Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

''Αγωγός''... καλών ή κακών...;


 φωτό: www.photospace.gr
Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τρίτης με θέμα τον αγωγό φυσικού αερίου που διασχίζει τον ''Δήμο'', η δημοτική αρχή προσπάθησε να βρει κοινό έδαφος ανάμεσα: 
Α)- στην νομιμότητα των ενεργειών της ΔΕΣΦΑ,(Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε.), 
-στη θεωρία για ''πράσινη αναπτυξη''   και

Β)- στα προβλήματα των κατόικων του Καλάμου που είναι και οικολογικά και οικονομικά.
  •  Όσον αφορά την νομιμότητα το έργο έχει ήδη δρομολογηθεί με νόμιμες διαδικασίες. Ομως, σε μια δημοκρατία το νόμιμο δεν καθορίζεται μόνο μέσα απο μια μερίδα ειδημόνων αλλά και απο το σύνολο των πολιτών της που oφείλουν να συμμετέχουν στις αποφάσεις.
  •  Ως προς την οικολογική διάσταση προκύπτει το εξής οξύμωρο σχήμα: απο την μια, η χρήση φυσικού αερίου θεωρείται μέρος της ''πράσινης ανάπτυξης'' απο την άλλη οι εργασίες εγκατάστασης, η ανάλογη διαμόρφωση του χώρου, και οι συνθήκες λειτουργίας έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής (π.χ η αποψίλωση δασικής έκτασης.)
  • Έπονται οι οικονομικές συνέπειες για τους θιγόμενους ιδιοκτήτες γής στον Κάλαμο. Τα ιδιόκτητα ακίνητα, άλλα χάνονται τελείως και άλλα χάνουν την αξία τους λόγω της γειτνίασης με το έργο. Οι οικονομικές αποζημιώσεις θα αντιστοιχούν στην αξία των χαμένων-για τους πολίτες -περιουσιών; 
Τέλος, γιατί απο τις δύο προταθείσες- εν μέσω οικονομικής κρίσης -επιλέχθηκε η μακρύτερη και πιο δαπανηρή διαδρομή του αγωγού;
Γιατί ο Έλληνας πολίτης πρέπει να βρίσκεται πάντα προ τετελεσμένων γεγονότων;

Δεν υπάρχουν σχόλια: