Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΤΟΝ ΑΥΛΩΝΑ.





8/5/2013

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΥΛΩΝΑ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΛΕΚΚΑ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΒΙ.ΠΑ. ΑΥΛΩΝΑ ΜΟΝΑΔΑΣ Ή (ΜΟΝΑΔΩΝ) ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΙΣΧΥΟΣ 1 MW»
 


Κυρίες και Κύριοι,
Στο Δημοτικό Συμβούλιο 13/3/2013 έγινε τοποθέτηση από τη συνάδελφο Δημοτική Σύμβουλο κα. Ιωάννα Στεργίου ότι συζητήθηκε στη Περιφέρεια Αττικής η ίδρυση μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας ισχύος 1 MW στο Δήμο Ωρωπού.  
Η απάντηση από τον κ. Δήμαρχο ήταν ότι δεν ρωτήθηκε ποτέ γραπτώς και ότι δεν έχει έρθει  επίσημα φάκελος να τον δει.
Στο επόμενο συμβούλιο 20/3/2013 οι τοποθετήσεις και τα ερωτήματα έγιναν πιο συγκεκριμένα.  Η περιοχή όπου θα εγκατασταθεί το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας είναι τα «Μαντριά Αποστόλου» ή «Τσούμπα» ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνα.  Έγιναν διάφορες ερωτήσεις και αναφέρθηκαν οι αντιδράσεις που έγιναν σε σύσκεψη της Περιφέρειας από τους Δημοτικούς Άρχοντες και τους κατοίκους Γέρακα – Κερατέας – Μαρκοπούλου Μεσογείων και Φυλής Αττικής για τη μη αδειοδότηση και κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στη περιοχή τους.  Η απάντηση από τον κ. Δήμαρχο ήταν δεν καλέστηκε σε αυτή τη σύσκεψη από την Περιφέρεια.  Όσο για τα ερωτήματα θα ενημερωθεί και θα μας απαντήσει.
Τελικά το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας κατέθεσε αίτημα στον Πρόεδρο του Δ.Σ. να συγκαλέσει συμβούλιο με θέμα: «Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας σε περιοχή του Δήμου Ωρωπού». Το θέμα τέθηκε στο συμβούλιο στις 30/4/2013 αλλά δυστυχώς δεν συζητήθηκε και δεν πήραμε απάντηση επί των ερωτημάτων διότι ζητήθηκε η αναβολή του για να πάρει πρώτα απόφαση το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα. Που είναι το σημερινό έκτακτο συμβούλιο.
Στις 2/5/2013 ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα, κ. Ανδρέας Λέκκας, μου χορήγησε για ενημέρωσή μου τα έγγραφα που είχε συγκεντρώσει με δικές του ενέργειες σχετικά με την υπό συζήτηση μονάδα.
Τα έγγραφα που μου χορηγήθηκαν είναι:
  
  1. Επιστολή προς τον Αντιδήμαρχο Αυλώνα με τις απόψεις της μιας πλευράς καταλήγοντας ότι υπάρχει πρόσφατη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για λειτουργία πανομοιότυπης μονάδας με αριθμό απόφασης 124/16/4/2013.  
a.       ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ.

  1. Έγγραφο με συνήθεις ερωτήσεις.  Πιστεύω ότι οι ερωτήσεις είναι ήπιες και επιλεγμένες καθώς και οι απαντήσεις είναι ωραιοποιημένες.  Έχουν ειπωθεί και κάποιες αλήθειες άθελά τους.  Στην ερώτηση αν έχουν εξασφαλίσει επάρκεια Α΄ ύλης για καύση αφενός μεν μας λένε ότι η παραγωγή της θα γίνεται στις όμορες περιοχές αφετέρου σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι η προμήθεια θα γίνεται από την εγχώρια  αγορά και το ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.  Επίσης, ενώ ζητάνε άδεια λειτουργίας για μία  μονάδα, σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρουν για κατασκευή μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.  Και σε αυτό το έγγραφο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΗ.
  2. Απολογισμός συζήτησης 20 Μαρτίου 2013 στη Περιφέρεια Αττικής.  Στη σύσκεψη αυτή είχαν το δικαίωμα να παρευρεθούν και να εκφράσουν απορίες, απόψεις και ερωτήσεις εκπρόσωποι παρατάξεων, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι 1ου βαθμού, οργανώσεις και πολίτες σχετικά με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε θέσεις των Δήμων Ωρωπού και Μαρκοπούλου.  Ο Δήμαρχος κ. Οικονομάκος μας βεβαίωσε ότι δεν είχε λάβει γνώση αυτής της σύσκεψης.  Πώς λοιπόν να είμαστε και μείς ενήμεροι αλλά κυρίως πώς να το γνωρίζουν οι υπεύθυνοι των χιλιάδων στρατιωτών του στρατοπέδου ΚΕΤΘ που σχεδόν συνορεύει με το ΒΙ.ΠΑ.  Το ότι υποτίμησαν τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Αυλώνα και δεν τους ενημέρωσαν είναι λόγος αντίδρασης και αρχής αγώνων.  Το Βιοτεχνικό Πάρκο Αυλώνα είναι χαμηλής όχλησης χωρίς αέρια, στερεά και υγρά απόβλητα.  
  3. Σημαντικό είναι το έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 35759-4/3/2013 από τη Γενική Δ/νση Ποιότητα Ζωής Περιφέρειας Αττικής με θέμα:  «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων μιας (1) μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 1MW της εταιρείας …………… στη θέση (ΜΑΝΤΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ή ΤΣΟΥΜΠΑ) στο Δήμο Ωρωπού της Περιφέρειας Αττικής  χωρίς να αναφέρει ότι είναι στον ΑΥΛΩΝΑ.  Από τα αναφερόμενα στο έγγραφο αυτό γεννιούνται σημαντικά ερωτήματα.
  • Τι αναφέρει το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 19812/29/8/2012 του Δήμου Ωρωπού όταν ο κ. Δήμαρχος μας διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα;  Τίνος υπογραφή έχει το έγγραφο αυτό;
  • Τι αναφέρει το έγγραφο με αριθμό πρωτ. 4606/10/12/2012 του Δήμου Ωρωπού Υπηρεσίας Δόμησης με θέμα: «Απάντηση σε αίτησή σας».  Tι απαντάει και τίνος υπογραφή έχει το έγγραφο αυτό; Σας πληροφορώ ότι για τα παραπάνω έγγραφα δεν γνωρίζουμε τίποτα μέχρι σήμερα.
  • Τι σκοπό έχει ο χωρισμός του αγροτεμαχίου επιφάνειας 8695,06 τ.μ. σε τέσσερα γήπεδα στα οποία θα εγκατασταθεί η δραστηριότητα του θέματος όπως αναφέρει στη σελίδα 2.  Και σας ερωτώ μήπως πρόκειται να γίνουν 4 μονάδες;
  • Δεν αναφέρεται στο έγγραφο αυτό (γιατί δεν ζητήθηκε ποτέ) η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινότητας όπως αναφέρει η κοινή Υπουργική Απόφαση με αριθμό Η.Π.37111/2/021/2003 (ΦΕΚ 1391Β/29/9/2003).  «Καθορισμός τρόπου ενημέρωσης και συμμετοχής του κοινού κατά τη διαδικασία έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των έργων και δραστηριοτήτων».

Δεν γνωρίζω τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η μία ή οι τέσσερες μονάδες που ίσως σήμερα πάρουν έγκριση να λειτουργήσουν.  Θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γνωρίζουμε για τις επιπτώσεις των 10 των 20 ή των 32 μονάδων που θα έχουν το δικαίωμα να λειτουργήσουν εάν γίνει η αρχή εντός των δεκάδων στρεμμάτων του ΒΙ.ΠΑ. και σε απόσταση αναπνοής από τους κοιτώνες του στρατοπέδου.  Δεν θα δεχτούμε να αποφασίσουν για εμάς τους Αυλωνίτες χωρίς εμάς για να κάνουν τον Αυλώνα ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ  του Δήμου Ωρωπού και της Αττικής.  Πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για ίδρυση μονάδων παραγωγής ενέργειας πρέπει να ενημερωθούμε από επίσημους κρατικούς φορείς Πολυτεχνείο-Πανεπιστήμιο-Τ.Ε.Ε. κλπ. Αρκετά ερωτήματα πρέπει να τεθούν από ειδικούς επιστήμονες.  Προσωπικά ρωτάω:  με ποια μελέτη  και πόσο στοίχησε η επέκταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης έως το κόμβο του στρατοπέδου;  Πόσο επικίνδυνα είναι τα απόβλητα όταν  πρέπει να απομακρύνονται από εταιρεία μεταφοράς επικίνδυνων αποβλήτων;  Γιατί πρέπει να είναι ενημερωμένοι η Πολεμική και η Πολιτική Αεροπορία για την ασφάλεια των πτήσεων;
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν δεχθήκαμε σε οργανωμένη μορφή τα βυρσοδεψεία  υπό την επίβλεψη της  ΕΤΒΑ.  Δεν δεχθήκαμε τα σκουπίδια και αντιδράσαμε με κινητοποιήσεις και δικαστικούς αγώνες.  Δε θα δεχθούμε οι Διοικούντες σήμερα το Δήμο Ωρωπού  με τα παραθαλάσσια συμφέροντα να αποφασίζουν για  το τόπο μας χωρίς να μας ενημερώνουν και χωρίς να υπολογίζουν ότι τα υγρά απόβλητα από τη συνέχεια παροχή νερού στις μονάδες θα καταλήγουν μέσω ΑΣΩΠΟΥ στον  Ευβοϊκό.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μόλυνση του Ασωπού που με μία δυναμική απόφαση θα είχε λυθεί εντός ολίγων εβδομάδων κι όμως παραμένει έως σήμερα να μολύνει.  Δεν θα δεχτούμε ,επειδή κάποιοι  επιθυμούν την ΚΑΥΣΗ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΝΩΝ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΤΗΝ ΩΡΑ που σήμερα λένε ότι είναι φυσική , αλλά ίσως αύριο είναι από σκουπίδια η αλλά στερεά απόβλητα.
Όλοι μαζί πρέπει να σεβαστούμε τις αποφάσεις που έχουν παρθεί από εμάς και τους αγώνες που έχουμε κάνει για να κρατήσουμε καθαρό το περιβάλλον που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κυριε ΛΙΤΣΑ αυτα που λετε ισχυουν και για το εργοστασιο που θελει να κανει ο Δημοτικος Συμβουλος της παραταξη σας και θα καιει 'βιομαζα'.
ΡΕΕΕΕΕΕΕ δεν ντρεπεσαι καθολου ηρθες στον Αυλωνα να μας πεις οτι δεν πρεπει να γινει γιατι θα ρυπαινει και απο πισω ο κυριος της παραταξη σου παει να κανει τετοια μοναδα .
ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ ψευτες,ηθελα να γνωριζα τι ψηφισε ο δημοτικος συμβουλος αυτος στο συμβουλιο και τι ειπες εσυ ρε ΑΡΧΙΨΕΥΤΑΡΕ .Και μετα σας φταιει ο Οικονομακος.
ΣΑΝ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ ΡΕ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΣ.
ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ