structure) ή η ελεύθερη βούληση των μελών τους (agency)?
Ο Crouch δεν ήταν μάντης εμείς ήμασταν σε νιρβάνα... πολιτικοί, κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι μεσαίοι και οι μικροί επιχειρηματίες... οι μισθωτοί...γιατί επαναπαυτήκαμε... δεν θέλαμε να σκεφτούμε... να δούμε... να πιστέψουμε... να είμαστε ενεργοί πολίτες...    

Δεν υπάρχουν σχόλια: