Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ 41 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Την ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Γιάννη Βρούτση, Εσωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο με θέμα «Μέτρα στήριξης των αστέγων», συνυπέγραψε ο βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και των εφαρμοζόμενων μνημονιακών πολιτικών, το πρόβλημα των αστέγων τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Και ενώ υπάρχουν εκατοντάδες αναξιοποίητα δημόσια και δημοτικά κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να ανοίξουν και να δοθούν για τη στέγαση των συμπολιτών μας οι οποίοι βιώνουν με τον χειρότερο τρόπο το άγριο πρόσωπο της κρίσης, λόγω του ελλείμματος κοινωνικών, στεγαστικών και προνοιακών πολιτικών στην χώρα μας, τα κτίρια αυτά αφήνονται αναξιοποίητα να ρημάζουν. Το πρόβλημα θα ενταθεί εν όψει και του χειμώνα, οπότε και θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι συνθήκες διαβίωσης των αστέγων. Κάτι τέτοιο θα έχει ολέθριες συνέπειες για την ήδη επιβαρυμένη υγεία πολλών εξ αυτών, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Συν τοις άλλοις, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Χουντή, για τις δυνατότητες χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων υπέρ αστέγων, ο αρμόδιος επίτροπος László Andor απάντησε ότι υπάρχουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία μπορεί να ενταχθεί η μέριμνα για τους αστέγους και βάσει των οποίων μπορούν να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για τις αρμοδιότητες που τους αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Κατόπιν αυτών, οι Βουλευτές ζητούν από τους Υπουργούς να ενημερωθούν για τις δράσεις στις οποίες πρόκειται οι τελευταίοι να προβούν, προκειμένου να αποκατασταθούν οι άστεγοι στον κοινωνικό ιστό, να προληφθεί το φαινόμενο της έλλειψης στέγης αλλά και για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ήδη μεριμνήσει για την υπαγωγή της χώρας σε προγράμματα για τους αστέγους που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, ζητούν να ενημερωθούν εάν πρόκειται να προχωρήσει η Πολιτεία άμεσα σε καταγραφή των αστέγων ή, εφόσον έχει ήδη αυτή πραγματοποιηθεί, για τον αριθμό τους. Επίσης, ζητούν να ενημερωθούν για την πρόθεση των Υπουργών να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να γίνει καταγραφή των αναξιοποίητων δημοσίων και δημοτικών κτιρίων και διάθεση εν συνεχεία αυτών ή μέρος αυτών για την κάλυψη των αναγκών (στεγαστικών και υγιεινής) των αστέγων, αξιοποιώντας και ειδικά ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: