Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Έρωτας & Πολιτική στον Ελληνικό Φλεβάρη 2015

Αυτές οι μέρες του φετινού Φλεβάρη,
μέρες συλλογικής ευφορίας για πολλούς Έλληνες πολίτες, συλλογικής αντίστασης, συλλογικής αποφασιστικότητας που προκύπτει τόσο από τις συγκεντρώσεις στήριξης στην κυβέρνηση  όσο και από τις φωνές των πολιτών μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης αλλά και από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την αποφασιστικότητα του κόσμου να πάρει σαφή πολιτική θέση (ενίοτε με σύνθημα το «Ούτε βήμα πίσω») ακόμα κι αν χρειαστεί να ρισκάρει τους δεσμούς που από την Ελληνική Επανάσταση διατηρούμε ως χώρα με τον Δυτικό κόσμο.
Αυτή, λοιπόν, η πολιτική στάση μεγάλου μέρους της σημερινής Ελληνικής κοινωνίας συνδέεται με τον… έρωτα που γιορτάζει στις 14 Φεβρουαρίου.

Την σχέση ανάμεσα στην Πολιτική και τον Έρωτα εξηγεί ο Alain Badiou, συγγραφέας του «Éloge de l’amour» (Εγκώμιο στον Έρωτα) και  ο μεγαλύτερος εν ζωή Γάλλος φιλόσοφος, σύμφωνα με την Guardian, που στις 19 του μήνα θα βρεθεί στην Αθήνα για να δώσει διάλεξη με θέμα τον έρωτα.

Ποιές όμως είναι οι ομοιότητες ανάμεσα στον Έρωτα και την πραγματική Πολιτική κατά τον Badiou;

Ο έρωτας κι η πολιτική είναι δύο σπουδαίες «σταθερές» συμμετοχής στην κοινωνία.

Στον έρωτα ο ενθουσιασμός αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, στην πολιτική ο ενθουσιασμός εναπόκειται στις συλλογικές διεργασίες.

Τόσο στον Έρωτα όσο και στην Πολιτική δεν υπάρχει ο χώρος για επαγγελματικού τύπου μαθηματικούς υπολογισμούς αλλά για ενθουσιασμό.

Τόσο στον έρωτα όσο και στην πολιτική ξεπερνά κανείς τον ναρκισσισμό και τον ατομισμό, ξεπερνά κανείς  περιοριστικές «ταυτότητες» και βλέπει τα πράγματα μέσα από την οπτική γωνία των άλλων.

 Όπως αναφέρεται σε άρθρο της Έφης Γιαννοπούλου (στο REDNotebook) « Και στον έρωτα και στην πολιτική έχουμε επίσης συμβάντα, διακηρύξεις, πίστη. Αν ο έρωτας είναι η κατασκευή του Δύο, η πολιτική δράση καθιστά αλήθεια αυτό για το οποίο είναι ικανό το συλλογικό».
Τόσο στον έρωτα όσο και στην πολιτική στόχος είναι να ξεπεράσουμε το τυχαίο και το εφήμερο και να χτίσουμε το διαρκές μέσα από την οικοδόμηση ενός νέου κόσμου.

Alain Badiou
Τόσο ο Έρωτας όσο και η πολιτική, μέσα από την ίδια διαδικασία και πορεία της συνάντησης, του ενθουσιασμού, της προσπάθειας και του αγώνα  τα όνειρα να διαρκέσουν στον χρόνο, έχουν από έναν προορισμό. Τερματικός σταθμός του έρωτα είναι η οικογένεια. Της πολιτικής, η εξουσία.

Η στάση μεγάλης μερίδας του κόσμου αυτές τις μέρες ζει τον ερωτικό ενθουσιασμό της πολιτικής και συμμετέχει στην διαδικασία που περιγράφει ο Badiou o οποίος μέσα στις σημερινές ιστορικές κοινωνικές και πολιτικές ζυμώσεις θα βρεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών το απόγευμα στις 19 Φλεβάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: