Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Φως στην αλήθεια για τα σκουπίδια με πρωτοβουλία του Κ. Λίτσα.

Μια ιδιαίτερα σημαντική και διαφωτιστική εκδήλωση-συζήτηση πραγματοποιήθηκε από την Κίνηση Πολιτών Ωρωπού την περασμένη Κυριακή στις 23 Ιουλίου όπου ακούστηκαν όλες σχεδόν οι απόψεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο ΧΥΤΑ Φυλής εξαντλεί τις δυνατότητές του σε δύο χρόνια και θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το τι θα κάνουμε με τα δικά μας σκουπίδια στον Ωρωπό.
 Για τα οφέλη της αποκέντρωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, και την αναγκαιότητα  της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης  μίλησε  το μέλος του ΕΔΣΝΑ και της ΚΕΔΕ Νίκος Σακούτης. Μίλησε επίσης για την ανάγκη διάσωσης του Δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης  μιας και τα οφέλη (οικονομικά και περιβαλλοντικά) μπορούν να πάνε στους Δήμους.
Την τοποθέτηση-αποκάλυψη πως τα χρήματα που θα διατεθούν για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτη είναι τέλη καθαριότητας περί τα 4.000.000 ευρώ τα οποία έχουν εισπραχθεί από την ανάδοχο εταιρεία των Διοδίων έκανε ο προεδρεύων της συζήτησης, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ωρωπού και πρώην κοινοτάρχης Μαλακάσας Κώστας Λίτσας. Τέλη καθαριότητας τα οποία έχουν σταματήσει να εισπράττονται με νομοθετική παρέμβαση του κράτους. Η μελέτη ανάθεσης σε ιδιώτη περιγράφει ένα ιδεατό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Λίτσα, και η αύξηση του κόστους για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι δεδομένη. Κατά συνέπεια τίθεται και το ερώτημα τι θα γίνει όταν τα συγκεκριμένα χρήματα  από τα τέλη που κατέβαλε η εταιρεία τελειώσουν, πως και από που θα καλύπτεται στο μέλλον το αυξημένο κόστος από την ανάθεση σε ιδιώτη .  Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Λίτσας έκανε προτάσεις που περιελάμβαναν την στήριξη της αποκομιδής των απορριμμάτων από τον Δήμο Ωρωπού με την διάθεση των χρημάτων από τα τέλη της αναδόχου εταιρείας των Διοδίων στην δημιουργία υποδομών που θα μείνουν στην Υπηρεσία καθαριότητας και στην διάθεση των δημοτών, την κατάρτιση νέου ολοκληρωμένου Τοπικού Σχεδίου για την διαχείριση απορριμμάτων στον Δήμο Ωρωπού, την κατάρτιση μελέτης διαχείρισης, (επιχορηγούμενης από το κράτος) από κοινού με όμορους Δήμους και ακόμη την απαίτηση της ανάκλησης της απόφασης της Περιφέρειας Αττικής και του σχετικού ΦΕΚ που περιλαμβάνει την δημιουργία ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στον Ωρωπό.   
Περισσότερες  πληροφορίες  και  λεπτομέρειες  για  την ενημέρωση-συζήτηση  θα βρείτε στο 6ο τεύχος του ‘ ΦΑΡΟΥ ‘ που θα κυκλοφορήσει  τον Αύγουστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: