Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Με την ανοχή του Υπουργού Ναυτιλίας η διακοπή της πορθμειακής γραμμής Ωρωπός – Ερέτρια

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αθήνα, 08-12-2014


Με την ανοχή του Υπουργού Ναυτιλίας η διακοπή της πορθμειακής γραμμής Ωρωπός – Ερέτρια

Δεν προτίθεται να παρέμβει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η πορθμειακή γραμμή Ωρωπός – Ερέτρια τους χειμερινούς μήνες.
Συγκεκριμένα και απαντώντας την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 4023/29 – 10 – 2014) αναφορικά με την αδικαιολόγητη και εξόχως βλαπτική για την οικονομία του Δήμου Ωρωπού διακοπή της πορθμειακής γραμμής, ο Υπουργός Ναυτιλίας ισχυρίζεται ότι «… οι πλοιοκτήτριες εταιρείες δρομολογούν τα πλοία τους σε γραμμές της επιλογής τους σύμφωνα με την ελεύθερη επιχειρηματική τους πρωτοβουλία, ενώ η Πολιτεία ελέγχει εάν πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις δρομολόγησης και παρεμβαίνει τόσο για λόγους δημοσίου συμφέροντος όσο και στις περιπτώσεις όπου η ελεύθερη αγορά δεν εξασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης, με τη δραστηριοποίηση όλων των πλοίων που είναι σε διαθεσιμότητα, με το μέγιστο αριθμό δρομολογίων και κυρίως με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. Ειδικότερα για τη δρομολογιακή περίοδο από 1/11/2014 έως 31/10/ 2015 η γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας θα εξυπηρετείται για την περίοδο από 01/4/2015 έως 31/10/2015. Εκτός από τη γραμμή Ωρωπού – Ερέτριας η Νότια Εύβοια συνδέεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με καθημερινά δρομολόγια από Αγία Μαρίνα προς Νέα Στύρα και από Ραφήνα προς Μαρμάρι. Επιπρόσθετα η νήσος Εύβοια συνδέεται και μέσω υψηλής γέφυρας Χαλκίδας…».
Από όλα τα παραπάνω συνάγεται δυστυχώς το συμπέρασμα ότι η τοπική οικονομία του Δήμου Ωρωπού δεν εντάσσεται στην σφαίρα του δημοσίου συμφέροντος και ενδιαφέροντος της κυβέρνησης, τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Είναι πραγματικά αδιανόητο το πόσο εύκολα συναινεί το Υπουργείο Ναυτιλίας στη διακοπή της συγκεκριμένης πορθμειακής γραμμής για πέντε ολόκληρους μήνες, παρά το γεγονός ότι αυτή λειτουργούσε αδιαλείπτως εδώ και πενήντα χρόνια! Για το Υπουργείο οι κάτοικοι του Δήμου Ωρωπού και οι πολλές παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου έχουν την πολυτέλεια να κάνουν τον κύκλο της Αττικής για να μεταβούν στην Εύβοια ή να μετακινηθούν οδικώς μέχρι τη Χαλκίδα και από εκεί να περάσουν στην Εύβοια! Για το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι λογικό προφανώς να νεκρώνει ένα λιμάνι με σημαντική κίνηση προσώπων και αγαθών για πέντε ολόκληρους μήνες! Για το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν χάθηκε ο κόσμος εάν διακοπεί για πέντε ολόκληρους μήνες η σημαντική οικονομική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο Δήμο Ωρωπού χάρη σε αυτό το λιμάνι. Το Υπουργείο Ναυτιλίας μάλλον δεν έχει αντιληφθεί επαρκώς τις συνέπειες που προκαλεί στην τοπική οικονομία και κοινωνία η συναίνεσή του σε ένα παράλογο αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρίας. Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, θεωρεί εντελώς παράλογη την απάντηση του Υπουργείου Ναυτιλίας το οποίο προκλητικά αποδέχεται την επισκίαση του από τις επιχειρηματικές λογικές μεγιστοποίησης του κέρδους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Δυστυχώς, αν και φαίνεται ότι απευθυνόμαστε  «εις ώτα μη ακουόντων» θα επανέλθουμε στο συγκεκριμένο ζήτημα με νέα ερώτηση στη Βουλή, ευελπιστώντας ότι θα αντιληφθεί ο αρμόδιος Υπουργός το οικονομικό έγκλημα που διαπράττεται στην τοπική κοινωνία του Δήμου Ωρωπού με τη δική του δυστυχώς ανοχή.    

Δεν υπάρχουν σχόλια: