Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

2/2/2015 Mερικά χρόνια ακόμα μέχρι το τέλος?

Λιμνοθάλασσα Σκάλας Ωρωπου 2010
 Αφορμή για το άρθρο, το e-mail ενός φίλου εκπαιδευτικού που ζει στα Μέγαρα. Στο μήνυμα περιγράφονται οι εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής στο έλος Βουρκάρι και την λίμνη Κουμουνδούρου για την παγκόσμια ημέρα Υδροβιότοπων, 2 Φεβρουαρίου 2015. 

Η λιμνοθάλασσα της Σκάλας Ωρωπού είναι μαζί με την λιμνοθάλασσα Ψάθας, στα Μέγαρα, οι μοναδικές λιμνοθάλασσες της Αττικής. Σύμφωνα με το ΝaturaGraeca.com "Παλιότερα η λιμνοθάλασσα Σκάλας Ωρωπού αποτελούσε ενιαίο οικοσύστημα με τις εκβολές του Ασωπού ποταμού που βρίσκονται 2 χιλιόμετρα βορειότερα αλλά η έντονη οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή έχει χωρίσει οριστικά τους δύο οικοτόπους"
Σε μελέτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας που δημοσιεύτηκε το 2012 (http://files.ornithologiki.gr) , η λιμνοθάλασσά μας συγκεντρώνει μαζί με το έλος Σχινιά τον μεγαλύτερο αριθμό σε είδη πτηνών. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα στην περιοχή καταγράφηκαν συνολικά 100 διαφορετικά είδη πουλιών. 
Ο υγρότοπος έχει συρρικνωθεί κατά 50% μέσα στα τελευταία 30, μέχρι το 2012, χρόνια, ενώ το οικοσύστημα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται μέχρι εξαφάνισής του σύμφωνα με την κοινή λογική λόγω της οικιστικής ανάπτυξης και των συνακόλουθών της. Τα σχέδια για ένταξη σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την προστασία και την ανάδειξη του υγρότοπου είναι μια χρονοβόρος διαδικασία ενώ η μελέτη των WWF, Ορνιθολογικής και Δήμου Ωρωπού για την δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά... μερικά χρόνια ακόμα μέχρι το τέλος?

Απόσπασμα της αναφοράς του προγράμματος Παρακολούθησης Ορνιθοπανίδας στους Υγρότοπους της Αττικης από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: