Δευτέρα 10 Απριλίου 2017

Εκμετάλλευση γυναικών, ναρκωτικά και προβλήματα στην Μαλακάσα.

Πρώτο θέμα έγινε σε μεγάλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως το  CNN Greece η σύλληψη δύο Αφγανών μεταναστών που διέμεναν για αρκετό χρονικό διάστημα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Στρατόπεδο Γερακίνη στη Μαλακάσα. Αιτία της σύλληψης η σεξουαλική εκμετάλλευση δύο γυναικών από το Αφγανιστάν και το Ιράν που επίσης διέμεναν στο κέντρο φιλοξενίας. Στον χώρο που έμεναν οι συλληφθέντες εντοπίστηκαν και ναρκωτικές ουσίες.
Προφανώς οι παρενέργειες της γκετοποίησης των ανθρώπων που ζουν για ένα χρόνο πια στο στρατόπεδο έχουν ξεκινήσει. Για να εξαλειφθούν μελλοντικά προβλήματα από την διαβίωση των ανθρώπων σε περιοριστικές συνθήκες γκέτο, θα πρέπει αντικειμενικά να συμβούν 3 πράγματα. 

  1. Οι άνθρωποι να μπουν στην αγορά εργασίας βρίσκοντας δουλειές.
  2. Να ενταχθούν στα προγράμματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης του κράτους.
  3. Να ενταχθούν πλήρως στο εθνικό σύστημα παιδείας.

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβούν εύκολα σε μια εύρωστη χώρα με ανεπτυγμένη οικονομία κι εδώ ξεκινά το μεγάλο πρόβλημα με το προσφυγικό στην χώρα μας. Η Ελλάδα μόνο εύρωστη χώρα δεν είναι.
Απορίες ως προς το κέντρο φιλοξενίας υπάρχουν και με τα ζητήματα των εργαζομένων που προσελήφθησαν με συμβάσεις πριν από μήνες. Οι συμβάσεις λήγουν σε σύντομο διάστημα από τώρα και σχεδιάζονται ανανεώσεις. Εδώ γεννούνται ερωτήματα. Πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται σήμερα στο Κέντρο; Αρχικά είχαν προσληφθεί 100. Χρειάζονται ακόμα τόσοι ή ο αριθμός των προσφύγων έχει μειωθεί σημαντικά; Ποιες είναι οι συνθήκες εργασίας σήμερα; Κατά την διάρκεια του χειμώνα οι εργαζόμενοι δεν είχαν χώρους για να στεγάζονται. Δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι γραφείων εντός της δομής φιλοξενίας ή κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι για νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς κλπ. Τι έχει γίνει με το συγκεκριμένο θέμα;
Tον περασμένο Ιανουάριο είχε ξεσπάσει σάλος από την παρέμβαση 20 κυβερνητικών βουλευτών για εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων (80%) που προσελήφθησαν και δεν εργάζονται. Αν και το θέμα είχε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένο Κέντρο Φιλοξενίας και όχι σε όλα, πιθανώς να ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια εκτίμηση ως απολογισμός της λειτουργίας του τρόπου εργασίας και στο δικό μας Κέντρο της Μαλακάσας. Για παράδειγμα αν υπήρχε συνέπεια στα ωράρια, αν υπήρξαν φαινόμενα αδικαιολόγητων απουσιών, αγαστή συνεργασία, αποτελεσματικότητα στην δουλειά κλπ.        

Δεν υπάρχουν σχόλια: