Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Το δικαίωμα στην κατανάλωση ενέργειας



Από σήμερα άρχισε να ισχύει ο νέος ''πράσινος φόρος'' ενεργειακής κλάσης στα παλιά ακίνητα αλλά και στις νέες οικοδομές. Εκτός απο τον άμεσο εισπρακτικό τους χαρακτήρα τα πιστοποιητικά χαμηλής ενεργειακής κλάσης μειώνουν την αξία του ακινήτου εξαναγκάζοντας στην ουσία τους ιδιοκτήτες να κάνουν εργασίες μόνωσης. Επίσης, οικονομικά θα επιβαρυνόμαστε με αμοιβές νέων υπαλλήλων και μένει πάντα το ερώτημα: οι επιθεωρητές θα είναι όλοι αδιάφθοροι;
Κάτι άλλο που επίσης επιδιώκει ο νόμος είναι πλαφόν στην κατανάλωση ενέργειας. Η προσπάθεια γίνεται για την ''δηθεν'' προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η ουσία όμως είναι πως το μέτρο θα πλήξει οικονομικά τους ιδιοκτήτες οικημάτων και δεν θα αγγίξει τους μεγάλους επιχειρηματίες.
Οι βιομηχανίες και η κατανάλωση ενέργειας που γίνεται απο αυτές δεν υπολογίζεται απο την κυβέρνηση στην κατασπατάληση ενέργειας και δεν προσμετράται η συμμετοχή τους σε φαινόμενα όπως του θερμοκηπίου. Το μόνο που πετυχαίνει το μέτρο αυτό εκτός απο την οικονομική επιβάρυνση των ιδιοκτητών είναι:  
  1. Η αύξηση στις πωλήσεις των βιομηχανιών που θα προμηθεύουν την αγορά με μεγαλύτερες ποσότητες μονωτικών υλικών και προιόντων.
  2.  Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος απο την αυξημένη δραστηριότητα των βιομηχανιών αυτών με άγνωστες συνέπειες.
  3.  Η μείωση κατανάλωσης ενέργειας απο την μεριά των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δίνει χώρο στις μεγάλες βιομηχανίες να αυξήσουν την δικιά τους κατανάλωση και τέλος.. 
  4.  Η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών. Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο αυτό το είδος ''οικονομίας ενέργειας'' που μας επιβάλλεται μπορεί να έχει άγνωστες για την υγεία μας συνέπειες απο την υπερβολική χρήση χημικών μονωτικών υλικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: