Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Περισσότερη Διαφάνεια? Έρχονται τα "Open Data".

Στις 24 του Οκτώβρη που μας πέρασε ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα "Aνοιχτά Δεδομένα" στο δημόσιο. Δεν πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης αλλά για προσαρμογή στην Οδηγία 2013/37/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από τώρα και στο εξής "τα έγγραφα, οι πληροφορίες και τα δεδομένα του
δημοσίου τομέα διατίθενται από τη στιγμή της ανάρτησης, δημοσίευσης ή αρχικής διάθεσής τους, ελεύθερα προς περαιτέρω χρήση και αξιοποίηση για εμπορικούς ή μη εμπορικούς σκοπούς".

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες, όπως είναι η δική μας, είναι η ενίσχυση της διαφάνειας στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των Δήμων και η δημοσιοποίηση στο "Διαύγεια" του τρόπου αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων των Σωματείων. 
Με πόση ακρίβεια εκτελείται ο προϋπολογισμός του Δήμου μας? Σε ποιές δαπάνες παρουσιάζονται αποκλίσεις;
Επίσης, από εδώ και στο εξής οι απανταχού δημοτικές Αρχές θα χρηματοδοτούν τους μη κερδοσκοπικούς φορείς (συλλόγους, σωματεία κλπ) που μπορούν να αποδείξουν πως παράγουν έργο, και τα χρήματα των δημοτών θα πιάνουν τόπο κλείνοντας την πόρτα σε όσους δημάρχους  επιδιώξουν να κάνουν...γενναία προεκλογικά "χατίρια" σε ανενεργά σωματεία. 

Σύμφωνα με το  Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
 "Η εκτέλεση των προϋπολογισμών των Υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα τους κατά κανόνα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα".
Ο Δήμος Αθηναίων, ήδη από το 2013 έχει εφαρμόσει εθελοντικά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του σε πραγματικό χρόνο μέσω διαδικτύου. Η εικόνα είναι η παρακάτω:

Ολόκληρο το νομοσχέδιο για τα "Ανοιχτά Δεδομένα"  ΕΔΩ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: