Κυριακή, 26 Αυγούστου 2012


Σε κινητοποιήσεις για τις περικοπές οι Δήμοι της Αττικής«Οι νέες αιφνιδιαστικές περικοπές των επιχορηγήσεων προς τους Δήμους κατά 29%, είναι ένα ακόμα χτύπημα στους πολίτες, ειδικά τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και σε όλους τους δημότες που έχουν περισσότερο από ποτέ ανάγκη τη στήριξη της αυτοδιοίκησης. Οι Δήμοι οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση και απαξίωση» δηλώνει ο Δήμαρχος και μέλος του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Σταύρος Κασιμάτης.

Οι νέες περικοπές έρχονται να προστεθούν στο 60% που έχει ήδη υποστεί η αυτοδιοίκηση από το 2010 και οδηγούν πλέον σε πλήρη αδυναμία τη λειτουργία των Δήμων, των βασικών κοινωνικών τους δομών ακόμα και της μισθοδοσίας του μόνιμου και αορίστου προσωπικού, τονίζει σύσσωμος ο αυτοδιοικητικός κόσμος της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι μειώθηκαν τον Αύγουστο σε 72εκ. από 215 εκ. που ήταν το 2010!

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφουν την κατάσταση όλοι οι Δήμαρχοι της Αττικής, τονίζοντας ότι, η αυτοδιοίκηση που αποτελεί το τελευταίο προπύργιο κοινωνικής πολιτικής καταρρέει.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) αποφάσισε στην έκτακτη συνέλευσή της να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας την Πέμπτη 30 Αυγούστου. 

Στην απόφαση της η ΠΕΔΑ ζητά τη συμπαράσταση των πολιτών και τονίζει ότι το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων στην οποία οδηγούνται με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν από τις λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και από υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή και την ποιότητα της ζωής τους. «Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ στη συνεδρίασή της, 22 Αυγούστου, αποφάσισε κινητοποιήσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης:

• Διήμερο κλείσιμο των Δήμων της Αττικής την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Αυγούστου.

• Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, των φορέων των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας όπως Βοήθεια στο Σπίτι κλπ., την κάθοδο των απορριμματοφόρων οχημάτων στη συγκέντρωση και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κατοίκων.

• Τη σύνταξη ενημερωτικής ανακοίνωσης και άλλων ενημερωτικών υλικών. Το κείμενο της ανακοίνωσης θα σταλεί άμεσα στους Δήμους για εκτύπωση και διανομή στους κατοίκους.

• Πρόταση στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την Πέμπτη 30 Αυγούστου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι Δήμοι της Αττικής διεκδικούμε:

• Τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για διατήρηση των ΚΑΠ τουλάχιστον στα 2,7 δις για το 2012. Όχι στις αιφνιδιαστικές και εξοντωτικές για την Αυτοδιοίκηση πρόσφατες μειώσεις που διαμορφώνουν τη μηνιαία δόση των ΚΑΠ σε επίπεδα κάτω από τις στοιχειώδεις λειτουργικές δαπάνες της Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα οι Δήμοι να οδηγούνται στο κλείσιμο.

• Απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης.

• Χρηματοδότηση των απαραίτητων αναπτυξιακών έργων από το ΕΣΠΑ, μετά και την συρρίκνωση μέχρι σημείου ουσιαστικής κατάργησης της ΣΑΤΑ.

• Υπεράσπιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και λειτουργιών από τον ευτελισμό και την απαξίωση .

Το κόστος από την αδυναμία λειτουργίας των Δήμων στην οποία οδηγούμαστε με ευθύνη της κυβέρνησης θα πληρώσουν οι πολίτες της Αττικής, που θα στερηθούν λειτουργίες κοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες απαραίτητες για την καθημερινή εξυπηρέτησή τους και ποιότητα της ζωής τους. Οι Δήμοι της Αττικής θα προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τους κινδύνους αυτούς που διαμορφώνονται, ζητώντας την ενεργητική συμπαράστασή του». 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: