Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στον Αυλώνα.

 Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε στις 13 του Φλεβάρη στο δημοτικό σχολείο Αυλώνα από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Αυλώνα "Δημήτρης Λιάκουρης". Η συζήτηση έλαβε χώρα στα πλαίσια ενός κύκλου Επιστημονικών Σεμιναρίων με θέμα: "Ενέργεια-Περιβάλλον και η περιοχή μας".
Το θέμα της διάλεξης που πραγματοποίησε ο καθηγητής του ΕΜΠ Βαγγέλης Χριστοφόρου αφορούσε στα θέματα "Ενέργεια, Διαχείριση Απορριμμάτων και το πρόβλημα του Ασωπού".
 Από αυτά ιδιαίτερα σημαντικά και επίκαιρα ήταν το δεύτερο και το τρίτο.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι επίκαιρο και λόγω του διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα μέσα του Φλεβάρη στην Αθήνα από την Περιφέρεια Αττικής. Ο καθηγητής κ. Xριστοφόρου μίλησε για την διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, και την ανακύκλωση, μια τάση που κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο για τα απορρίμματα. Με δυό λόγια αυτό που γίνεται είναι το "ξεχώρισμα" των απορριμμάτων που παράγουμε σε επίπεδο γειτονιάς, συνοικίας, επιχείρησης, Δήμου, ο διαχωρισμός τους ανάλογα με το υλικό και η προώθησή τους σε επιχειρήσεις που τα επεξεργάζονται με σκοπό να τα ανακυκλώσουν. Η ανακύκλωση θα ήταν η αποτελεσματικότερη διαχείριση απορριμμάτων με το λιγότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος αλλά και την δυνατότητα κέρδους. Η διαδικασία διαλογής στην πηγή και ανακύκλωσης, ως τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, εμπλέκει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες.                                                                                           Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε δύο μορφές επικερδούς ανακύκλωσης:
Την ανακύκλωση ηλεκτρονικών μηχανημάτων και καταλυτών και των ελαστικών. Η πρόταση εκ πρώτης όψεως είναι ιδανική:
Μηδενικοί ρύποι και οικονομικό όφελος για τις τοπικές μας κοινωνίες. 
Τα προβλήματα όμως της υλοποίησης μιας τέτοιας πρότασης στην Ελληνική πραγματικότητα είναι σημαντικά,(όπως προέκυψε κι από την συζήτηση) και είναι τα εξής:
  • Σε περίπτωση που στηθούν εξ αρχής μονάδες επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών από ποιούς θα στηθούν οι επιχειρήσεις; Θα είναι δημοτικές επιχειρήσεις ή ιδιωτικές; Αν ανοίξει μια επιχείρηση ανακύκλωσης θα ακολουθήσουν κι άλλες; Κατά πόσο θα τηρούνται οι προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας των μονάδων ανακύκλωσης; Ποιές θα είναι οι αρνητικές συνέπειες για την τοπική κοινωνία σε περίπτωση ανεπαρκούς λειτουργίας των μονάδων; 
Το θέμα του Ασωπού έχει μπει σε πρόγραμμα καταγραφής του προβλήματος με σχετικές μετρήσεις των βαρέων μετάλλων και των επιβλαβών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο ουσιών από το ΕΜΠ, τον Δημόκριτο και το Γενικό Χημείο του κράτους. Πρόκειται να συνταχθεί πρόγραμμα αποκατάστασης (από το ΕΜΠ) του Ασωπού με ορίζοντα τριετούς διάρκειας με σκοπό να υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Ομάδα διάσωσης του Τίβερη στην Ιταλία, τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, τις Περιφέρειες, την ΕΥΔΑΠ, και με χρηματοδότηση από την "Επιτροπή Περιφερειών" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  (http://cor.europa.eu )
Η συζήτηση της 13ης Φεβρουαρίου ήταν μόνο η αρχή ενώ θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες διαλέξεις για τα παραπάνω θέματα από ειδικούς επιστήμονες. Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που θα αναθερμάνει τον διάλογο για τα βασικά περιβαλλοντικά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής μας.  



Δεν υπάρχουν σχόλια: