Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Πόσo «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΛΛΑΔΑ» χρειαζόμαστε;

                                               
 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Προς τον Πρόεδρο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ κ. Σταύρο Μπένο.
                                                                       Αθήνα 13 Μαίου2017

                             Θέμα: Πόσo «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΛΛΑΔΑ» χρειαζόμαστε;


Αξιότιμε και Αγαπητέ Πρόεδρε,
Κατά την χθεσινή: « Παράλληλη Συνεδρία ΙΙ:                                                                                       Η Ψηφιακή Σύζευξη του Πολιτιστικού και Τουριστικού Προϊόντος της Ελλάδας ως Ευκαιρία Ανάπτυξης”», της πολύ επιτυχημένης Διημερίδας (11-12  Μαϊου 2017, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ), που διοργάνωσε o ΣΕΒ με θέμα:
 ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ακούσθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες, σκέψεις, απόψεις, προτάσεις, εφαρμογές, εμπειρίες, εκτιμήσεις,οραματισμοί και προβλέψεις από όλους τους εκλεκτούς ομιλητές. Ιδιαίτερη δε αίσθηση-όπως πάντα- προκάλεσε η εισήγησή σας και ο διακαής πόθος σας για μια «ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΛΛΑΔΑ»..... Μολονότι όμως ακούσθηκαν ενδιαφέρουσες προϋποθέσεις, καταστάσεις και συνθήκες( για την επίτευξη των στόχων) , που εκφράστηκαν με ελκυστικά εύηχες λέξεις,έννοιες και όρους όπως π.χ. Συνέργεια,Ανοιχτά Μυαλά , Ανοιχτά Αρχεία, Προσβασιμότητα,Έξυπνες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στους Αρχαιολογικούς χώρους, και τα Μουσεία της χώρας κ. α.,  εν τούτοις δεν έγινε καμία αναφορά σε: Παρενέργειες,  Κινδύνους, Ενδοιασμούς, Φόβους, Συμβάματα, Επιπλοκές,κ.α., από την αχαλίνωτη ψηφιοποίηση και την άνευ όρων διάθεση στον «πάσα ένα» -παγκοσμίως- του πολιτισμικού και φυσικού μας θησαυρού. Τούτο, δηλαδή οι προβληματισμοί, οι ενδοιασμοί και οι επιφυλάξεις (για το τελικό όφελος της χώρας),φάνηκε νομίζω ξεκάθαρα από την ακολουθήσασα συζήτηση και τις ερωτήσεις του ακροατηρίου( ό,σες ο διατεθείς χρόνος επέτρεψε να διατυπωθούν) και τις απαντήσεις που δόθηκαν. Εκτίμησή μου είναι,με βάση αυτά που ειπώθηκαν στην Συνεδρία αυτή και όσα γίνονται στον χώρο της ψηφιοποίησης και των έξυπνων εφαρμογών της νέας τεχνολογίας που αφορούν τα αρχαιολογικά μνημεία. και τα αρχαιολογικά Μουσεία (με την πρωταγωνιστική συμμετοχή σε πολλά από αυτά και του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ) , ότι θα πρέπει να ξεκαθαρισθούν κάποια πράγματα που δημιουργούν ένα θολό τοπίο, σε σημείο που θα μπορούσε κανείς βάσιμα να ισχυριστεί ότι τελικώς υπάρχει ο ορατός κίνδυνος να δημιουργηθεί μια ψηφιακή δεξαμενή, που θα υδροδοτεί τα πάσης φύσεως επιχειρηματικά χωράφια της παγκόσμιας κοινότητας, χωρίς να πληρώνονται τέλη ύδρευσης που να αποδίδονται στην πηγή που τροφοδοτεί την δεξαμενή αυτή.                                                                                                                                                      Πρίν λοιπόν «ο Φοίβος χάσει την καλύβην του» και « αποσβεσθεί το κελάλον ύδωρ», είναι Εθνική ανάγκη και Εθνική επιταγή να συζητήσουμε ως Έλληνες, στο Ανώτατο επίπεδο, τους τρόπους που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τα οφέλη της ψηφιοποίησης και των εφαρμογών της Σύγχρονης τεχνολογίας, στον Πολιτισμικό και Τουριστικό τομέα, ώστε να περιορίσουμε τους κινδύνους και τις απώλειες.

Με τιμή,                                                                                                                                                                    Γιώργος Γιαμαρέλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: